Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Historie

Historie FC Twente Vrouwen

In 2007 was het zover. In dit jaar werd bij FC Twente officieel de afdeling Vrouwenvoetbal opgericht. Dit was voor de organisatie het teken alles op het gebied van Vrouwenvoetbal een gezicht te geven en in te richten.

Openingswedstrijd eredvisie vrouwen

Nadat ook een vijftal andere Betaald Voetbal Organisaties besloten het vrouwenvoetbal te omarmen, is in het seizoen 2007-2008 de Eredivisie Vrouwen officieel van start gegaan. Sinds de start wist FC Twente Vrouwen:

  1. Vijf keer landskampioen te worden
  2. Twee keer de KNVB Beker te winnen 
  3. En twee keer als eerste in de BeNe League te eindigen

In de UEFA Women’s Champions League werd in 2015, na een sensationele uitschakeling van FC Bayern München, voor het eerst de Round of zestien bereikt.

Meidenafdeling FC Twente Voetbalacademie
In 2007 werd gelijktijdig met de start van het eerste team een meidenafdeling binnen de FC Twente Voetbalacademie opgestart. Begonnen werd met een onder vijftien en onder zeventien, waarna een seizoen later deze afdeling uitgebreid werd met een onder dertien team. Sinds het seizoen 2012-2013 kende de meidenafdeling ook een trainingsgroep onder twaalf. De speelsters van de drie trainingsgroepen kwamen voornamelijk uit de regio Twente. De speelsters zijn nog lid van hun amateurvereniging. Vanaf het seizoen 2016-2017 hield de meidenafdeling op te bestaan. Vanwege financiële en sportieve redenen ziet de stichting zich genoodzaakt te stoppen met de jeugdopleiding.

Met ingang van het seizoen 2015-2016 ging het vrouwenvoetbal zelfstandig verder in Stichting FC Twente Vrouwen. 

2007/2008 Oprichting en Beker succes
De openingswedstrijd van FC Twente Vrouwen werd op 29 augustus 2007 gespeeld in het toenmalige Arke Stadion tegen sc Heerenveen. Ruim vijfduizend toeschouwers waren aanwezig bij dit treffen, waar Marieke van Ottele al na 75 seconden het doel vond voor de thuisclub. Dat goede begin mocht niet baten; de wedstrijd werd uiteindelijk verloren met  2-3. In de strijd om de KNVB Beker was FC Twente Vrouwen echter wel zeer succesvol. Het team won dat seizoen de beker. 

2008/2009: Wisselende prestaties
Het tweede seizoen dat FC Twente Vrouwen in de competitie doorbrengt laat wisselvallige prestaties zien. De vrouwen eindigden op een vijfde plaats. FC Twente Vrouwen kreeg niet de kans om de titel voor de KNVB Beker te verdedigen. Na de tweede ronde maakte de KNVB bekend dat zij alle Eredivisieclubs uit het bekertoernooi haalde. Dit vanwege nationale verplichtingen van speelsters in verband met het EK 2009.

2009/2010: Voorzichtige verbetering en kampioenschap voor Beloften
Het eerste elftal werd dit seizoen versterkt met drie talenten uit de eigen jeugdteams en drie speelsters van externe clubs. In de competitie werd er wederom wisselend gepresteerd: van de in totaal twintig gespeelde wedstrijden werden er tien gelijkgespeeld, een record in het nog jonge bestaan van de Eredivisie Vrouwen. 

Dit seizoen is FC Twente op het gebied van vrouwenvoetbal voor het eerst een samenwerking aangegaan met amateurclub ATC ’65 uit Hengelo. Het beloftenteam kwam uit in de eerste Klasse B onder de naam ATC ’65 Da1 / Beloften FC Twente Vrouwen. Deze stap is een zeer succesvolle gebleken: het beloftenteam werd dit seizoen meteen kampioen, zonder een wedstrijd te verliezen.Het team promoveerde naar de hoofdklasse. 

2010/2011: Eerste kampioenschap FC Twente Vrouwen
Aan het begin van dit seizoen werden twee Amerikaanse speelsters toegevoegd aan de selectie: Ashley Nick en Caitlin Farrell. Daarnaast werd het team versterkt met Sari van Veenendaal. Het begin van de competitie verliep moeizaam, maar al snel werd de weg omhoog gevonden. FC Twente ging als koploper de winterstop in. De voorsprong op de concurrenten kon FC Twente behouden. Op donderdag 12 mei 2011, de laatste speelronde in de Eredivisie Vrouwen, werd FC Twente voor het eerst in de historie kampioen van Nederland! Het versloeg Willem II met 4-1 onder het toeziend oog van ruim zevenduizend toeschouwers in De Grolsch Veste.

2011/2012: UEFA Women’s Champions League
Op woensdag 28 september 2011 speelde FC Twente haar allereerste duel in de UEFA Women’s Champions League. De Russische club, FC Rossiyanka, was de tegenstander. In een goede wedstrijd, die werd gespeeld in De Adelaarshorst te Deventer, werd het uiteindelijk 0-2 in het voordeel van de Russen. De week daarop reisde de selectie af naar Moskou voor de returnwedstrijd. FC Twente speelde wederom een sterke wedstrijd, maar verloor ook deze wedstrijd uiteindelijk (1-0) en werd hierdoor uitgeschakeld in de Champions League.

De tweede seizoenshelft gaat van start met enkele trainerswissels. John van Miert is per 1 januari 2012 Hoofd opleidingen organisatorische zaken waarna Arjan Veurink hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen is geworden. 

2012/2013: Nederlands Kampioen en eerste BeNe League Kampioen
Met de start van de eerste editie van de BeNe League, speelde de ploeg van Arjan Veurink in een heel andere competitiesetting dan voorheen. In de eerste seizoenshelft kwamen de vrouwen van FC Twente uit in de BeNe League Orange, waarin alleen de Nederlandse ploegen de strijd met elkaar aangingen. FC Twente Vrouwen verloor niet één wedstrijd in de BeNe League Orange, waardoor ze als eerste eindigden. In de tweede seizoenshelft kwamen ze uit in de BeNe League A, waarin de beste vier clubs uit Nederland en de beste vier clubs België streden om het kampioenschap. Na minimaal puntverlies in de BeNe League A, werd FC Twente Vrouwen op 10 mei Kampioen van Nederland. Met dit kampioenschap werd deelname aan de Women’s Champions League voor het seizoen 2013-2014 behaald. 

Op 25 mei kon FC Twente Vrouwen in de eigen De Grolsch Veste ook de eerste kampioen worden van de BeNe League. In een rechtstreeks kampioensduel tegen het Belgische Standard de Liège zagen negenduizend supporters FC Twente na een 0-1 achterstand de wedstrijd met 3-1 winnen. FC Twente kroonde zich hiermee tot de eerste kampioen van de BeNe League. Naast de twee behaalde titels presteerde FC Twente ook erg goed in de race om de KNVB Beker. Echter werd de finalewedstrijd tegen ADO Den Haag na een penaltyreeks verloren.

2013/2014: FC Twente opnieuw landskampioen en BeNe League Kampioen
Nieuwe speelsters dit seizoen zijn Suzanne Marees en Veerle Willekens, vanuit de academie maakte Vera Berends de stap naar de eerste selectie. Aan het einde van seizoen 2012-2013 verlieten Danielle de Seriere, Marloes Hulshof  en Tessa Klein Braskamp FC Twente. In de winterstop van het nieuwe seizoen vertrok ook Sherida Spitse als eerste speelster waar in Nederland een transfersom voor betaald is. In maart vertrok Suzanne Marees naar Ajax. In februari kwam Emilie Fillion FC Twente versterken. Het tweede seizoen van de BeNe League werd begonnen met acht Nederlands en zeven Belgische clubs. Midden in het seizoen werd StichtingVrouwenvoetbal Utrecht failliet verklaard waardoor FC Utrecht uit de competitie werd genomen. Dit seizoen is niet meer gespeeld in een Orange en Red League, maar vanaf de start in één gezamenlijk competitie. Op vrijdag 16 mei werd opnieuw de landstitel behaald na de 2-1 overwinning op sc Heerenveen in De Grolsch Veste. Hiermee werd deelname aan de UEFA Women’s Champions League veilig gesteld. Ook de de tweede BeNe League titel werd door de ploeg bijgeschreven. Na een misstap van Standard de Liège dat lange tijd aan kop ging had FC Twente het op de laatste speeldag volledig in eigen hand. Met grote overtuiging werd de de uitwedstrijd op 6 juni tegen Club Brugge met liefst 0-7 gewonnen. In de KNVB Beker was Ajax in de halve finale met 0-2 te sterk. 

2014/2015: Nederlands Kampioen & Bekerwinnaar
Het succes van FC Twente Vrouwen kreeg in het seizoen 2014/2015 een mooi vervolg met nog meer prijzen. De ploeg van trainer Arjen Veurink werd opnieuw Nederlands kampioen en behaalde een tweede plaats in de BeNe League. Ook veroverde de ploeg de nationale beker. In de finale werd Ajax (3-2) verslagen. In de UEFA Women's Champions League speelde FC Twente Vrouwen in de eerste ronde tegen het grote Paris St. Germain. In De Grolsch Veste wonnen de Fransen met 1-2 en in de return was de topploeg ook te sterk (1-0). In de competitie waren Anouk Dekker en Ellen Jansen beiden veertien keer trefzeker voor de ploeg. 

2015/2016: FC Bayern München en FC Barcelona in de UEFA Women’s Champions League & Kampioen van Nederland
Ook dit seizoen zorgde FC Twente Vrouwen voor mooie successen. Dit seizoen werd er afscheid genomen van de BeNeLeague en speelden de clubs in de Vaderlandse Eredivisie Vrouwen tegen elkaar om de titel. De hoofdprijs ging dit jaar opnieuw naar FC Twente, een mooi afscheid voor trainer Arjan Veurink die na dit seizoen afscheid nam. Niet alleen op de Nederlandse velden lieten de speelsters zich gelden. In Europa maakte FC Twente indruk door FC Bayern München uit te schakelen. Na een 1-1 gelijkspel in De Grolsch Veste verzekerde FC Twente een week later in Beieren zich met een 2-2 geljkspel van de volgende ronde. Hierin trof de ploeg FC Barcelona. Voor ruim vijftienduizend toeschouwers werd in Enschede de heenwedstrijd gespeeld. Nieuw succes bleef uit, beide duels tegen de Spanjaarden gingen met 1-0 nipt verloren. 

FC Twente Vrouwen werd in het bekertoernooi in de kwartfinale uitgeschakeld door Ajax. Jill Roord was met twintig goals de goalgetter van dit seizoen bij FC Twente Vrouwen in de Eredivisie Vrouwen. 

2016/2017: tweede plaats, opnieuw tegen FC Barcelona in de Champions League
In het tiende seizoen eindigde FC Twente Vrouwen in de competitie op een tweede plaats, kort achter Ajax. Na het vertrek van trainer Arjan Veurink was dit het debuut seizoen van de Duitse trainer Tommy Stroot. In het toernooi om de KNVB beker reikte de ploeg tot de kwartfinale. Hierin was PEC Zwolle, met 3–2, te sterk. In de UEFA Women's Champions League werd opnieuw het voorronde toernooi gewonnen en speelde FC Twente Vrouwen in de 1e ronde tegen Sparta Praag. Na een 2-0 zege en een 1-3 overwinning in Praag plaatste de ploeg zich voor de achtste finale. Hierin trof de ploeg net als vorig jaar FC Barcelona. Nadat de uitwedstrijd met 1-0 verloren ging, waren de Spanjaarden met 0-4 te sterk tijdens de return in Enschede. 

2017/2018: opnieuw tweede plaats, geen Champions League
FC Twente Vrouwen eindigde op de tweede plaats en speelt daarmee geen Champions League. Het Europees Kampioenschap werd behaald door de Oranjeleeuwinnen en Renate Jansen, Sherida Spitse en Kika van Es kwamen bij de ploeg als Europees kampioenen. Tommy Stroot begon aan zijn tweede seizoen bij de Tukkers en plande daarmee veel internationale(Duitse) oefenwedstrijden. In januari 2018 speelde de selectie een oefenwedstrijd tegen Montpellier HSC met oud speelster van FC Twente; Anouk Dekker. De bekercompetitie eindigde voor de selectie al vroeg, na een gelijkspel tegen opleidingsteam CTO Zuid kwam het aan op penalty's en wist FC Twente Vrouwen de overwinning niet over de streep te trekken. In de competitie gingen Ajax en FC Twente gelijk op, en op 21 mei 2018(2e pinksterdag) was de 'finale' tussen Ajax en FC Twente. FC Twente Vrouwen verloor met 1-2 en zag Ajax als kampioen van de competitie eindigen. 

Teleurstelling bij Bente Jansen en Myrthe Moorrees na het niet behaalde kampioenschap.

2018/2019: Na twee jaar FC Twente Vrouwen weer kampioen 
Gezien FC Twente Vrouwen in de competitie eindigde als tweede, werd er ook dit seizoen geen Champions League gespeeld. Wel was Champions League finalist VfL Wolfsburg maar liefst twee keer de tegenstander voor een vriendschappelijke wedstrijd. In de beker wist FC Twente Vrouwen tot de halve finale te komen, maar werd in deze wedstrijd in Amsterdam uitgeschakeld door Ajax. In de competitie was FC Twente Vrouwen geen favoriet voor de titel en voor de mannen was de titel in de Keuken Kampioen Divisie al binnen. Op 26 april 2019 kon FC Twente Vrouwens als het kon winnen van PSV en Ajax gelijk zou spelen tegen ADO Den Haag kampioen worden van de Eredivisie Vrouwen. FC Twente Vrouwen hield het spannend tot de laatste minuten, in de 92e minuut wist Jassina Blom, na een solo-actie, de winnende goal te maken. FC Twente Vrouwen wint met 2-3 nipt van PSV en Ajax speelt 1-1 gelijk tegen de ploeg uit Den Haag. Ajax kan FC Twente in punten niet meer inhalen, dat betekend dat FC Twente Vrouwen eindigt als kampioen van de Eredivisie Vrouwen 2018-2019.

Kampioen Eredivisie Vrouwen 2018-2019

2019/2020: Champions League en vroegtijdig eindigen competitie
Door het kampioenschap in seizoen 2018-2019 plaatste FC Twente Vrouwen zich voor het voorronde toernooi van de UEFA Women's Champions League (UWCL). Tijdens het voorronde toernooi waren FC AlashkertGornik Leczna en Besitas AS de tegenstanders. FC Twente  bekroonde zich tot winnaar van het toernooi en plaatste zich voor het UWCL hoofdtoernooi, de laatste 32. De volgende tegenstander was de Oostenrijkse ploeg; Sankt Pölten, in de heenwedstrijd won FC Twente Vrouwen met 2-4(mede door een fantastisch doelpunt van Ashleigh Weerden), in de return in de Grolsch Veste was de eindstand 1-2, wat voldoende was voor FC Twente Vrouwen om de volgende ronde te bereiken. In de loting kwam VfL Wolfsburg uit de koker en was de tegenstander in 'The Round of 16'. Over twee wedstrijden was voormalig Champions League winnaar, VfL Wolfsburg te sterk en daarmee eindigde het Champions League avontuur voor FC Twente. Met deze UWCL resultaten, behaalde FC Twente voor Nederland de laatste coëfficiënt punten om twee Nederlandse teams deel te laten nemen aan de UWCL voor het komende seizoen. Door een vroegtijdige beëindiging van de Eredivisie Vrouwen en de bekercompetitie, bleek de Eredivisie Cup finale de laatst gespeelde wedstrijd. Over twee wedstrijden was FC Twente te sterk voor PSV in de finale en behaalde daarmee als eerste in de geschiedenis de Eredivisie Cup op de Herdgang in Eindhoven. FC Twente eindigde op de derde plaats op de ranglijst van de Eredivisie Vrouwen omdat de competitie eindigde. FC Twente Vrouwen grijpt daarmee net naast een Champions League plek. Maud Roetgering beëindigde na 13 jaar bij FC Twente te hebben gespeeld, aan het einde van seizoen 2019-2020, haar professionele carrière.

Maud Roetgering stopt met voetbal, ze behaalde met FC Twente Vrouwen alle zes de kampioenschappen.