Eerste selectie

Voordat Bryan Ruiz in de zomer van 2009 neerstreek in Twente betoverde hij in het shirt van AA Gent de Belgische velden. Vandaag gaan we terug in de tijd en halen we speciale herinneringen op uit Vlaanderen.

Brian Ruiz 2
Bryan Ruiz tijdens zijn debuutseizoen in Gent

Samen met landgenoot Randall Azofeifa kwam Bryan Ruiz in 2006 naar België. Het duurde enkele maanden voordat Filip De Pauw (55), zo’n 45 jaar supporter van AA Gent, en de andere Buffalo’s Bryan Ruiz zagen schitteren in het blauw-wit.

De Pauw vertelt: “We hoorden destijds dat er op de training een jongen rondliep die daar veel indruk maakte, maar die wij in het stadion nooit zagen. Volgens trainer George Leekens moest hij eerst wennen. Het was Bryan Ruiz. Leekens vertrok en werd opgevolgd door Trond Sollied. Toen Ruiz zijn minuten ging maken zaten we op de tribune en zeiden we tegen elkaar, ‘waarom heeft die Ruiz nooit eerder gespeeld?’. We zagen het meteen, deze speler blijft nooit lang bij ons. Zijn manier van spelen, zijn elegantie. Hoe hij een bal aannam, wegdraaide en dan scoorde. Dat was geweldig. Ruiz was te goed voor ons.

01 v9
02 v8

Ontmoeting in de kleedkamer
Hij had bij ons de zware taak om de belofte van de vetrokken Mbark Boussoufa in te vullen en dat is hem aardig gelukt. We zijn een nuchter volk in Gent, maar Ruiz was een speler waar je voor naar het stadion kwam. Wanneer je als speler van AA Gent tegen Club Brugge heel belangrijk bent en hen vernedert, dan heb je het gemaakt. Ruiz was meer, hij groeide uit tot een fenomeen in Gent. Begin 2010 ben ik met een paar andere Gent-supporters in de auto gestapt en wilden hem bij FC Twente zien spelen. Dat was thuis tegen N.E.C. FC Twente won en Ruiz scoorde in de slotfase de winnende goal. We werden grandioos ontvangen en hebben Ruiz na de wedstrijd nog ontmoet. Medewerkers van FC Twente vroegen ons na de wedstrijd of we Ruiz nog wilden spreken. Uiteindelijk zijn we bij hem in de kleedkamer geweest, een bijzonder contact. Hij was blij verrast de ‘Buffalo’s’ uit Gent te zien. Het typeert de man, hij is zo eenvoudig gebleven.

Heldenstatus
Aan ons bezoek aan Twente hebben we diverse voetbalvriendschappen overgehouden. In Enschede zijn we bij Café de Doedelzak geweest en met West Ham United-supporters die ik daar heb leren heb ik nog steeds contact. Net als met de FC Twente-supporters. Toen Ruiz dat seizoen met FC Twente landskampioen werd, waren wij ook trots in Gent. We vinden het nog altijd jammer dat Ruiz nooit met Gent een prijs heeft gepakt, anders was zijn heldenstatus bij ons nog groter. Een jaar nadat Ruiz vertrok wonnen we onder trainer Michel Preud’homme de Belgische beker, die zagen we daarna naar Twente vertrekken.”

Foto's: Manuel DB / AA Gent

Brian Ruiz

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.