Eerste selectie

Woensdagmorgen vliegt de selectie van FC Twente naar Florence waar donderdagavond de UEFA Conference League wedstrijd wacht tegen ACF Fiorentina. 2.200 FC Twente-supporters zijn erbij om de ploeg van trainer Ron Jans te steunen. In aanloop naar de Europese avond kijken we vooruit naar het duel met ACF Fiorentina.

ACF Fiorentina
ACF Fiorentina, opgericht in 1926, is tweevoudig landskampioen (1956 en 1969), won zes keer de nationale beker (de laatste keer in 2001) en veroverde in 1961 de Europa Cup II. Afgelopen seizoen eindigde Fiorentina op een zevende plaats in de Serie A. Een plek die recht gaf op deelname aan de play-offs Conference League. 

Diverse topspelers droegen het shirt van Italiaanse traditieclub. Gabriel Batistuta, Rui Costa, Dunga, Roberto Baggio, Francesco Toldo, Luca Toni, Predrag Mijatovic, Christian Vieri, Adrian Mutu, Mohamed Salah vierden mooie successen met de club. Batistuta is een van de clubiconen van ''La Viola'', de Argentijnse spits speelde van 1991 tot 2000 330 wedstrijden voor Fiorentina en scoorde daarin 202 keer. 

Stadio Artemio Franchi
De thuishaven van ACF Fiorentina. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 47.000 plaatsen en stamt uit de begin jaren dertig en was in 1934 en 1990 WK stadion. Het stadion is vernoemd naar Artemio Franchi, oud-voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. 

ACF Fiorentina in Europa 
Sinds het seizoen 2016-2017 is Fiorentina dit jaar weer actief in Europa. Dat seizoen reikte de club tot de knock-out fase waarin het uiteindelijk werd uitgeschakeld door Borussia Monchengladbach. Een seizoen eerder moest Fiorentina na de winterstop haar meerdere erkennen in Tottenham Hotspur. In het voorjaar van 2015 reikte Fiorentina tot de halve finale van de Europa League. Daarin was Sevilla de betere. 
Het is niet de eerste keer dat Ron Jans als trainer ACF Firoentina treft. In het seizoen 2007-2008 speelde Jans met FC Groningen tegen Fiorentina. In de eerste ronde van de UEFA Cup speelden beide clubs in Groningen gelijk en stond er twee weken later na negentig minuten ook in Florence een gelijkspel op het scorebord. Strafschoppen zorgden er uiteindelijk voor dat Fiorentina won. 

image00001 v10
image00016

Vincenzo Italiano
Sinds de zomer van 2021 is Vincenzo Italiano de hoofdtrainer van Fiorentina. De 44-jarige oefenmeester was eerder succesvol bij Spezia. Daarvoor was hij actief in de Serie C en Serie B bij onder meer Trapani. Tijdens zijn actieve voetbalcarriere droeg Italiano, geboren in het Duitse Karlsruhe, het shirt van onder meer Trapani, Hellas Verona, Genoa, Chievo en Padova.  

Selectie 22-23
Luka Jovic maakte deze zomer de overstap van Real Madrid naar Fiorentina. De Servische spits, afgelopen weekend trefzeker in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, speelde eerder voor Eintracht Frankfurt, Benfica en Rode Ster. De Braziliaanse verdediger Dodo kwam over van Shakhtar Donetsk en de 25-jarige middenvelder Rolando Mandragora van Juventus. Doelman Pierluigi Gollini kwam op huurbasis over van Atalanta.
Sofyan Amrabat speelt sinds 2020 voor de club uit Toscane. De oud-middenvelder van FC Utrecht en Feyenoord kwam na zijn periode in de Eredivisie uit voor Club Brugge en Hellas Verona en droeg inmiddels 59 keer het shirt van Fiorentina.
Argentijns international Nicolas Ivan Gonzales is een van de buitenspelers van Fiorentina. Hij speelt sinds vorig seizoen voor de club en kwam eerder uit voor VfB Stuttgart en Argentinos. De Servische verdediger Nikola Milenkovic speelt sinds 2017 voor Fiorentina. Sindsdien speelde hij 173 wedstrijden in het paarse shirt en scoorde daarin veertien keer. 
Begin van dit kalenderjaar maakte de Franse rechterspits Jonathan Ikone de overstap van Lille naar Fiorentina. Eerder kwam Ikone uit voor PSG en Montpellier. In deze winterstop kwam ook Arthur Cabral naar Florence, de Braziliaanse spits was eerder succesvol bij FC Basel. 

Seizoenstart
Afgelopen weekend speelde Fiorentina haar eerste wedstrijd van het seizoen in de Serie A. Promovendus Cremonese kwam op bezoek en werd met 3-2 verslagen. In blessuretijd stelde Fiorentina door een doelpunt van Mandragora de drie punten veilig. De andere twee goals kwamen van Bonaventura en Jovic. 

FC Twente in Italie
In Europees verband speelde FC Twente drie keer eerder tegen een Italiaanse club. In 1971 ging FC Twente op bezoek bij Juventus, net als vier seizoenen later voor de halve finale van de UEFA Cup. FC Twente boekte toen een 0-1 zege in Turijn. In 2010 speelde FC Twente in de groepsfase van de UEFA Champions League tegen titelhouder van destijds; Inter Milan. In San Siro verloor FC Twente met 0-1.