Eerste selectie

FC Twente heeft zaterdagavond in speelronde 16 van de Eredivisie doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Ajax (0-0). In de Johan Cruijff ArenA was FC Twente de bovenliggende partij en had het met name in de eerste helft de beste kansen om te scoren. Ajax speelde lange tijd met tien man, omdat Devyne Rensch na 35 minuten een rode kaart pakte.

57671564 FC Twente

FC Twente startte sterk tegen Ajax. In amper vijf minuten raakten de bezoekers twee keer de paal. Eerst uit een inzet van Vaclav Cerny en daarna via een kopbal van Michel Vlap. Diezelfde Vlap kwam later in de eerste helft net niet tot afwerken na een slim wippertje van Van Wolfswinkel. Aan de andere kant kon FC Twente vertrouwen op Lars Unnerstall. De goalie hield twee keer een kopbal van Davy Klaassen tegen en had ook een schot van Kenneth Taylor klemvast.

Tien minuten voor rust was Van Wolfswinkel zijn directe tegenstander Rensch te slim af. De Ajax-verdediger werkte de doorgebroken Van Wolfswinkel naar de grond en moest met een rode kaart -en een blessure- naar de kant. FC Twente had met een man meer veelvuldig de bal, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat niet in het restant van de eerste 45 minuten.

In de tweede helft bleef het initiatief bij FC Twente, dat de bal rond liet gaan en van kant naar kant speelde. Een vrije trap van Smal en een kopbal van de ingevallen Joshua Brenet waren een prooi voor Ajax-doelman Gerónimo Rulli, die een schot van Ramiz Zerrouki later in de tweede helft maar net voorlangs zag gaan. FC Twente gaf Ajax aan de andere kant nauwelijks ruimte en had de bal steeds weer snel in bezit. Al kreeg de thuisploeg via Taylor nog wel een vrije schietkans. Uiteindelijk lukte het de Tukkers niet het overwicht in cijfers uit te drukken: 0-0.

Ajax - FC Twente 0-0

Geel: Tadic (Ajax), Sampsted, Van Wolfswinkel, Zerrouki, Tzolis (FC Twente)
Rood: Rensch (Ajax)
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Sampsted (66' Brenet), Hilgers, Pröpper, Smal, Zerrouki, Sadilek (77' Kjolo), Vlap (85' Ugalde), Cerny (66' Rots), Van Wolfswinkel, Misidjan (66' Tzolis).

Opstelling Ajax: Rulli, Sanchez, Timber, Rensch, Bassey, Alvarez, Taylor, Klaassen, Conceicao (71' Bergwijn), Brobbey (46' Kudus), Tadic.

Foto's: Bas Everhard en Orange Pictures