Eerste selectie fentwe

FC Twente heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de play-offs om plaatsing voor de UEFA Europa Conference League verloren van Fenerbahce. In Istanbul begon FC Twente sterk en nam het de leiding via Manfred Ugalde (0-1), maar na de gelijkmaker en een rode kaart van Youri Regeer vlak voor rust liep Fenerbahce in de tweede helft uit: 5-1.

image00005 v22

Het ticket voor de play-offs tegen Fenerbahce had FC Twente een week eerder bemachtigd na de uitschakeling van Riga FC (2-0, 3-0). In de eerste wedstrijd tegen de Turken kon trainer Joseph Oosting geen beroep doen op Joshua Brenet en Gijs Smal. Alfons Sampsted en Regeer namen daarom de backposities in. Mathias Kjolo startte, ten opzichte van de wedstrijd tegen PEC Zwolle, weer op het middenveld. Michel Vlap bezette voorin de plek op de linkerflank.

Op bezoek in Turkije beet FC Twente al na een paar minuten van zich af: een vrije trap van Vlap zeilde langs het doel van Irfan Can Egribayat. Die moest even later toezien hoe FC Twente de leiding greep via Ugalde. De spits werd bediend door Kjolo en raakte in eerste instantie nog de paal, maar in de rebound schoot hij de bal tegen het net (0-1). Ugalde en vooral Vlap kregen daarna nog een goede mogelijkheid om de marge te verdubbelen.

Zo'n tien minuten na de treffer van Ugalde trok Fenerbahce de stand gelijk. Via voormalig FC Twente-speler Jayden Oosterwolde kwam de 1-1 op het scorebord. Hij kopte vanaf de zestien raak. FC Twente ging de kleedkamers in met een 1-1 stand, maar deed dat wel met een man minder. De VAR greep vlak voor rust in na een overtreding van Regeer op Mert Müldür, waarna scheidsrechter Andrew Madley de rode kaart trok.

Tekst gaat verder onder de foto's

image00001 v44
image00003 v27
image00004 v31
image00001 v46

Met een man minder wachtte FC Twente een zware taak in de tweede helft. Oosting bracht bij het fluitsignaal en vroeg in het tweede bedrijf meerdere verse krachten in het veld. Een van hen was de debuterende Alec Van Hoorenbeeck.

Na een uur spelen benutte Fenerbahce de man-meersituatie. Een lage voorzet werd binnengewerkt door Sebastian Szymanski (2-1), die enkele minuten later ook ploeggenoot Irfan Kahveci zag scoren. Net als Szymanski tikte hij een voorzet voorbij Lars Unnerstall (3-1). Twintig minuten voor tijd scoorde diezelfde Kahveci ook de 4-1. Het slotakkoord was voor Dusan Tadic, die in blessuretijd een penalty benutte (5-1).

Volgende week speelt FC Twente de returnwedstrijd in de play-offronde tegen Fenerbahce. De inzet is een plek in de groepsfase van de UEFA Europa Conference League. Aftrap: donderdag om 19.00 uur in De Grolsch Veste.