club

Op 4 februari 2021 tekenden gemeente Enschede, FC Twente en Sportaal een intentieovereenkomst om de haalbaarheid te onderzoeken voor realisatie van een TOP Sportcampus op Diekman-West. Deze intentieovereenkomst loopt af op 1 juli 2021. Er zijn verschillende stappen gezet, maar er is meer tijd nodig om het onderzoek af te ronden. Het college van B&W heeft daarom in overleg met FC Twente en Sportaal besloten de intentieverklaring te verlengen tot 1 juli 2022. In januari 2022 vindt een evaluatiemoment plaats om te bekijken welke perspectieven het haalbaarheidsonderzoek tot dan toe heeft opgeleverd

Onderdeel van deze overeenkomst is het voornemen om de trainingen van de eerste selectie van de mannen, vrouwen en de beloften van FC Twente Vrouwenper 1 juli 2023 op Sportcampus Diekman te laten plaatsvinden, voor minimaal 25 jaren. Ook spraken de partijen uit om gezamenlijk op zoek te gaan naar (een) investeerder(s) voor de ontwikkeling en exploitatie van het deelproject Diekman-West. Een ontwikkelteam namens de drie partijen toetst de opgaves op haalbaarheid en concludeert dat meer tijd nodig is om het haalbaarheidsonderzoek af te ronden.

Meer tijd voor vaststellen praktische en financiële haalbaarheid
Het ontwikkelteam werkt aan een plan dat rekening houdt met het programma van eisen van de verschillende partijen, maar ook met de bestaande groenstructuren en de verbinding met Diekman-Oost. De calculaties op hoofdlijnen vragen om een detailleringsslag voor wat betreft de gebouwen, de sportvelden en de openbare ruimte. Verder is duidelijkheid nodig over het programma in het gebied, een gedragen ontwerp en inzicht in de kosten, om concrete gesprekken te voeren met mogelijke investeerders en ontwikkelaars. Al deze onderdelen samen moeten uitwijzen of de plannen praktisch en financieel haalbaar zijn.

Gezamenlijke ambitie
Zowel gemeente Enschede, FC Twente en Sportaal hebben de ambitie een TOP Sportcampus te realiseren. In gezamenlijkheid met andere partijen hebben zij er alle vertrouwen in dat dit mogelijk is. Deelproject Diekman-West voorziet onder meer in de ontwikkeling van een talentencampus, zwembad, sportmedisch data centrum, huisvesting en trainingsaccommodatie van FC Twente. Deze ontwikkeling is onderdeel van de totale masterplanontwikkeling op Sportcampus Diekman. De visie is dat TOP (Training Opleiding Plezier) Sportcampus Diekman een ontmoetingsplek moet zijn voor sporters en professionals, dat talentonwikkeling voor de stad en de regio bevordert.