Eerste selectie Supporters

Vrijdag 5 januari (22.00 uur) gaat op ESPN de documentaire 'Hans Meyer – Ich bin ein Tukker' in première.

DSC08960
Hans Meyer DOC

Talloze namen komen voorbij in januari 1996, waarin druk wordt gespeculeerd wie de nieuwe trainer van FC Twente zal worden. Maar welke naam er ook voorbij komt, die van Hans Meyer hoor en lees je nergens. Toch is hij het, die Twente gedurende drie en een half jaar onder zijn hoede krijgt.

DSC08865

Onder Meyer presteert Twente heel behoorlijk. Het wordt tiende, derde, negende en achtste in de eredivisie. En het komt na lange tijd weer eens een ronde verder in Europa. Twee zelfs. In 1999 vertrekt hij naar Borussia Mönchengladbach. Een mooi, maar op het eerste oog niet per se opvallend tijdperk in de geschiedenis van de club wordt daarmee afgesloten.

Wat destijds nog niet zozeer wordt beseft, is hoezeer de club verandert in die periode. Niet alleen verhuist Twente van stadion Het Diekman naar het Arke Stadion, het is juist Meyer die eraan bijdraagt dat de band tussen club en supporters sterker wordt. De strenge en rechtlijnige voormalige Oud-Duitser blijkt benaderbaar en een stuk humoristischer dan zijn uitstraling doet vermoeden. De groei en warmte die ontstaan als Meyer de scepter zwaait, zijn niet toevallig. Meyer voelt zich thuis in Twente. Het verleidt hem tot de woorden: ‘Ich bin ein Tukker’.

In de documentaire Ich bin ein Tukker zien we Meyer in zijn woonplaats Nürnberg, waar hij onder meer vertelt over zijn jeugd in Oost-Duitsland. We zien hem ook terug in Twente, waar op bezoek is bij een wedstrijd in De Grolsch Veste, samen met oud-speler Berthil ter Avest. We zien hem in gesprek met supporter Hans van Kooten, die met hem terugblikt op de winst op Lillestrøm in de UEFA Cup in september 1997 en wat dat losmaakte bij de supporters. We zien hem bij Borussia Mönchengladbach, waar hij erelid en bestuurslid is. Voormalig voorzitter Cees Anker haalt herinneringen op aan zijn tijd met Meyer. En we zien hem met Fred Rutten, die zijn assistent-trainer was.

In deze persoonlijke documentaire krijgen we gaandeweg een beeld van een schijnbaar harde, maar humoristische man, die een onvoorstelbare jeugd beleefde; en een beeld van een club die onder Meyers bewind transformeert tot een sfeervolle vereniging met een bevlogen aanhang.

61838315 FC Twente v2

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.