club Supporters

22 april 1998 speelde FC Twente haar laatste wedstrijd in Het Diekman Stadion, een afscheid van een stadion vol Twentse voetbalherinneringen. 25 jaar later kijken we aan de hand van speciale verhalen terug op een belangrijk deel van de historie van FC Twente.

De Special over Het Diekman is komende zaterdag, 22 april, vanaf 17.30 uur te zien op ESPN.

Hoe het begon in 1956
22.000 voetballiefhebbers zijn er op 8 augustus 1956 bij, als het Diekman stadion wordt geopend met een wedstrijd tussen Sportclub Enschede en Preussen Münster. Het is de toptijd van Sportclub, Abe Lenstra maakt het eerste doelpunt in het Diekman vanaf de penaltystip. Hans Bijvank was erbij en is altijd supporter van de zwarten uit Enschede gebleven. De Sportclub-man vertelt met trots over de Sportclub-jaren met Abe en Pelé in het Diekman toen het aantal doelpunten nog met grote leren ballen werd aangegeven.

245647427 v2

Avondwedstrijd
Een avondwedstrijd was in die eerste jaren van het Diekman bijzonder. Zo’n wedstrijd werd speciaal aangekondigd als ‘lichtwedstrijd’ en dat er dan een extra kwartje bij het kaartje werd opgezet was logisch, want er stonden vier enorme lichtmasten op de ronde hoeken van het stadion. Als FC Twente ‘s avonds moest voetballen kon je dat in de hele stad zien. In het donker zien de volgepakte betonnen trappen achter de doelen er vanaf het veld uit als twee enorme halve cirkels waar aan beide zijden ongeveer 10.000 mensen in weer en wind staan. De lichtmasten verlichten vanaf 45 meter hoogte met enorme schijnwerpers het veld. Een zo’n lamp uit de lichtmast geeft genoeg licht om een half weiland mee te verlichten. Dat vertellen vader en zoon Vos in de Special over het Diekman. 25 jaar nadat Marga Bult voor 10.000 toeschouwers met een afscheidslied een ode aan het Diekman bracht: ‘Vaarwel stadion Diekman, vaarwel groot stuk beton’ .

 

5245634634663

Trouwen in Het Diekman
Op 22 april 2023 zouden Henkjan en Bianca 25 jaar getrouwd zijn geweest als het huwelijk stand had gehouden. De bruidegom vertelt in de Special over zijn ‘trouwerij’ op de middenstip van het Diekman tijdens de laatste wedstrijd. Vak Q komt ter sprake, of was het nou de Q-side? Vak-P in een speciale rol als bewakers van het Diekman. Vak-U en Hans Meyer komen voorbij net zoals de eerste trommels en de eerste sfeeractie.

 

Opgenomen beeld 29

You’ll never walk alone
In 1998 is George Sephton al sinds 1971: ‘The Voice of Anfield’ . De stadionspeaker uit Liverpool brengt het 45-toeren plaatje met daarop het lied: ‘You’ll never walk alone’ gezongen door Gary en de Pacemakers ook uit Liverpool met zich mee naar Enschede als hij voor de laatste keer dit lied aankondigt voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. De club waar Abe Lenstra zijn hele leven voor heeft gespeeld totdat de beste voetballer van Nederland naar Enschede komt en tot 42-jarige leeftijd betaald voetbal heeft gespeeld. Dat was niet weggelegd voor de laatste doelpuntenmaker in het Diekman; Martijn Abbenhues. Hij vertelt over zijn drie competitiewedstrijden en drie doelpunten voor FC Twente. De Enschedeër had die tijd nooit willen missen en is nu supporter van de club.

Louis Armstrong
25 jaar na dat laatste doelpunt is George Sephton nog steeds ‘The Voice of Anfield’. Ter ere van zijn 50-jarig jubileum verschijnt er een boek over zijn imposante loopbaan. In 1959 komt er een wereldster naar het Diekman. Louis Armstrong komt met zijn gouden trompet naar Enschede. De muzikant wordt in een open wagen door de stad gereden zodat iedereen hem kan zien. Een van de nummers die de Amerikaan ten gehore brengt is: ‘You’ll Never Walk Alone’ . Dit lied uit een musical is dan nog niet door Gary & the Pacemakers opgenomen. Misschien is het Diekman wel het eerste voetbalstadion waar dit ‘voetballied’ is gezongen.

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.