club

Voetbal blijft zich ontwikkelen. FC Twente doet dit ook en investeert daarom op het gebied van sportwetenschap en innovatie. Sinds dit seizoen zet FC Twente samen met Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente in op innovatie. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam kwamen alle partijen samen om het convenant officieel te bekrachtigen.

Samenwerking met kennisinstellingen Universiteit Twente, Saxion en ROC van Twente

FC Twente innoveert in eerste instantie rondom concrete vragen vanuit de voetbaltak van de club en op basis van nieuwe ontwikkelingen bij de kennispartners rondom topsport. “We gaan samen aan de slag met vraagstukken die vanuit de trainers, de fysieke en de medische staf naar ons toe komen”, vertelt innovatiemanager Ivar Hageman. Hij is de verbindende schakel tussen FC Twente en de drie grote kennisinstituten in de regio: Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente. “Die vraagstukken zijn leidend bij de invulling van de innovatieagenda. Op deze manier komen we met de drie kennisinstellingen en met bedrijven uit de regio tot concrete onderzoeken en projecten. Deze moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de spelers en van onze kennis. De fysieke en inhoudelijke ontwikkeling van spelers staat op dit moment centraal. We kunnen meer bereiken als we van elkaars kracht, kennis en expertise gebruik gaan maken, dit is ook dé manier om de continuiteit en de stabiliteit van FC Twente te borgen.”

Mooie uitdaging
Een van de mooie uitdagingen betreft het nieuw te bouwen topsportcomplex op Het Diekman. “We werken daar aan een topsportomgeving met een sportmedisch datacentrum waarin we zoveel mogelijk relevante informatie willen gaan inwinnen”, vervolgt Hageman. “Denk aan het intensiever volgen, het bijhouden en het optimaliseren van de fysieke gesteldheid van onze spelers, maar ook aan het voorkomen en het revalideren/monitoren van blessures. Hierdoor kunnen we de fysieke ontwikkeling verder vormgeven en de spelers concreet helpen. Met een goed innovatieplan en met samenwerking met de regio proberen we de kans om wedstrijden te winnen verder te vergroten. Uiteraard helpt het uitwisselen van kennis niet alleen ons als club, maar zeker ook onze partners.”

 

G37A4753

Ervaring
Ivar Hageman heeft de taak om FC Twente intensiever te laten samenwerken met het ROC van Twente, Universiteit Twente en Saxion. Ook regionale bedrijven sluiten zich hierbij aan. “In eerste instantie om vooruitgang te boeken op het gebied van topsport/voetbal, gezondheid en bewegen”, licht hij toe. “Ik help FC Twente om de contacten met deze kennisinstellingen vorm te geven en de juiste mensen bij elkaar te brengen. Ik leg op allerlei verschillende onderdelen in het voetbal de verbindingen tussen interessante onderzoekers, bedrijven, instellingen en mensen van de club, die uiteindelijk leiden tot goede innovatieve samenwerkingen. De club en de omgeving gebruiken elkaars kennis en werken aan de toekomst.”

Verschil maken
Er zitten reeds diverse concrete projecten in de portefeuille. Een van de projecten is het monitoren van de trainingsbelasting op het lichaam van de spelers tijdens het sprinten en behendigheidsoefeningen en innovatie. Dit doen we door middel Fit to Purpose, een platform voor blessurepreventie en -revalidatie. “Het doel is om de fitheid van de spelers te vergroten, blessures te voorkomen en de prestaties te optimaliseren. Je kunt zien dat FC Twente zich aan het ontwikkelen is en naar de toekomst kijkt.”

 

EFRO Oost logo nl
DSC09481
Ivar Hageman

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.