Beste FC Twente-supporter,

Van iedereen in de zorg wordt al tijden en nog steeds bovenmenselijk veel gevraagd. We kunnen niet vaak genoeg onze dank uitspreken voor die ongelooflijke inzet. Gelukkig komen er steeds meer berichten dat verdere verspreiding van het virus enigszins onder controle lijkt, maar het is ook duidelijk dat het absoluut geen nieuwe zuurstof mag worden gegeven. Het hele land hoopt op versoepeling van de maatregelen, maar Mark Rutte zei afgelopen woensdag niet voor niets: ‘Het loket gaat zeker niet in één keer open. Er zal maatwerk nodig zijn om aan de 1,5 meter-samenleving te voldoen.’

21 april, komende dinsdag, is voor veel sectoren een belangrijke datum. Dat geldt ook voor het betaald voetbal. Hopelijk wordt dan duidelijk of we het huidige seizoen uitspelen en of we het seizoen 20/21 met publiek kunnen beginnen. Mocht dit laatste niet het geval zijn dan komt de club voor een gigantische uitdaging te staan. Naast het feit dat spelen zonder publiek eigenlijk helemaal geen optie mag zijn, gaat het FC Twente veel geld kosten. Het is moeilijk in te schatten om daar nu al cijfers aan te koppelen; de komende weken werken we meerdere scenario’s uit om te kijken wat dit financieel betekent en hoe we daarnaar dienen te handelen. Starten in het nieuwe seizoen zonder publiek betekent een gigantische uitdaging voor het totale betaald voetbal. Laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen, volgende week weten we hopelijk meer.

Desalniettemin zijn we al wel voorzichtig gestart met de campagne rondom de seizoenkaartverkoop. Na 21 april hopen we hieraan ook een gezicht te kunnen geven, maar daarvoor is duidelijkheid nodig.  Dat geldt uiteraard ook voor onze technische mensen die graag al invulling willen geven aan de selectie voor volgend seizoen. Je wilt eigenlijk al met je lijstjes aan de slag, maar op dit moment kan dat niet, daarvoor zijn er nog teveel onzekerheden.

Zondag 2 mei 2010
Zondag 2 mei 2010, staat bij velen in het geheugen gegrift. FC Twente werd kampioen. Binnenkort is het exact tien jaar geleden. De club wil uiteraard stilstaan bij het grootste sportieve moment uit de historie van de club. Daarom wordt er die dag een speciaal magazine uitgegeven en is er bij FOX Sports op 2 mei 's avonds de documentaire ‘Van Ons’ te zien. In deze documentaire blikt de maker Dirk Beers aan de hand van een aantal bijzondere verhalen terug in de tijd. FOX zal vanaf vandaag de eerste promo’s van de documentaire op hun zenders tonen.

Selectiespelers en medewerkers bellen supporters
Enkele weken gelden ontstond bij het Engelse Norwich het idee om supporters van de Premier League club op te bellen en te vragen hoe het met hen gaat in deze rare tijd. Inmiddels hebben meerdere clubs, maar ook maatschappelijke organisaties dat idee opgepikt en zijn ze ‘hun’ mensen gaan bellen. Je hoort van alle kanten heel positieve reacties. Vanaf deze week maken ook de (Nederlandstalige) selectiespelers en de medewerkers van FC Twente een telefonisch praatje met supporters die in 1945 of daarvoor geboren zijn. Het leidt vaak tot heel leuke gesprekken, waarbij spelers en medewerkers vragen hoe het gaat , maar waar omgekeerd supporters hetzelfde doen en natuurlijk aangeven wat allemaal beter moet bij de club... Ik heb zelf ook de eer gehad een aantal mensen te mogen bellen, het waren leuke, maar ook leerzame gesprekken. Je hoort dat supporters de gang naar het stadion missen. Deze week hopen we zo’n 550 supporters gebeld te hebben.

Het is duidelijk dat 21 april een belangrijke datum is. Het RIVM en de overheid gaan dan bekend maken met welke maatregelen het land te maken krijgt om de druk op de IC’s van de ziekenhuizen beheersbaar te houden. Dat is letterlijk van levensbelang. Zodra die maatregelen bekend zijn, kunnen wij verder aan de slag met onze mooie club.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur FC Twente