club

Beste supporters,

Deze week ontvingen wij het verdrietige bericht dat Ferdinand Fransen (93) is overleden. Ferdinand Fransen, oud-voorzitter en erelid van FC Twente, is een begrip in de regio. Fransen was van 1977 tot 1984 voorzitter van FC Twente. Fransen verzette na de succesvolle jaren zeventig heel veel werk om FC Twente, dat het financieel lastig had, overeind te houden en loodste begin jaren tachtig de club door zware jaren. Fransen, ereburger van Enschede, had een groot hart voor de sport en de cultuur in zijn geliefde Twente. In 1982 was ‘zijn’ Arke de eerste shirtsponsor van FC Twente. Van 1998 tot 2008 was Arke naamgever van het stadion. Fransen had een hechte band met FC Twente. FC Twente wenst zijn vrouw Kirsten, zijn dochters Monique, Ellen en Barbara en overige familieleden en vrienden veel sterkte toe. Bij de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen, op zondag 22 augustus tegen Ajax, staan we stil bij het overlijden van Ferdinand Fransen.

Eerste selectie 
De ploeg van Ron Jans is op trainingskamp. Spelers en staf verblijven op landgoed De Wilmersberg en trainen op de velden van SV De Lutte. Er wordt hard gewerkt en de sfeer is goed. Helaas ontbreken twee spelers door corona en is Kik Pierie afwezig. Gebleken is dat Kik de start van de competitie moet missen door een rugblessure. Naast de langdurige blessure van Jody Lukoki is dat een tegenvaller. Jesse Bosch, Wout Brama en Virgil Misidjan volgden in De Lutte een individueel trainingsprogramma. Daar staat tegenover dat Manfred Ugalde woensdag in Twente is gearriveerd. Donderdag heeft hij allerlei medische testen ondergaan en is hij gepresenteerd. Vandaag gaat hij kennismaken met de selectie en in het weekend gaat hij onder leiding van een van de assistent-trainers individueel trainen. Maandag staat hij samen met de groep op het veld. 

Tot 13 augustus maximaal 20.000 supporters in De Grolsch Veste 
Doordat het kabinet enkele weken de coronamaatregelen heeft versoepeld is het aantal besmettingen explosief gestegen. Het kabinet heeft daarom besloten om een grens te stellen aan het maximaal aantal bezoekers bij grootschalige publieksevenementen. Deze maatregel heeft nadelige impact op het betaald voetbal. Tot en met 13 augustus mogen we 2/3 (67%) van het aantal bezoekers ontvangen in het stadion. Dat is een flinke domper, want iedereen kijkt weer uit naar een volle Grolsch Veste. In de praktijk betekent dit dat we tijdens de oefenwedstrijd van 7 augustus tegen Lazio Roma maximaal 20.000 supporters mogen binnenlaten. Kaartverkoop informatie voor dit duel volgt later vandaag.  

Vooralsnog gaan we ervan uit dat de maatregelen van het kabinet gecombineerd met de toenemende vaccinatiegraad leiden tot het snel terugdringen van het virus, zodat we vanaf 14 augustus snel weer kunnen opschalen naar 100% publiek in het stadion. Op zondag 22 augustus willen we met 30.000 supporters naar FC Twente - Ajax.  Testen voor toegang blijf voorlopig bestaan. In het stadion mag nog steeds door supporters van de 1,5 meter worden afgeweken bij het gebruik van de CoronaCheck-app. Het Nederlands voetbal en FC Twente in het bijzonder hebben eerder al laten zien dat zij veilig en verantwoord wedstrijden met publiek (inclusief testbewijzen) kunnen organiseren. Recent nog tijdens het EK zijn er vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA georganiseerd met 16.000 mensen. Hieruit zijn geen grote besmettingshaarden ontstaan.  

Zondagavond 20.00 uur
Afgelopen woensdag werd bekend dat de clubs in de Eredivisie akkoord zijn gegaan met het spelen van wedstrijden op zondagavond 20.00 uur. Zij komen hiermee de Nederlandse clubs die uitkomen in Europa tegemoet. Het betreft een wedstrijd per twee speelrondes. Clubs die niet in Europa spelen, spelen maximaal één thuiswedstrijd per seizoen op dit tijdstip. Het kan zijn dat niet elke club een keer op zondagavond voetbalt. Na de loting voor de groepsfase worden zondagavondwedstrijden voor het najaar vastgesteld. In december gebeurt dit voor het voorjaar.  

FC Twente/Heracles Academie 
De FC Twente/Heracles Academie heeft in de persoon van Jeroen Moorman een sociaal maatschappelijk begeleider aangesteld. Moorman zal begeleiding gaan bieden aan spelers die belemmeringen ondervinden in de thuissituatie. Daarbij zal hij gaan fungeren als vertrouwenspersoon en contactpersoon van de gastgezinnen. 

FC Twente Vrouwen
De speelsters van FC Twente Vrouwen krijgen met ingang van dit seizoen een eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao). FC Twente is naast Ajax en PSV de derde club die voor de speelsters een eigen cao heeft afgesloten. De cao geldt voor een periode van drie jaar. De afgesloten cao voor de FC Twente Vrouwen biedt in grote lijnen dezelfde voorwaarden als de mannen. Dit betekent voor FC Twente Vrouwen gegarandeerde minimumvoorwaarden op het gebied van loon, vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling in geval van langdurige blessures.  Een van de voorronden van de UEFA Women’s Champions League wordt in de vorm van een minitoernooi afgewerkt in Enschede op Sportcampus Diekman. De winnaar van de finale plaatst zich voor de 2e voorronde van de UEFA Women’s Champions League. FC Twente Vrouwen is ingedeeld met WFC Nike (Georgië), ZFK Spartak Subotica (Servië) en Peamount United (Ierland). De eerste wedstrijd is de halve finale op woensdag 18 augustus, dan treft FC Twente Vrouwen WFC Nike. Op zaterdag 21 augustus treft de winnaar in de finale de winnaar van het duel tussen ZFK Spartak Subotica en Peamount United.  

FC Twente en RJ Safety & Security verlengen samenwerking met meerdere seizoenen  
De al ruim 20 jaar lopende samenwerking tussen FC Twente en RJ Safety & Security is verlengd met meerdere seizoenen. De totaalaanbieder op het gebied van veiligheid en beveiliging zal de komende jaren alles in en rondom het FC Twente stadion 24 uur per dag in de gaten blijven houden. Daarnaast verzorgt RJ Safety & Security de baliebezetting van de receptie en de veiligheidsopleidingen voor de medewerkers van FC Twente. 

Tot snel in De Grolsch Veste!

Jan-Willem Brüggenwirth
Algemeen Directeur