Eerste selectie

Beste supporters,

Dinsdag om 23.59 uur sloot in de meeste landen de transfer window. Tot 1 januari 2022 kunnen spelers niet meer van club veranderen. Twee selectiespelers verlieten op de laatste dag van transfer window FC Twente. Thijs van Leeuwen is voor een jaar verhuurd aan Almere City en Queensy Menig is getransfereerd naar Partizan Belgrado. We wensen Thijs en Queensy veel succes bij hun nieuwe club.
Afgelopen transferperiode heeft de selectie een aardige gedaantewisseling ondergaan. Er zijn acht nieuwe spelers aangetrokken, zes spelers gehuurd en elf spelers vertrokken.

Hier en daar vragen mensen zich af hoe FC Twente deze transfer window sommige spelers heeft kunnen halen. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig.
Elke club besteedt een bepaald percentage van de omzet aan het spelersbudget. FC Twente werkt het komende seizoen met een begroting van om en nabij de 23 miljoen euro. Van dat bedrag gaat ongeveer 30 procent naar het voetbal. Dit seizoen is dat ongeveer 6,7 miljoen euro. Clubs met een mindere begroting hebben meestal ook minder te besteden. Een van de redenen dat we nu niet meer kunnen uitgeven, is dat we kampen met een erfenis uit het verleden en te maken hebben met rente en aflossing op onze schulden. Hier gaat jaarlijks een flink bedrag naartoe. De opbrengsten van de transfer van Joël Drommel en Queensy Menig worden niet gebruikt voor het aantrekken van nieuwe spelers. Dit seizoen leiden we door corona omzetverlies. De transfer van Joël en Queensy heeft FC Twente geholpen in de liquiditeit. In de toekomst wil FC Twente overigens dat het percentage dat naar het voetbal gaat, verhogen naar zo’n 40 procent. 

Alle seizoenkaarthouders naar FC Twente – FC Utrecht
Door de coronamaatregelen van het kabinet mag FC Twente voorlopig 2/3 deel van de stoeltjes in De Grolsch Veste bezetten; in plaats van 30.000 mogen 20.000 supporters naar binnen. Alle seizoenkaarthouders kunnen de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (zaterdag 11 september om 16.30 uur) bezoeken. Opnieuw hebben supporters die bij deze wedstrijd niet aanwezig kunnen zijn, aangegeven hun seizoenkaart eenmalig niet te gebruiken en zij hebben daarvoor twee kaarten voor een andere wedstrijd in ontvangst genomen. Deze geste zorgt er mede voor dat alle seizoenkaarthouders naar de wedstrijd kunnen. Helaas is losse kaartverkoop en losse verkoop van businessarrangementen nog niet mogelijk.

Herstart verkoop seizoenkaarten uitgesteld
Vorige maand hebben we verteld dat wegens de 2/3-bezettingsregel in de stadions de verkoop van seizoenkaarten tot 1 september is stilgelegd. Ook na 1 september kunnen er nog geen seizoenkaarten worden aangeschaft. Zodra volledige bezetting is toegestaan, gaan de seizoenkaarten weer in de verkoop.

Eerste selectie heeft enkele coronagevallen
Dat we nog steeds waakzaam moeten zijn om het coronavirus buiten de deur te houden, hebben we deze week zelf ondervonden. Enkele spelers uit de selectie blijken besmet. Gelukkig wordt de selectie nog steeds meermalig getest en werden de besmettingen snel geconstateerd. Het geplande oefenduel tegen 1. FC Köln moesten we daardoor helaas wel afzeggen. Hopelijk herstellen de betreffende spelers snel en kunnen zij volgende week weer aansluiten in de voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Utrecht.

FC Twente Vrouwen
Voor FC Twente Vrouwen staan de komende week twee mooie wedstrijden op het programma. Zondag om 12.15 uur speelt de ploeg van Robert de Pauw tegen Ajax. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 1.
Donderdag volgt de return van de play-offs voor de Champions League tegen Benfica in Lissabon. Dinsdag werd het in De Grolsch Veste 1-1. FC Twente Vrouwen zal moeten winnen om de groepsfase van de Champions League te halen. Dat is een prachtige uitdagende klus.

Project van ‘FC Twente, scoren in de wijk’ genomineerd 
Het project 'Turkse Tukkers aan Zet' van FC Twente, scoren in de wijk is door de European Football for Development Network (EFDN), samen met negen andere projecten, genomineerd voor de 'More than Football Award’. De shortlist wordt op 29 september bekend gemaakt. Het doel van de More than Football Award is om de beste sociale initiatieven van een Europese club, competitie of voetbalbond te eren door het werk dat ze doen te vieren op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Goed weekend, ook al is er geen Eredivisievoetbal!

Jan-Willem Brüggenwirth
Algemeen Directeur