Beste FC Twente-supporter,

Inmiddels hebben we er bijna een maand van ‘intelligente lockdown’ opzitten, onze laatste competitiewedstrijd is alweer ruim een maand (!) geleden, en na de woorden van de minister president afgelopen dinsdag zal die situatie voorlopig ook nog wel even voortduren. Daar waar iedereen misschien hoopte dat een ‘exit-strategie’ aan de orde zou zijn, werden die verwachtingen al heel snel getemperd. ‘Te vroeg afschalen is de grootste fout die we kunnen maken’, zei Rutte. Wel gaf hij aan dat het kabinet nadenkt over hoe een aantal coronamaatregelen kan worden teruggeschroefd, maar het is nog speculeren over hoe dat eruit gaat zien. In ieder geval blijven alle maatregelen tot 28 april van kracht.

In dat kader hebben KNVB, ECV en de clubs bepaald dat zolang er nog mogelijkheden zijn voor het kunnen uitspelen van de competitie, die mogelijkheden onderzocht blijven worden. De haalbaarheid wordt daarbij in eerste plaats nog steeds bepaald door de voorschriften van het RIVM en de overheid; er wordt pas gevoetbald als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid blijft absoluut voorop staan, daar bestaat geen enkel misverstand over.

We beseffen heel goed dat het een hele lastige opgave wordt om de competitie uit te spelen. Mocht dit wel het geval zijn, en we moeten daarop wel anticiperen, dan gaan we nu uit van het spelen in de maanden juni en juli, met een start op 19 juni. Daarbij zijn nog veel zaken onbekend: wat worden de voorwaarden vanuit de overheid, de UEFA en de FIFA, wanneer kan weer in groepsverband worden getraind en wat gaat er gebeuren met de spelerscontracten, waarvan er bij FC Twente zestien op 30 juni a.s. aflopen. Mocht er inderdaad in de zomer gevoetbald worden, dan is dit hoogstwaarschijnlijk zonder publiek en deze week werd al duidelijk dat niet elke burgemeester hierover ‘enthousiast’ is. Deze week heb ik contact gezocht met de FBO (Federatie voor Betaald Voetbal Organisaties) en een jurist om eventuele consequenties voor FC Twente te bespreken. In de week van 20 april, wanneer we weten wat de nieuwe adviezen van het RIVM zijn, zal er meer duidelijkheid komen.

Vorige week gaf ik al aan dat de huidige situatie de club financieel pijn gaat doen. We missen al geruime tijd inkomsten en dat zal de komende maanden zo blijven. We zijn natuurlijk wel druk in de weer om de club in de benen te houden. Daarom zijn we ook ‘gewoon’ gestart met de organisatie rondom de seizoenkaartenverkoop voor het nieuwe seizoen. Deze vindt normaal altijd in mei plaats. In principe is de club er klaar voor, de komende weken gaan we kijken of we inderdaad kunnen starten. Zodra hier concreet iets over te melden is, zullen we dit uiteraard doen.

Eerste selectie, FC Twente Vrouwen en Voetbalacademie

Zoals eerder vermeld zit De Grolsch Veste op slot en is het Trainingscentrum in Hengelo op dit moment slechts open voor de aan hun herstel werkende spelers.  Keito Nakamura is voorlopig naar Japan teruggekeerd. Hij heeft al bijna twee seizoenen achter elkaar gespeeld en de Japanse voetbalbond heeft het mogelijk gemaakt dat alle Japanse spelers die in Europa spelen in Japan hun trainingsarbeid kunnen doen. De overige buitenlandse spelers geven de voorkeur aan een verblijf in Nederland.

Bij FC Twente Vrouwen is de invulling van de selectie voor volgend seizoen al behoorlijk ver gevorderd. Hoofdtrainer Tommy Stroot en technisch manager René Roord zijn nog in gesprek met enkele potentiële speelsters en de verwachting is dat op korte termijn een nieuwe assistent-trainer wordt gepresenteerd.

Onze technische mensen hebben de afgelopen periode veel gesprekken gevoerd met de jeugdspelers uit de Voetbalacademie. We willen een aantal jonge toptalenten voor langere tijd aan de club binden. Zodra er sprake is van een getekend contract zullen we dat uiteraard melden.

Fanonderzoek 19-20

Gelukkig gaan ook op andere fronten de dingen gewoon door bij FC Twente. In de afgelopen maanden januari en februari is door de KNVB het jaarlijkse fanonderzoek weer afgenomen onder supporters van alle BVO’s. 3.925 supporters van FC Twente deden dit jaar mee. Wat opvalt uit de resultaten is dat FC Twente goed scoort en stijgt ten opzichte van voorgaande seizoenen. Zo worden de faciliteiten in De Grolsch Veste door 85% supporters als (zeer) goed ervaren, een stijging van 9% t.o.v. vorig seizoen. 75% van de supporters ervaart de catering als (zeer) goed, een stijging van 8%. Hierbij dient wel worden aangetekend dat het wachten op een hapje en een drankje minder lang duurt dan voorheen, maar dat dit nog steeds voor verbetering vatbaar is. We blijven hieraan werken. Ten slotte, 98% van de supporters voelt zich veilig in De Grolsch Veste.

Acties

Deze week is de regionale campagne ´Time out tegen pesten´ gelanceerd. Op een van de muren van het stadskantoor in Enschede hangt een gigantische poster met daarop onze Lindon Selahi en Jeff Hardeveld van Heracles Almelo afgebeeld. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Pure Energie.

Het is nog tot en met volgende week mogelijk om online een shirt met het opschrift ‘Supporter van de zorg’ te bestellen. Er zijn er inmiddels meer dan 700 over de toonbank gegaan. De opbrengst is volledig voor het personeel van het MST. Het blijft fantastisch om te zien hoe alle mensen in de zorg zich onvermoeibaar blijven inzetten voor de kwetsbare en de zieke mensen.

Op dit moment kunnen we niet meer doen dan wachten op nieuwe afspraken over hoe we moeten omgaan met het coronavirus. Zodra deze bekend zijn kunnen we de juiste dingen doen voor onze club. We zullen in ieder geval nog geruime tijd de 1,5 meter afstand moeten respecteren.  En alleen als iedereen zich aan deze en de andere afspraken houdt, kunnen we het virus uitbannen.

Tenslotte, we zijn aangenaam verrast voor de steun die FC Twente krijgt. Velen nemen de moeite om via email, een briefje of in een persoonlijk gesprek de club een hart onder de riem te steken. De huidige problematiek in de wereld is van een heel andere orde, maar dat doet ons goed.

Beste mensen, fijne Pasen en blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur FC Twente