Beste FC Twente-supporter,

Het zijn bizarre tijden.

Het is alweer bijna twee weken geleden dat minister president Mark Rutte in zijn toespraak aankondigde dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Hij verwachtte geen snelle uitweg.

De periode hierna zijn er nieuwe strengere maatregelen aangekondigd om het virus in te dammen en hopelijk gaat dat werken, zodat er minder mensen zullen overlijden en minder mensen geïnfecteerd zullen raken met het virus. Het is een zeer zware periode voor met name de ouderen en de kwetsbaren. Artsen en verpleegkundigen en alle andere mensen in de zorg knokken onvoorwaardelijk onder zware omstandigheden voor de patiënten. FC Twente leeft mee met iedereen die deze crisis treft, op welke manier dan ook.

Het is mooi om te zien hoe overal in het land spontane acties ontstaan om de ouderen en de kwetsbaren een handje te helpen, maar ook het zorgpersoneel wordt op allerlei manieren een hart onder de riem gestoken, ook door onze supporters. De Ultras hingen een fantastisch spandoek boven de personeelsingang van het MST. Supporters uit Eibergen hingen een doek langs de N18, leden van de supportersvereniging van Glanerbrug reikten bloemen uit bij een zorginstelling en door een initiatief van supportersverenigingen zijn er sinds vandaag T-shirts verkrijgbaar waarvan de opbrengst naar het MST gaat, T-shirts met de tekst ‘Supporter van de zorg’.

Ondertussen wordt er ook nog over voetbal gesproken, terwijl dat nu toch echt maar bijzaak is. Natuurlijk zijn de maatregelen van de regering ook aan onze club niet voorbijgegaan. De Grolsch Veste zit al twee weken op slot. Het kantoorpersoneel werkt zo goed en kwaad als het kan vanuit huis. Alleen onze groundsman en zijn twee collega’s zijn dagelijks in het stadion en op het trainingscentrum aan het werk voor het onderhoud van de velden, het gras groeit gelukkig gewoon door. Deze coronacrisis zal ook zeker financiële gevolgen hebben voor de club, maar dat staat in geen verhouding tot het persoonlijke drama dat vele mensen treft. Dat echter ook veel ondernemers met hun prachtig opgebouwde bedrijven en zzp’ers het moeilijk hebben staat buiten kijf. We hopen dat zij er zich doorheen zullen slaan.

De eerste selectie en onze jeugdspelers van de Voetbalacademie zijn ook thuis en krijgen dagelijks van de fysiek trainers schema’s opgestuurd om toch maar fit te blijven. Gezamenlijk trainen mag immers niet. Ofschoon voetbal het laatste is waar het nu omgaat dienen de spelers nu eenmaal wel in conditie te blijven, mocht de KNVB besluiten de competitie te hervatten.

Drie scenario’s
Op dit moment is het nog onzeker hoe en of de nog resterende wedstrijden in de Eredivisie zullen worden uitgespeeld, waarbij je er eigenlijk niet aan wilt denken dat de competitie wordt uitgespeeld in lege stadions. De KNVB gaat op dit moment uit van drie scenario’s:

1. De competitie wordt uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek);
2. De competitie wordt uitgespeeld na 30 juni (afhankelijk van uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep);
3. De competitie wordt niet uitgespeeld.

Het kabinet heeft besloten dat er tot 1 juni geen evenementen en bijeenkomsten mogen plaatsvinden, maar deze regel is tot nu toe nog niet van kracht op het betaald voetbal . Vooralsnog ligt de sport, inclusief de Eredivisie, in ieder geval stil tot 6 april. Inmiddels is bekend dat het kabinet dinsdag a.s. aanvullende informatie gaat verstrekken of deze datum haalbaar is of dat deze wordt opgeschoven.

Dagelijks contact
We hebben dagelijks contact met de KNVB en de andere clubs. Besluiten die worden genomen zijn altijd afgestemd met het RIVM en de Rijksoverheid. Voor FC Twente zijn zij uiteraard absoluut leidend voor het vervolgtraject. FC Twente zal alle besluiten die zij nemen onvoorwaardelijk volgen.

Nogmaals, op dit moment is voetbal totaal van ondergeschikt belang, alles moet gericht zijn op het uitbannen van het virus en op de zorg van de patiënten. Vanaf deze plek willen we alle zorgverleners en andere betrokkenen alvast ontzettend danken voor hun fantastische inzet. We verslaan het virus.

Supporters van FC Twente, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur FC Twente