Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Steffan Nijmeijer - "Wij lopen niet weg als het minder gaat"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Steffan Nijmeijer, eigenaar van bloemenzaak Fleuranthus in Boekelo.

Coverafbeelding

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

In het hart van het pittoreske Boekelo vind je bloemenzaak Fleuranthus. Veel Boekeloërs en Enschedeërs weten de weg naar de fysieke winkel van Steffan te vinden. Maar wat velen niet weten, is dat er een gigantische online winkel achter Fleuranthus schuilgaat. Een klassiek voorbeeld van “beoordeel een boek niet op zijn omslag”. Het gaat bij Fleuranthus namelijk sinds een jaar of 10 helemaal niet meer alleen om bloemen.

Tegenover mij zit een groot fan van FC Twente, de club waar Steffan veel mooie herinneringen aan koestert. “Ik ben grootgebracht naast Het Diekman stadion. Mijn vader was agent en ik mocht als klein jongetje altijd bij hem op de reservebank zitten. Destijds zaten de agenten daar namelijk nog. Er werd vaak gevraagd wie toch dat jongetje was die altijd bij de politie op het veld zat, dat was ik dus. Ik ben er echt mee opgegroeid, we sloegen geen wedstrijd over.” Inmiddels zit Steffan niet meer aan het veld, dat unieke plekje is hij op den duur kwijtgeraakt door de groei van FC Twente. Maar dat warme hart voor de club heeft hij na al die jaren zeker niet verloren. “Toen het een paar jaar geleden slecht ging met de club werd ik gevraagd of wij dan ook zouden stoppen met onze activiteiten bij FC Twente. Wij hebben er zoveel vrienden, komen onze klanten er tegen en hebben ook gewoon veel liefde voor de club. We lopen niet weg als het minder gaat, ook dan zijn we er voor elkaar. Dat is denk ik wel iets typisch Twents. Dat hechte gevoel, daar wil je onderdeel van zijn.”

“Er werd vaak gevraagd wie toch dat jongetje was die altijd bij de politie op het veld zat, dat was ik dus”

In 2004 begon Steffan met Fleuranthus in Boekelo. Niet zomaar een bloemenzaak, want de focus lag sinds de start al direct op de zakelijke markt. “FC Twente is ook al geruime tijd klant bij ons. Zij hebben een geheel eigen webshop bij ons waar zij hun bloemgeschenken zelf kunnen bestellen. Wij leveren de bloemen dan af volledig in de stijl van FC Twente: met een bijpassend lint en een kaart van FC Twente. Dat doen we ook op die manier voor onder andere Universiteit Twente, Menzis en Grolsch.”

Waar ze begonnen als echte bloemenzaak, is het assortiment door de jaren heen flink uitgebreid. Wie binnenstapt in de winkel in Boekelo zal dat dan ook direct ervaren. Het grootste gedeelte van het winkeloppervlakte is inmiddels gevuld met andere producten. “We begonnen ooit met bloemen en woonaccessoires. Maar woonaccessoires kon je op den duur op iedere hoek van de straat krijgen. Wij zijn meer richting een beleving verschoven. Als mensen namelijk in onze winkel staan te wachten op bloemen, dan gaan ze om zich heen kijken. Daarom begonnen we ooit met kleine kistjes met geurkaarsen op de toonbank. Dat breidde zich al snel uit naar een groter assortiment kaarsen, spray, geurstokjes en zeepjes. Zo is ook onze Geur & Zeep shop ontstaan.”

Naast de fysieke winkel in Boekelo heeft Steffan ook een groeiende online business. De Geur & Zeep shop is een webshop waarop zij negen merken geur en zeep verkopen. De geuren en zepen die in de winkel van Fleuranthus staan, zijn dan ook maar een klein gedeelte van het grote assortiment dat de Geur & Zeep shop voert. “We voeren het hele assortiment van alle merken die wij kiezen. Dat is ook precies onze kracht, de meeste webshops hebben maar een paar producten van een merk.” Een kracht is het zeker. Waar het bedrijf vanuit haar ontstaan vooral bekendheid heeft als bloemenwinkel, is dat inmiddels zeker niet meer de grootste markt. “De bloemverkoop is ongeveer 36 procent van de omzet en de rest is geuren en zepen. De bloemen verkopen we in heel Twente, bij de geuren en zepen kunnen we via de webshop heel Nederland en Duitsland bedienen. De voorraad ligt in Lelystad en we werken inmiddels met acht medewerkers.”

Precies zoals we in het begin al zeiden, een bijzonder voorbeeld van hoe wij ons als mensen kunnen verkijken door te oordelen op wat we zien. Achter de winkel in Boekelo gaat een online winkel van formaat schuil. “Mijn moeder staat zelfs nog altijd in de winkel te kijken “hoe kom je toch van dit spul af”, ook zij heeft geen idee. Soms maakt ze wat giveaways klaar die we in de verzenddozen stoppen. Als ze het af heeft zegt ze dan dat we er wel een jaar mee verder kunnen. Aan het einde van de werkweek kan ik haar bellen dat het al op is. Dat is toch hartstikke leuk!”