Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Robbie Mulders - "Exite ICT is een collectief"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Robbie Mulders, CEO (Chief Exite Officer) van Exite ICT.

Img 4947 exite  tos%20cover

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

Ze lanceerden in oktober vorig jaar met een knal en zijn niet te missen aan de Hengelosestraat 501 in Enschede: Het supermoderne bedrijf Exite ICT. ‘Area 501’ is de thuisbasis waarin mens en werkwijze in de inrichting perfect met elkaar samenkomen en in balans worden gebracht. Wij waren in elk geval super excited om een kijkje in de keuken te nemen.

De start van het interview met Robbie geeft ons direct een heel duidelijk beeld van de man die we tegenover ons aan tafel hebben zitten. “Ik ben de zoon van Fien en Willie en dat zeg ik altijd omdat ik ontzettend trots ben op mijn ouders. We komen van het Twentse platteland, ik ben een echte Tukker.” Dus aan boord bij FC Twente en de TOS voelt na vele jaren nog steeds als thuiskomen. Robbie is breed opgeleid en heeft al sinds zijn jonge jaren een grote passie voor ICT. “Vroeger bouwde ik zelf pc’s voor bekenden van mij en bij ICT problemen in de straat werd ik altijd gevraagd om het te komen oplossen.”

De geboorte van Exite
Inmiddels alweer 14 jaar geleden liep Robbie warm voor een carrière bij Sigmax. In dit bedrijf groeide hij door naar een positie als eindverantwoordelijke voor de business unit ICT Specialisten van Sigmax. “Na een jaar of vijf als verantwoordelijke voor Sigmax ICT Specialisten kwamen de eerste gesprekken over een zelfstandige entiteit op gang. Samen zijn we gaan kijken hoe de business unit haar vleugels echt kon gaan uitslaan. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een volledige afsplitsing van Sigmax en de geboorte van Exite.”

“Mensen kun je nooit vervangen, want onze energie is niet te vangen in een systeem of apparaat”

Het ontstaan van Exite is een gespreksonderwerp waarvan Robbie begint te stralen. Bij het zien van de lanceringsvideo ontstaat er kippenvel en begrijp ik precies waarom Robbie zo trots is. “Ik wilde dat het merk en de identiteit echt bij ons vandaan zou komen, dat het niet een idee van een extern bureau zou zijn. Dat het zou voldoen aan de droom van alle mensen die hier werken, maar de vraag bleef hoe we dit konden vangen. Het creatieve denkproces heeft uiteindelijk geresulteerd in de naam die we nu met trots dragen. Een ambitiemerk waarmee we verwachtingen willen overtreffen en beleving creëren. In zowel het merk als onze missie hebben we een belangrijke link gelegd tussen de mens en technologie. De X in het merk staat voor onze x-factor, onze combinatie van mens x techniek. De T in het merk is een pijl, deze staat voor continue vooruitgang en innovatie.”

Een collectief
Maar zoals we al weten is Robbie een mensenmens. Het belangrijkste is dat iedereen zich kan herkennen in het merk Exite. “Het merk en de nieuwe koers zijn omarmd en wij hebben het samen écht exciting gemaakt. We zijn met de onderdelen aan de slag gegaan, van de algemene branding tot aan hoe we het merk gaan laden vanuit onze dienstverlening. Exite ICT is een collectief van dat wat we met elkaar doen. En wat nou exciting is? Dat is voor iedereen anders. Wat echter gelijk is, is dat we een beleving willen creëren die de klantverwachting overtreft, waarbij techniek slechts een onderdeel is.”

Techniek staat voor Robbie dus nooit op nummer één. In ICT land staat automatiseren van processen centraal, soms zelfs door mensen geheel overbodig te maken. Hoe zijn deze twee feiten dan te combineren met het oog op de toekomst? “Technologie is niks zonder mensen. Er zijn natuurlijk functies waarbij repeterend werk wordt gedaan, deze functies of processen kunnen worden geautomatiseerd. Dat vind ik iets goeds, want het zorgt ervoor dat de mensen blijven ontwikkelen, zichzelf weer opnieuw uitvinden en een hogere waarde toe kunnen voegen voor de organisatie en/of arbeidsmarkt. Dat wat je kan automatiseren moet je zeker automatiseren, maar laten we niet vergeten hoe belangrijk de “human touch” is. Mensen ga je namelijk nooit vervangen, want onze energie is niet te vangen in een systeem of apparaat.”

Het talent
De regio, maar ook het Kennispark waar Exite ICT is gehuisvest, staat bekend om haar technische talenten. Robbie wil met zijn team een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van het potentieel van deze talenten en ruimte bieden voor innovatie. “Op de derde etage zijn we bezig met het ontwikkelen van een lab. Vanuit round tables met klanten kijken wij naar welke ontwikkelingen er op hen af komen en hoe wij daaraan kunnen bijdragen. Zo kunnen we samen oplossingen, die er nu nog niet zijn, bedenken en ontwikkelen vanuit ons innovatielab. Daar komt ook veel research bij kijken en daarvoor gaan we samenwerkingen aan met talenten uit de regio. We willen met verschillende experts deze innoverende regio op de kaart zetten.”

“We willen met verschillende experts deze innoverende regio op de kaart zetten”

Het verschil tussen een gemiddeld ICT bedrijf en Exite? “Wij praten niet alleen in nulletjes en eentjes. We selecteren talent altijd op dat stukje extra. De energie en communicatievaardigheden die ze meebrengen zijn voor ons belangrijk. Die mensen zijn moeilijk te vinden, want simpelweg niet iedere architect of engineer heeft ijzersterke communicatieve vaardigheden. Iemand aannemen die communicatief sterk is en de motivatie heeft om de rest te leren is voor ons ook een optie. Omdenken dus. We zijn een consultatieve dienstverlener. Om impact te kunnen maken op morgen heb je de juiste mensen nodig die sterk zijn in communiceren. ICT is namelijk al slim van zichzelf, dus de slimme inzet ervan valt en staat met ijzersterke communicatie- en adviesvaardigheden.”