Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Nico Niehoff - "ik ga met veel plezier naar de TOS"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week het verhaal van Nico Niehoff.

Img 5779 tos niconiehoff %20website
Foto's: Barbara TrienenTekst: Michelle Morsink

Na de verkoop van zijn bedrijf ATAG HEATING stonden alle deuren voor Nico Niehoff weer wagenwijd open. Stilzitten is geen optie en een voorliefde voor investeren en familiebedrijven brengt hij samen in zijn investeringsmaatschappij Dei Capital. Het doel? Familiebedrijven met opvolgingsproblemen overnemen door middel van een buy & hold strategie.  

Het nog jonge Dei Capital, waarmee Niehoff echt actief is geworden sinds zijn uitdiensttreding bij ATAG HEATING in 2019, heeft inmiddels al meerdere familiebedrijven overgenomen. “In 2019 stapte ik uit ATAG. Ik was pas net 50 en wilde absoluut nog niet stil zitten. De laatste jaren was ik erachter gekomen dat ik veel interesse heb in private equity. Maar wat mij erg tegenstaat is dat zij na 5 tot 7 jaar de bedrijven waarin zij investeren weer verkopen om winst te maken. Hier in Oost-Nederland zijn veel familiebedrijven die geen opvolging hebben. Dat zette mij aan het denken, want als niemand die bedrijven overneemt loopt de werkgelegenheid en ook de kennis en kunde weg. Daarom probeer ik ieder jaar 1 of 2 bedrijven over te nemen die te maken hebben met bedrijfsopvolgingsproblematiek. Het is wel wat uit de hand gelopen, want het afgelopen 1,5 jaar hebben we maar liefst 4 bedrijven overgenomen.”  

Mijn motto is namelijk dat als je niet kunt delen, je ook niet kunt vermenigvuldigen

We benoemden het al kort: Nico en zijn driekoppige team doen dat door middel van een buy & hold strategie. “Wij nemen bedrijven over samen met het bestaande management. Dat doen wij dan weer volgens een buy & hold strategie. Dat houdt in dat wij aandelen kopen met de intentie om ze nooit meer te verkopen. We kopen nooit alle aandelen, maar altijd samen met het management. Mijn motto is namelijk dat als je niet kunt delen, je ook niet kunt vermenigvuldigen.”  

Het besturen van deze bedrijven ligt dus niet in handen van Nico of zijn collega’s bij Dei Capital. Ze nemen een adviserende rol binnen de bedrijven die zij overnemen. “Maar we zijn niet reactief, we kijken wel echt actief mee. We bemoeien ons met de strategie, staan met raad en daad klaar voor dagelijkse operationele problemen en professionaliseren rapportagestructuren. We proberen de organisaties net een tandje professioneler te maken en te kijken hoe we ze kunnen laten groeien. Zo hebben we medio 2019 Wessels Groep in Lichtenvoorde overgenomen. Dat is een holding met drie bedrijven die actief zijn in tegels & natuursteen. Door de overname van Dove Natuursteen in Enschede begin 2020 konden we de groep verder laten groeien. Dat is ook een belangrijk doel van ons, die groei. We zijn geen agressieve investeerders die alle dividend eruit willen trekken. Het bedrijf moet gezond zijn en als er dan overwinst is, dan pas komt het richting aandeelhouders. Continuïteit van de onderneming is voor ons het allerbelangrijkste”  

Dat het bedrijf van Nico het afgelopen jaar flink heeft geïnvesteerd is verrassend. “De hele investeringswereld lag nagenoeg plat na Corona en wij hebben juist geïnvesteerd. Zo hebben we in juli 2020 Rikkert Afbouwgroep en Techmar overgenomen. Strategisch bekijken we nu weer hoe we deze bedrijven verder kunnen laten groeien. Zo zitten we met Rikkert Afbouwgroep en Wessels Groep in de afbouw kolom. Het bleek een niche te zijn om die complete bouwkolom te ontzorgen. Daarom hebben we nu ook een holding genaamd TANED: Totaal Afbouw Nederland. Daar gaan we zeker nog verder in groeien.”  

Veelal bouwgerichte bedrijven tot zover, maar de ambities van Niehoff gaan verder dan alleen de bouw. “Techmar is een bedrijf dat 12 volt buitenverlichting produceert en levert. Dat heeft dus niets met afbouw te maken. Wel kijken we vooral naar de maakindustrie, handel en dienstverlening, dat is waar mijn passie ligt. Ik geloof ook heilig in informatietechnologie, maar daar heb ik weinig kennis van. Ik kan die bedrijven of technieken niet goed beoordelen en daarom stappen wij daar niet in. Er zijn andere investeerders die daar juist weer heel erg goed in zijn.”

De familiebedrijven en de eigenaren die “noodgedwongen” een erfstuk moeten verkopen is datgene waar Nico zich in thuis voelt. “Bij zakendoen met familiebedrijven gaat het om vertrouwen. Een mooi voorbeeld is Wessels Groep. De oud eigenaren konden bij een andere investeringsmaatschappij een hogere verkoopprijs krijgen voor hun bedrijf, maar zij kozen voor mij vooral door het vertrouwen en de buy & hold strategie. Toen ik voor alle medewerkers stond om mijn verhaal te vertellen en uitlegde wat onze intenties zijn met het bedrijf kreeg ik een staande ovatie van het personeel en een van de oud oprichters zat met tranen in zijn ogen op de eerste rij. Na die tijd sloeg hij een arm om mij heen en zei dat hij zo blij was dat hij zijn bedrijf aan mij had verkocht. Ik krijg daar nu weer kippenvel van, daar doe ik het voor!”  

Vanaf jongs af aan ging ik al op mijn fietsje van Denekamp naar het oude Diekman

Naast de passie waarmee Nico over zijn bedrijven vertelt, praat hij ook met veel liefde over FC Twente. “Vanaf jongs af aan ging ik al op mijn fietsje van Denekamp naar het oude Diekman. Nu ga ik met veel plezier naar de TOS, daar heb ik bewust voor gekozen vanwege de diverse activiteiten. Het is niet alleen de voetbal, maar ook alles eromheen. Je komt daardoor met zoveel verschillende mensen in aanraking. Niet dat ik nu iedereen ken hoor, verre van zelfs, maar je netwerk wordt wel groter op een hele informele manier.”