Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Mevotex - "​Het hele plaatje dat klopt bij de TOS"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Bert Melching en Irene Dekker - Melching, samen besturen zij Mevotex.

Img 2267mevotex bert%26irene tos%2016x9
Foto's: Barbara TrienenTekst: Michelle Morsink

Een primeur wat betreft de TOS interviews, want we zitten voor de verandering eens met twee mensen aan tafel in plaats van met één. Het Enschedese bedrijf Mevotex, leverancier van laser- en tampondrukmachines, kent namelijk twee gezichten in de TOS: dat van broer Bert Melching en zus Irene Dekker - Melching. Samen besturen zij het in 1951 opgerichte familiebedrijf, maar wel allebei vanuit een andere rol. 

We horen het vaker als we bij familiebedrijven aan tafel komen: het is zo belangrijk dat je de rollen goed verdeeld als je met je familie wilt samenwerken. Bij Bert en Irene wordt in ieder geval met veel plezier samengewerkt. Irene: “Bert is vrij technisch, al zal hij zelf zeggen van niet maar het is echt wel zo. Hij houdt zich meer bezig met het bedrukken, de techniek en de machines en ik zit aan de financiële kant.” Of de twee werk en privé kunnen scheiden? “Bij ons stopt het om 5 uur niet. Vaak hebben we ook daarbuiten contact over klanten of zaken die lopen. Dat werkt voor ons eigenlijk prima,” aldus Bert. 

We zijn allebei voetbalgek en het is mooi om dat te kunnen combineren met klanten

Dat de twee dan ook altijd samen bij FC Twente te vinden zijn verbaast op zakelijk vlak niet, maar ook privé zeker niet. Wie Bert en Irene kent weet dat ze groot voetballiefhebbers zijn. Bert: “Irene misschien nog wel meer dan ik! Wij zien het TOS lidmaatschap dan ook wel als een cadeautje aan onszelf. We zijn allebei voetbalgek en het is mooi om dat te kunnen combineren met klanten. We nemen onze klanten uit heel Nederland mee naar wedstrijden. De entourage in de TOS is daar perfect voor, je kunt klanten écht wat bieden. Het begint al met het parkeren bij de hoofdingang. Daar kom je vaak mensen tegen die je kent en zelfs ook bekende mensen. Het is gewoon het hele plaatje dat klopt bij de TOS. Dat krijgen we van onze klanten ook terug.”

De klanten van Mevotex zitten, zoals al vermeld, voornamelijk in Nederland. Af en toe wordt er eens een machine geleverd in Europa of zelfs daarbuiten, maar het grootste gedeelte gaat gewoon naar Nederlandse afnemers. “We zijn eigenlijk in de Benelux een vertegenwoordiger van een Zwitserse fabriek. De bedrukkingsmachines worden dan ook in Zwitserland gemaakt. Onze vader en oom zijn ooit met het bedrijf begonnen en wij hebben dat verder mogen uitbouwen. Onze Zwitserse producent begon ooit met 2 man in een garage te bouwen aan machines voor het toen nog nieuwe tampondrukken. Inmiddels werken daar 140 mensen. We zijn er sinds het ontstaan van tampondruk al bij betrokken, dat is wel heel bijzonder,” aldus Bert. 

De machines van Mevotex, die worden afgenomen door klanten zoals Philips en Canon, worden voornamelijk ingezet in de industrie. Bert: “Een producent maakt bepaalde producten waar een bedrukking op moet komen zoals bijvoorbeeld een schaalverdeling of een logo. Onze machines bedrukken dat. Ze maken vaak onderdeel uit van een grote productielijn. Daarnaast hebben we hier op het bedrijf ook wat machines staan waarmee we zelf voor klanten drukken.” Dat ze zelf ook bedrukken houdt niet in dat iedereen daarvoor aan de bel kan trekken bij het tweetal. “We doen dat alleen voor klanten die een machine van ons hebben afgenomen, het is meer een service. Soms hebben onze klanten namelijk teveel werk, maar hebben ze daar niet direct een nieuwe machine voor nodig. Dan nemen wij het meerwerk tijdelijk uit handen en doen we het dus hier in huis,” aldus Irene. 

Dat wordt met onze machines op die plastic kap gedrukt

Voor wat meer beleving in de producten die bedrukt worden door de machines die Mevotex levert kan Bert eindeloos voorbeelden opnoemen. “Als je bijvoorbeeld de motorkap van een snelle BMW opent dan staat daar “BMW Performance” op de motor. Dat wordt met onze machines op die plastic kap gedrukt. Nog een mooi voorbeeld is thuis je koffiezetapparaat. Je hebt daar een waterreservoir in en daar staan altijd cijfers op. Voor Douwe Egberts bedrukken wij dus die reservoirs. Maar ook bijvoorbeeld de thermostaat bij je thuis, daar zit vaak een logo op van de leverancier. Dat bedrukken we ook allemaal. Eigenlijk staan we daar nooit bij stil wat we allemaal doen.” 

Naast de industrie werden de machines van Mevotex vroeger ook nog wel veel geleverd aan de drukkerijen voor relatiegeschenken, maar die markt is al een aantal jaren aan het veranderen. “We leveren eigenlijk bijna niet meer aan drukkers die met tampondruk de promotionele artikelen bedrukken. Onze machines zijn daar gewoon wat te duur voor geworden omdat onze kwaliteit gewoon heel erg goed is. Daarnaast zien we ook dat de productie van dit soort artikelen steeds meer verschuift naar Polen. De machines staan hier niet meer en dus hebben wij er dan ook niets meer mee te maken,” aldus Irene. 

Of het er ook in de industrie op lijkt dat deze productie zich gaat verplaatsen naar andere landen, daar maken broer en zus zich niet druk om. Bert: “De productie en maakindustrie blijft wel gewoon in Nederland. Onze machines in de productielijnen daar worden niet ineens weggehaald, want ze zijn onderdeel van het proces.”