Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Martin Leferink - "Wij hebben een goed opgeleid team"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week met Martin Leferink, eigenaar LEFERINK Adviseurs.

Img 0078 martinleferink tos btr%20omslag
Foto's: Barbara TrienenTekst: Michelle Morsink

Vandaag stappen we weer in de wereld van cijfers, we schuiven namelijk aan bij LEFERINK Adviseurs met vestigingen in Holten, Markelo en Goor. Ditmaal verrast ondernemer Martin Leferink ons met zijn gepassioneerde verhaal waarin het vooral niet té veel over cijfers gaat. Het gaat om de mensen, ondernemers helpen om er financieel het meeste uit te halen en over het aankomende jubileum. 

Wij fungeren écht als het verlengstuk van die ondernemers

In het kantoor van LEFERINK vind je inmiddels een team van 15 mensen, bestaande uit  accountants en fiscaal juristen. “We hebben een fijn en goed opgeleid team waarmee we voor een mooie en diverse groep ondernemers mogen werken. Wij fungeren écht als het verlengstuk van die ondernemers. Je ziet in de accountancy veelal dat er alleen wordt gekeken naar cijfers van vorig jaar, wij kijken liever vooruit en helpen bij het maken van toekomstplannen. Zo staan we ook ondernemers bij in bedrijfsovernames, strategische investeringen en fiscale planning. Doordat we veel contact hebben met onze klanten weten we precies wat ze doen, wat ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben.”  

Als middelgroot kantoor binnen de accountancy, fiscaliteit en financiën zit Martin precies daar waar hij zijn bedrijf hebben wil. “Wij willen maar beperkt groeien als kantoor. Als je namelijk groter wordt, ontstaan vaak hokjes met specialisme en is de kennis dus verbrokkeld. Als je dan een vraagstuk hebt dan moet je als ondernemer met verschillende specialisten praten.”  

Het dienstenpakket van LEFERINK omvat alles op het gebied van fiscaal en financieel advies. Zo staat hij ondernemers zakelijk bij, maar helpt hij ze ook privé met zaken zoals financiële planning, huwelijkse voorwaarden, testamenten en vermogensoverdracht naar de volgende generatie. “We zijn heel goed in fiscale creativiteit. Wij maken fiscale structuren voor de korte en lange termijn, waar ondernemers voordelen van hebben. Natuurlijk zegt ieder bedrijf dat ze goed zijn, maar er zit in onze wereld kwalitatief vaak veel verschil in. Ik ben voorstander van een second opinion: laat je fiscale stukken eens door iemand anders beoordelen. Wij geven dan een objectief oordeel over de huidige fiscale structuur.”  

Waar Martin zijn hart dan het snelst van gaat kloppen binnen al zijn werkzaamheden? “Ik vind zelf de fiscale zaken het mooiste. En dan vooral de zaken waarin ik dingen kan bedenken waar een ander nog niet aan had gedacht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar bedrijfsovernames dan zitten daar heel veel regels aan verbonden. Je moet hier slim mee omgaan en er is hier geen vast proces voor. Wat voor ons het belangrijkste is: iedere zaak is maatwerk en overal proberen we zoveel mogelijk fiscale voordelen te vinden.”  

Dit jaar staat in het teken van een mooi jubileum voor LEFERINK. “Ik ben dit jaar 25 jaar aan het ondernemen. Ik had dat graag willen combineren met het vieren van mijn 50e verjaardag, maar door corona kon dat helaas niet.” Het feit dat de zaak 25 jaar bestaat en Martin zelf 50 is geworden, houdt in dat hij ook vroeg is begonnen met ondernemen. “Ik was inderdaad destijds een jonge ondernemer. En jong moet ik ook blijven, want in ons vak draait het om bijblijven. Je moet actueel blijven met de snelle ontwikkelingen in ons vak. Dat is wel een nadeel hoor, het vergt vooral veel leeswerk.”

Ik hoop dat ik met het hele team nog heel wat jaren ondernemers met plezier mag adviseren

Maar dat Martin er na 25 jaar nog lang niet klaar mee is, dat is wel duidelijk. “Ik hoop dat ik met het hele team nog heel wat jaren ondernemers met plezier mag adviseren. Daarnaast hoop ik ook dat de corona niet teveel economische ellende veroorzaakt. En mocht dat wel zo zijn, dan gaan we ons best doen om onze klanten daar doorheen te helpen. Een plan voor waar ik over 5 jaar wil staan? Dat heb ik niet. De dag van morgen is anders dan de dag van vandaag. Ik houd een breed perspectief en als er kansen voordoen dan grijp ik ze met beide handen aan.”