Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Manon Haverkamp - "Bij ons ontstaan ideeën aan de keukentafel"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen de leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Manon Haverkamp, Commercieel Directeur bij Haverkamp Groep. 

Img 4162tos haverkamp   augustus2020

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

Vanuit het pand van de Haverkamp Groep aan de Kanaalstraat kunnen we in de verte De Grolsch Veste zien liggen. Een plek waar altijd “reuring” is, maar voor Haverkamp geldt niets minder. De busjes, vrachtwagens en auto’s van de Haverkamp Groep rijden af en aan, de rust op de plas bij het bedrijf van de familie Haverkamp is ver te zoeken. Van Manon Haverkamp begrijpen we dat het iedere dag zo gaat hier. Een drukte van jewelste, maar dat gaat wel altijd gepaard met heel veel plezier en vooral veel lol samen.

Airbnb
De Haverkamp Groep heeft door de jaren heen een groot scala aan activiteiten ontwikkeld. “We doen zoveel leuke dingen, ontwikkelen zoveel nieuws en hebben vooral ook heel veel plezier samen. Bijna iedere dag gebeurt er hier wel iets bijzonders. Zo openden we deze week onze eerste Airbnb in de binnenstad van Enschede. We hadden een pand gekocht in het centrum. Normaal verhuren we deze panden aan studenten, maar we dachten laten we nu eens Airbnb proberen.”

"De TOS is voor ons een gezellig en groot netwerk in Twente"

Of ze dat al ver van te voren hadden gepland? “Nee hoor, zo ver vooruit denken wij niet. Bij ons ontstaan de ideeën aan de keukentafel. We bespreken het idee samen, bepalen of we genoeg tijd hebben, of we het kunnen zonder grote investeringen te doen en vooral ook of we er plezier in gaan hebben. Als alles klopt dan gaan we het gewoon doen. We zijn al die jaren voornamelijk aan het groeien vanuit de vraag. Omdat er iets nog niet is, mensen iets nog niet kunnen of de concurrentie het nog niet goed genoeg doet.”

Precies waarvan vele mensen de Haverkamp Groep kunnen kennen, want ze hebben door de jaren heen een bont gezelschap aan business units gelanceerd. Met als grootste succes de inmiddels vrij bekende, en als merk geregistreerde, Rodebak. “We deden veel schoonmaak en hadden daardoor veel afval. Het afvoeren van dat afval was erg duur, dus op een bepaald moment besloten we zelf afval te gaan afvoeren. We kochten een vrachtwagen en zo geschiedde. Al snel vroegen meerdere bedrijven ons of we ook niet voor hun afval konden gaan afvoeren. Zo groeide het aantal bakken en vrachtwagens.”

Over de Rodebak
Destijds nog blauwe bakken, zoals de huiskleur van Haverkamp ook is. “Ik zei tegen pa dat de bakken rood gemaakt moesten worden. Rood is natuurlijk Twente, maar we kunnen een rode bak ook goed vindbaar maken via Google. Je ziet namelijk altijd overal van die bakken staan en als mensen nu gaan googlen op die rode bak die ze hebben gezien, dan komen ze direct bij ons uit.” Inmiddels is de Rodebak niet meer te missen in het Twentse straatbeeld, er zijn er dan ook al zo’n 800 in omloop.

 “We doen zoveel leuke dingen, ontwikkelen zoveel nieuws en hebben heel veel plezier samen”

Niet alleen de Rodebak ontstond op deze manier aan de keukentafel, meer succesvolle business units ontstonden onder het genot van een bak koffie. Zo ook de meest recente tak van sport bij Haverkamp: het verwijderen van eikenprocessierupsen. “Onze asbestsaneerders werken ook al volledig in pak en asbest is toch echt een stuk gevaarlijker dan een rupsje. We hadden de bussen, hoogwerkers en de pakken al dus konden direct aan de slag. Vrij snel werden we ingeschakeld door de gemeente en waren we afgelopen jaar hun grootste leverancier.” Ook de asbestsaneerders van Haverkamp vinden de verandering in het werk een mooie uitdaging. “Ze vinden het leuk om eens wat anders te doen. Voor ons is het dubbel positief, want in de zomer is het op het gebied van asbest wat rustiger. Nu konden onze mensen dus in de zomer mooi iets anders gaan doen.”

Met de vele diensten die Haverkamp heeft is er, volgens Manon, voor iedereen wel wat af te nemen. “De TOS is voor ons een gezellig en groot netwerk in Twente. En in principe is het zo dat wij aan iedereen wel iets zouden kunnen verkopen.” Maar altijd over werk praten tijdens de voetbal wil Haverkamp zeker niet. “Ik kom wel echt voor de voetbal, je zult mij ook niet binnen zien zitten tijdens de wedstrijd. Het mag binnen dan best wel even over werk gaan hoor, maar zeker niet altijd en al helemaal niet geforceerd. Ik kom voor mijn plezier en met mij gelukkig veel mensen in de TOS.”