Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Jeroen ten Brummelhuis - "Ben nu zo'n vier jaar lid bij de TOS "

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week met Jeroen ten Brummelhuis, eigenaar van JTB.nl

Img 8787 jeroentenbrummelhuis tos btr%20omslag
Foto's: Barbara TrienenTekst: Michelle Morsink

We schoven aan tafel bij Jeroen ten Brummelhuis van JTB.nl. Gepassioneerd nam Jeroen ons mee in de voor velen stoffig lijkende wereld van een registeraccountant. Na een half uur aan tafel bij deze Hengeloër weet je in ieder geval één ding zeker: zijn beroep is eenvoudiger uit te leggen dan je denkt en hij maakt soms bizarre dingen mee waar je een boek over zou kunnen schrijven.  

Hij is een echte tukker, maar kan pas sinds een aantal jaren zeggen dat hij ook zijn werk dichtbij de deur uitvoert. “Ik ben elf jaar lang docent geweest op Nyenrode en heb daarnaast veel interim werkzaamheden gedaan in de Randstad. Ik was dan ook vaker daar dan in Twente. Maar uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt om meer naar het thuisfront te gaan, om er meer voor het gezin te kunnen zijn. Ik vond toen dat ik ook zakelijk actiever moest worden in deze regio en FC Twente is daar een uitgelezen plek voor. Daarom ben ik nu zo’n vier jaar lid bij de TOS.”  

We zijn allemaal noabers van elkaar, we zijn allemaal Tukkers.

Naast dat hij fan is van de club, speelt bij hem ook het zogeheten “noaberschap” een grote rol in zijn keuze voor de TOS. “We zijn allemaal noabers van elkaar, we zijn allemaal Tukkers. En wij moeten elkaar voorthelpen. Ik wil daaraan graag een actieve bijdrage leveren en binnen de TOS is die mogelijkheid er. Zo’n wisseldiner van de TOS bijvoorbeeld is een fantastisch concept om andere mensen te ontmoeten en écht te spreken. En de spelers af en toe ook nog zien is dan het toetje. Voor mij is een wedstrijd gewoon een wedstrijd en de bijeenkomsten zijn er meer voor de verbinding onderling.”  

Terug naar het werk van Jeroen als registeraccountant. In één zin kan hij ons al richting geven over datgene waar hij iedere dag met passie aan werkt. “Concreet houd ik mij bezig met jaarrekeningcontroles, subsidiecontroles en aanverwante complexe adviesopdrachten. En als ik dan in eenvoudige woorden moet uitleggen wat een controle precies inhoudt, dan is dat het volgende: een accountantscontrole is aan de hand van wet- en regelgeving controleren van een jaarrekening, waarbij je daarnaast een afweging maakt tussen de verschillende belangen van de verschillende belanghebbenden. Een hele mond vol, maar het komt er op neer dat ik een controleur ben en daarvoor word ik betaald door een klant. Maar ik dien ook de maatschappij en heb mij te houden aan wet- en regelgeving.”  

Het werk van Jeroen zit echt in een nichemarkt en precies daarom wordt hij vaak ingehuurd door andere kantoren. “Ik ben zelfstandig gevestigd, maar ik word ook ingehuurd door andere kantoren. Met name door SMK Audit. Voor dit kantoor doe ik wettelijke controles op jaarrekeningen. Daarnaast houd ik mij ook bezig met subsidiecontroles, nu ook met de NOW-regeling. Je moet namelijk bij subsidies verantwoorden waar je de euro’s aan hebt besteed, dan wordt er een controleverklaring gevraagd en dan komen ze dus bij mij terecht. Niet ieder openbaar registeraccountant verstrekt controleverklaringen, vandaar dat ik dan ook in een nichemarkt zit. De aanverwante complexe adviesopdrachten zijn met name gericht op risicomanagement, oftewel hoe beheers je als onderneming je risico’s.”  

Ik heb echt wel te maken met dossiers waar ik nachten van wakker lig en mij afvraag hoe ik hiermee moet omgaan

In de wereld van die controles maakt Jeroen ook vreemde dingen mee, zelfs zo bizar dat hij er slapeloze nachten van kan hebben. “Ik heb echt wel te maken met dossiers waar ik nachten van wakker lig en mij afvraag hoe ik hiermee moet omgaan. We maken soms rare dingen mee zoals risico’s op fraude, witwaspraktijken en financieren van terrorisme. Soms denk ik dat ik het gekste wel heb gezien en dan komt er weer iets nieuws. Dat zijn allemaal dilemma’s en daar moet je wel mee om kunnen gaan, daar heb je wat levenswijsheid voor nodig. Die ervaring is wat ik probeer over te brengen aan studenten.”  

Die studenten vormen namelijk een groot gedeelte van het werkzame leven van Jeroen. Naast het uitvoeren van werkzaamheden is hij ook lange tijd docent geweest op Nyenrode. “Registeraccountants worden altijd opgeleid door registeraccountants. Dat betekent dus dat je het vak alleen leert van iemand uit het vak. Dat heb ik elf jaar lang met veel plezier gedaan bij Nyenrode. Niet iedereen is daar geschikt voor, maar ik vind het mooi dat ik iets kan overdragen aan de volgende generatie. Ik geef nu nog steeds vaak hulp aan jonge mensen die coaching nodig hebben om de examens voor registeraccountant te kunnen halen.”  

Maar dat is niet het enige waar Jeroen graag zijn steentje aan bij wil dragen, ook op het vlak van goede doelen probeert hij aan de weg te timmeren. “Ik ben mij aan het voorbereiden op een marathon. Ik zou de marathon van New York gaan doen, maar dat ging helaas niet door. Ik doe dat om geld in te zamelen voor goede doelen. Daarvoor heb ik ook een stichting, de JTB Foundation, opgericht. Ik wil mij graag inzetten voor de maatschappij. In het verleden was dat in de politiek, daarna het zijn van docent en nu mede op deze manier.”