Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Hans Bouwman - "Bij de TOS wat informeler en relaxter"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Hans Bouwman, accountmanager bij Remix Droge Mortel.

Img 5642remix hans tos
Foto's: Barbara TrienenTekst: Michelle Morsink

We gaan het hebben over voegen. Wij voegen ons namelijk naar het verhaal van Hans Bouwman, accountmanager bij Remix Droge Mortel. Je kent ze vast wel, die enorme grijze silo’s die op bouwplaatsen staan. Het zijn de silo’s waarin de droge mortel van Remix zit. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een holding met een gemene deler: samen leveren zij een pakket aan producten en diensten op het gebied van beton, mortel, zand en stenen. 

Vol passie neemt Hans ons mee in het verhaal van Remix Droge Mortel, een verhaal dat hem nauw aan het hart ligt. Dat kan ook niet anders, want al meer dan 17 jaar maakt hij deel uit van de organisatie. “Mijn vrouw zegt wel eens: als jij over je werk begint te praten dan kun je er een dag vullend programma van maken, want je houdt nooit meer op!” 

Droge mortel, een product dat op de bouw onder andere wordt gebruikt voor metselen en voegen, is volgens Hans zoveel meer dan alleen het product. “Het gevelbeeld van een gebouw is zo belangrijk. We zien vaak dat er een prachtige dure steen wordt gekocht en dan wordt het verkeerd gevoegd. Dan had je beter niet zo’n mooie steen kunnen kopen want het komt niet meer tot z’n recht.” 

Het adviseren over de combinatie tussen steen, metselwerk en voeg is dan ook een groot deel van het werk van Hans. “We kijken naar de stenen die toegepast worden en van welke kwaliteit ze zijn. Daarnaast moeten we weten hoe het gemetseld gaat worden en of het doorgestreken moet zijn. Vervolgens zoeken we daarbij de best passende mortel. Dat is ontzettend belangrijk, want we zien de laatste tijd weer steeds vaker dat de hechting tussen de steen en de mortel niet optimaal is. Je krijgt dan situaties waarbij gevels gewoon omvallen of gammel zijn. Dan heb je echt een groot en gevaarlijk probleem.” 

Remix Droge Mortel is gespecialiseerd in die verschillende toepassingen van mortel en steen. “Er zijn veel verschillende stenen en allemaal hebben ze een ander gedrag als het aankomt op water opnemen. Dat gedrag bepaalt de hechting van de mortel. Recent was ik op een locatie waar 10 jaar geleden een gebouw is neergezet. Daar moest nieuwe mortel komen, want de hele gevel lag los. Dat daar geen ongelukken zijn gebeurd, dat is een wonder. Vanuit het grijze verleden is dat ook de reden dat alle stenen voorgenat moesten worden. Dat doet geen enkele bouwplaats meer tegenwoordig. Het uurloon van een metselaar is heel hoog dus hij moet veel stenen leggen op een dag. Er is dan geen tijd voor voornatten en rustig metselen. Dat is wel een uitdaging voor ons.” 

We doen erg veel aan productontwikkeling

Dat de uurlonen van metselaars steeds hoger worden is voor het bedrijf een uitdaging, want die hoge uurlonen komen doordat er steeds minder metselaars zijn. “Ons grootste probleem is dat er te weinig metselaars zijn. Daarom is het belangrijk dat onze markt met nieuwe dingen blijft komen. Daarom zijn wij met veel nieuwe ontwikkelingen bezig. Dat is het leuke van onze organisatie, we doen erg veel aan productontwikkeling. Zo ook de prefab steenstrips waar weer een ander soort mortel voor gebruikt wordt.” 

We refereerden net al even naar de grote grijze silo’s van Remix die vaak op bouwplaatsen te zien zijn, maar niet alleen de grote opdrachtgevers zijn klanten van Hans. “We leveren ook mortel bij een enkel woonhuis die gebouwd wordt door een particulier. Bij meer dan 10.000 stenen, dat heb je al gauw met een nieuwbouw woning, komt er altijd een silo te staan. Maar ook bij een kleine aanbouw met minder stenen wordt mortel geleverd, maar dan in de zakken. Bij alle klanten werkt het hetzelfde: ze krijgen allemaal dezelfde begeleiding die ze nodig hebben van ons. Of je nou 3.000 stenen of een miljoen stenen legt, iedere klant is bij ons gelijk. Kwalitatief moeten alle projecten namelijk even goed zijn.” 

De connectie tussen Remix Droge Mortel en FC Twente is er een die wel heel warm is. “Er hebben zelfs profvoetballers bij ons bedrijf gewerkt. Naar één van onze oud directeuren, Cor Hilbrink, is zelfs een tribune vernoemd. Hij was directeur bij de Betoncentrale Twente en veel van de profvoetballers uit die periode, jaren 60 en 70, hebben daarom bij ons gewerkt. Eén van hen heeft zelfs zijn pensioen hier gehaald, Willem de Vries.” Maar ook een gedeelte van het werk van Hans zit zelfs in het stadion. “We zijn destijds ook betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe stadion. We leverden materialen, grondstoffen en natuurlijk het metselwerk.” 

Klanten koppelen aan ons terug dat ze de sfeer zo bijzonder vinden

Naast het werk is Hans ook van kinds af aan al fan van FC Twente en is het dus zeker geen straf om bij de TOS te komen. “We gaan vaak met directieleden of uitvoerders van diverse bouwbedrijven, onze klanten. Maar ik kom ook klanten en relaties tegen in de TOS. Door het netwerken daar heb ik ook echt opdrachten binnengehaald. Het is bij de TOS gewoon allemaal wat informeler en relaxter, de scherpe randjes zijn eraf. Ik heb het er altijd erg naar mijn zin, maar ook klanten koppelen aan ons terug dat ze de sfeer zo bijzonder vinden.” 

Dit jaar is een bijzonder jaar voor Remix Droge Mortel. Op 6 maart vierden zij namelijk het 40-jarig jubileum. “We zijn daarom met een mooie actie bezig. Eén van onze silo’s is door een kunstenaar beschilderd. Deze kleurrijke silo reist door heel Nederland en binnenkort is hij te zien op een bouwplaats in Oldenzaal!”