Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Boy Peters - "De TOS had voor mij altijd iets magisch"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Boy Peters, directeur van het bedrijf Bouwsubsidie Nederland.

Img 1434tos boypeters bouwsubsidie

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

Het midden in Oldenzaal gevestigde bedrijf Bouwsubsidie Nederland van de in eveneens Oldenzaal geboren en getogen Boy Peters houdt zich bezig met het binnenhalen van enorme subsidies voor bedrijven, woningcorporaties en particulieren. Met zijn specialisme op duurzaam bouwen is het bedrijf van Boy 5 jaar geleden van de grond gekomen. Inmiddels, deels ingegeven door zijn masterstudie, verbreedt de markt van Bouwsubsidie Nederland zich ook naar andere branches waar subsidies te krijgen zijn.

“Een hapje eten, een biertje drinken en een dansje wagen: ik hou ervan.”

De meeste TOS leden zullen Boy nog niet veel gezien hebben. Dat klopt ook, want hij werd lid vlak voordat corona uitbrak. Veel wedstrijden heeft de tukker dus nog niet kunnen zien, maar zijn enthousiasme over de TOS was er al geruime tijd. “De TOS had voor mij altijd iets magisch. Toen ik voor een accountantskantoor werkte dat lid was van de TOS ging ik er vaak heen. Die kaarten waren aan mij goed besteed. Een jaar of 5 geleden begon ik voor mezelf. Ik dacht toen al, als de kans zich voordoet, dan word ik lid. Sinds vorig jaar ben ik dan ook lid geworden. De TOS is voor mij echt een uitje geworden. Twee uur van te voren aanwezig zijn, een hapje eten, een biertje drinken en een dansje wagen: ik hou ervan.”

Bij veel van de geïnterviewde leden is de liefde voor FC Twente er met de paplepel ingegoten. Je zult toch denken dat dit bij een geboren en getogen Oldenzaler ook het geval is. “Ik ging destijds naar het Diekman met mijn vader. Mijn vader hield absoluut niet van voetbal, maar hij nam mij wel mee. Bij het kopen van een set banken kreeg hij namelijk twee seizoenkaarten, dus toen moest hij mij wel meenemen naar de voetbal. Zo is het bezoeken van wedstrijden voor mij dus ooit ontstaan, met gratis kaarten. Zo ging dat destijds nog. Ik ben wel een echte supporter. Als ik niet in het stadion zit, dan kijk ik wel thuis. Ik mis ook bijna geen wedstrijden.”

Dat Boy 5 jaar geleden voor zichzelf begon was voor hem een logische stap in zijn carrière. “Ik wist altijd al dat ik voor mezelf wilde beginnen. In mijn werk wil ik gewoon met rust gelaten worden en mijn ideeën direct kunnen uitwerken. Ik liep vaak aan tegen leidinggevenden die liever mensen wilden die in de pas liepen, ik heb dat gewoon nooit gedaan. Toen de mogelijkheid zich voordeed en ik genoeg bagage en ervaring had heb ik Bouwsubsidie Nederland opgericht. Op het moment dat je een KVK nummer en een bankrekening hebt ben je in Nederland al ondernemer, maar je hebt in principe nog niks. Je bent op jezelf aangewezen. Ik wilde niet zomaar in dat diepe springen, wilde zeker weten dat ik wat toe te voegen had aan de markt.”

De passie voor duurzaamheid was bij Boy al vroeg aanwezig. In de tijd dat nog weinig mensen zich met duurzaamheid bezig hielden, volgde Boy er een studie over. “Destijds wilde je nog niet geassocieerd worden met de studie over duurzaamheid. Het was een onderschoven kindje. Mensen vonden het helemaal niks en het kostte allemaal veel te veel geld. Dat is nu heel anders.” Binnen de vele facetten van duurzaamheid koos Boy voor de financiële kant. “Je hebt de 3 P’s: People, Planet en Profit. Zonder de Profit gaan de andere twee P’s het niet redden. Je moet dat cirkeltje rondmaken. Ik heb mij gespecialiseerd in de financiële kant van duurzaamheid. Wij helpen nu bedrijven om duurzaamheid in te richten en dat zo fiscaal en financieel aantrekkelijk mogelijk te doen.”

“In mijn werk wil ik gewoon met rust gelaten worden en mijn ideeën direct kunnen uitwerken.”

De opdrachtgevers van Bouwsubsidie Nederland zijn dan ook vaak bedrijven die werken aan grote duurzame projecten waarop subsidies te krijgen zijn. “Ze willen bijvoorbeeld een nieuw pand, een pand renoveren of een proces verduurzamen. Wij gaan dan voor ze aan de slag om te kijken wat terugverdientijden zijn, welke subsidies en fiscale regelingen aan te vragen zijn, of er in Brussel of Den Haag wat te halen valt en hoe de gemeente er naar kijkt. Zo proberen we het project mogelijk te maken voor onze opdrachtgevers. We zien nu wel een verschuiving richting een andere markt, namelijk die van innovaties. Door mijn masterstudie aan de UT kom ik veel in contact met innovatieve bedrijven die iets bedenken wat bijdraagt aan de verduurzaming van ons land. We gaan dus steeds dieper het proces in.”

De toekomst van duurzaamheid is er één die erg snel veranderd. De markt beweegt enorm en worden steeds weer nieuwe eisen gesteld en nieuwe innovaties bedacht. “Ten opzichte van 5 jaar geleden is er veel veranderd. Subsidie is een stimuleringsmaatregel. Je hebt een maatschappelijke wens en de wetgeving: daartussenin zit subsidie. Zodra iets wetgeving wordt dan is er geen subsidie meer voor. Het lijkt alsof steeds meer zaken wetgeving worden, waardoor er minder subsidie is. In de maatschappij zie je echter dat de uitdagingen steeds lastiger worden, waardoor er juist meer subsidie vrij komt. Toen ik 10 jaar geleden in dit vakgebied kwam dacht ik dat we in 2020 wel allemaal elektrisch zouden rijden en van het gas af waren. Dat is niet zo, er blijft ruimte voor verbetering. Het hoogst haalbare niveau van duurzaamheid gaan wij allemaal niet meer meemaken.”