Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Bart Wientjes - "Iedereen kan klant bij ons zijn"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Bart Wientjes, mede-eigenaar van Boers & Lem.

Img 5230 boers%26lem bart tos

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

De nog jonge bedrijfsmakelaars van Boers & Lem zijn sinds een jaar gevestigd op een zichtlocatie aan de Hengelosestraat in Enschede. Het kennispark is natuurlijk dé kantorenplek van Enschede. En dat past goed bij de visie van Bart. Volgens hem moet een bedrijfsmakelaar tussen de bedrijven zitten en ook zelf over een functioneel en inspirerend pand met goede parkeergelegenheid beschikken.  

Bart Wientjes vormt samen met Henri Boers en Barry Seelen het team van aandeelhouders van het in 2012 opgerichte Boers & Lem. Het inmiddels in de regio gerenommeerde kantoor werkt hard aan het behalen van de doelen en dromen die de heren gezamenlijk hebben. “We stelden ons bij de start als doel om ooit bij de top 3 van de regionale bedrijfsmakelaardij te horen. Een jaar of 5 geleden hebben we dat al verwezenlijkt. We lopen steeds op de muziek vooruit. De volgende stap is om verder te kijken dan Twente. We willen de regio wat groter trekken, richting Zwolle en Arnhem bijvoorbeeld. Daar liggen voor ons nog veel kansen.

Op dit moment zitten de bedrijfsmakelaars, met inmiddels 14 medewerkers, vooral nog in de buurt van het mooie Twente. Een plek waar het hart van Bart met veel liefde voor klopt. “Ik ben al supporter van FC Twente sinds ik geboren ben. Vroeger ging ik al met mijn vader mee naar het Diekman. Toen ik instapte als partner in Boers & Lem vond ik het dus ook logisch dat we lid zouden worden van de TOS. Als je in Twente werkt moet je bij FC Twente zijn. Daar is het gezellig én wordt er onderling ook business gedaan.” Voor Bart is het een belangrijke ontmoetingsplek gebleken, want veel van zijn klanten leerde hij bij FC Twente kennen. “Er komt werk uit omdat ik er altijd ben. Als mensen dan iets hebben wat in ons straatje past dan denken ze aan mij. Dat kost wel wat tijd, je moet niet verwachten dat je direct business krijgt als je ergens lid van wordt.”

“De volgende stap is om de regio wat groter te trekken, er liggen nog veel kansen voor ons”

In die 8 jaar dat Boers & Lem lid is van de TOS heeft Bart veel events bezocht. De favoriet is opnieuw geen verrassing, inmiddels is dit toch wel een all-time favourite van veel TOS leden. “Ik vind alle events gezellig, maar het wisseldiner was aan het begin van ons lidmaatschap wel echt mooi. Je leerde er veel mensen kennen. Als ik nu naar het wisseldiner ga kom ik niet vaak meer met mensen aan tafel die ik niet ken, dat betekent dat ik inmiddels al veel mensen heb gesproken.” Naast de events weet Wientjes de TOS ook tijdens wedstrijddagen geregeld te vinden. “Meestal zit ik in de skybox, maar als het licht daar uitgaat of het stroomt leeg dan is er altijd nog gezelligheid in de TOS.”
 

Anderhalf jaar na de start van Boers & Lem raakte Bart betrokken bij dit bedrijf. Het stond toen nog in de kinderschoenen, een tijd die de ambitieuze Wientjes nooit zal vergeten. “Dat pionieren is echt de mooiste tijd geweest. We waren super enorm trots op iedere opdracht die we binnen haalden, dat voelde steeds als een overwinning. Nu werken we daarin soms wat meer op de automatische piloot. Het is niet meer altijd verrassend om een opdracht te krijgen omdat we al een bekende naam zijn in de wereld van de bedrijfsmakelaardij. Wel blijft het altijd een gunning en werk ik nog steeds net zo hard voor elke opdracht, of deze nu groot is of klein. Wat wij doen is niet uniek, er zijn meerdere kantoren in Enschede die kunnen wat wij kunnen. Ze moeten mij een geschikte vent vinden die de klus gaat klaren.”  

En die geschikte vent heeft een berg aan ervaring in huis op het gebied van huur en koop van bedrijfspanden. “We doen voor ondernemers of beleggers aankopen, aanhuur, verkoop en verhuur, maar ook taxaties. Eigenlijk kan iedereen bij ons klant zijn. Bij aankoop of aanhuur legt de klant bij ons een zoekvraag neer. Ze zoeken bijvoorbeeld een ruimte voor 15 personen in een bepaalde plaats en we moeten natuurlijk weten per wanneer het beschikbaar moet zijn. Wij gaan dan op zoek naar de best passende panden.”  

“Investeer niet alleen in kantoren of winkelpanden, spreid je belegging over verschillende soorten panden en locaties”

In deze tijden van thuiswerken vragen we ons af of het investeren in vastgoed nog steeds zo lucratief is als voor 2020. Een vraag die in deze tijd vaker aan Bart gesteld wordt. “Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren. De retail krijgt wel veel te verduren. Er gaat daar meer leegstand ontstaan. We hebben fulltime iemand aan de slag op het gebied van retail, maar we zien dat de vraag in een aantal plaatsen zeer beperkt is. Binnensteden zullen verder sfeervoller, levendiger en compacter gemaakt moeten worden. Daartegenover staat dat E-commerce sterkt groeit. Alle magazijnen in Twente zitten vol, dus daar ontstaat weer een behoefte. Voor wat betreft de kantorenmarkt is het twijfelachtig. Grote corporates gaan naar verwachting meer thuis werken, maar in Twente zit een groot aandeel MKB. Die vinden het contact onderling met collega’s erg belangrijk, dus ik verwacht daar een minder grote verschuiving.”  

Investeren in vastgoed blijft dus naar verwachting wel interessant, afhankelijk van het soort vastgoed waarin je wilt beleggen. “Kijk goed naar wat je koopt. Investeer niet alleen in kantoren of winkelpanden, spreid je beleggingen over verschillende soorten panden en locaties. Vastgoed blijft goed renderen. Voor het stallen van je geld bij de bank moet tegenwoordig geld betalen, bij vastgoed kun je er een mooi rendement en pensioen uithalen.”