Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Annemiek Schouwink - "FC Twente een verzameling van leuke dingen"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Annemiek Schouwink, advocaat arbeidsrecht bij Damsté advocaten | notarissen.

Img 4321 damste annemiek  tos

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

Aan de Hengelosestraat 571 prijkt een bekende Twentse naam op de gevel: die van Damsté advocaten - notarissen. Het kantoor houdt zich al ruim 100 jaar bezig met haar activiteiten in en vanuit de regio. Van de ongeveer 15 rechtsgebieden bij Damsté waar ruim 150 collega’s in werken, zoomen we vandaag in op één ervan: het rechtsgebied van Annemiek Schouwink, advocaat arbeidsrecht.  

Twee vrouwen die samen de voetbalactiviteiten van Damsté bij FC Twente bestieren. Samen met collega Anne Harperink is Annemiek actief in de TOS businessclub en in de skybox Stichting Dinkelo namens Damsté. Ze zijn er dan ook vaak zelf te vinden. “Toen ik bij Damsté kwam werken kon ik mijn werk en mijn passie voor voetbal heel mooi met elkaar gaan combineren. Met Damsté sponsoren we FC Twente, hebben we een gedeelde skybox, een lidmaatschap bij de TOS en maken we onderdeel uit van de zogenaamde Supportgroep. Vaak neem ik klanten mee naar de wedstrijden, zo heb ik bijvoorbeeld een klant uit Amsterdam die gek is van Ajax. Die neem ik dan mee naar Twente tegen Ajax.”

“Bij Damsté kan ik mijn mijn werk en mijn passie voor voetbal met elkaar combineren”

Niet alleen zakelijk is Annemiek te vinden in het stadion. Vanuit haar privé is het er met de paplepel ingegoten. Haar opa voetbalde bij Enschedese Boys en haar vader bij Sportclub Enschede, de twee voorlopers van FC Twente. Daarom zit ze heel graag zo nu en dan nog op haar oude vertrouwde stoel in vak 311. “Als klein meisje ging ik met mijn vader mee naar de wedstrijden. Hij had alleen maar dochters en dus ging ik in eerste instantie met hem mee, omdat ik medelijden met hem had. Maar later begon ik het zelf echt leuk te vinden. Nu nog steeds heb ik een seizoenskaart.”  

Naast dat Annemiek een echte voetballiefhebber is, komt ze ook zeker voor het netwerken naar de Grolsch Veste. “Eigenlijk vind ik bij FC Twente een verzameling van alle dingen die ik leuk vind: voetbal, plezier en werk. Het mooie aan de TOS vind ik de activiteiten en events buiten de wedstrijden om. Vooral de inspirerende sprekers die ik de afgelopen jaren heb gezien vind ik erg interessant.”

Annemiek zit niet alleen vanuit het publiek te luisteren naar sprekers, maar staat zelf ook regelmatig in het stadion voor een groep mensen te spreken. “Vanuit Damsté organiseren wij masterclasses en lezingen. Deze lezingen geven we zo nu en dan ook bij FC Twente in de Grolsch Veste. Het is daarvoor een fantastische locatie. We organiseren lezingen over diverse actuele onderwerpen op het gebied van het arbeidsrecht. We doen dat om onze relaties te voorzien van de laatste relevante informatie in hun werkgebied, maar ook om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Daarnaast is het ook goed voor mijn eigen kennis, want als ik een lezing geef moet ik zelf tot in detail alle nieuwste rechtspraak en wetgeving kennen.”  

“Mijn vader had alleen maar dochters, dus ging ik met hem mee omdat ik medelijden had”

En dat bijhouden van de nieuwste rechtspraak en wetgeving is iets wat dagelijks gedaan wordt door Annemiek aan de start van haar werkdag. Aanpassingen, verbeteringen en vernieuwingen in rechten en wetten stoppen namelijk nooit. “Er wijzigt de afgelopen jaren veel binnen de wetgeving van het arbeidsrecht. Je hebt gestudeerd en daarna moet je nog elke dag blijven leren. Het is belangrijk dat wij daarvan op de hoogte blijven. Ook als team hebben we daarom iedere week een vakinhoudelijk overleg. Daarnaast hebben we binnen de advocatuur ook verplichte opleidingsuren die je ieder jaar moet maken.”

Een intensief beroep waarbij veel kennis vereist is, je goed met mensen moet kunnen omgaan en niet geheel onbelangrijk: je moet taalkundig goed onderlegd zijn, zowel schriftelijk als verbaal. Het past de welbespraakte en vriendelijke Annemiek allemaal als een warme jas. “Ik wilde altijd al iets doen waarbij ik veel met mensen te maken heb. Psychologie trok mij eerst heel erg, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de advocatuur met een specialisatie in het arbeidsrecht. Juist binnen het arbeidsrecht zit je veelal met mensen om tafel en vaak komen er emoties bij kijken, die door een advocaat gemanaged moeten worden. Toch wel bijzonder, want soms komt het heel dicht bij psychologie.”  

Of ze iedere week met emotionele mensen in de rechtbank staat te procederen, zoals wij dat denken van een advocaat? “Aan het begin van mijn carrière stond ik bijna iedere week wel in de rechtszaal. Tegenwoordig komt het vaker aan op onderhandelen met de advocaat van de wederpartij over een regeling. Dat komt vooral door nieuwe wetgeving. Het is voor werkgevers complexer geworden om werknemers te ontslaan. Daardoor wordt er vaak aan de voorzijde een schikking getroffen om de procedure in de rechtszaal te vermijden. Aan deze procedures zitten namelijk voor beide partijen veel risico’s en kosten verbonden. Dat geld wordt liever gestopt in een goede regeling in plaats van een langdurende rechtszaak.”