Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Toernooi Voetbalacademie in beeld

Zaterdag organiseerde de FC Twente Voetbalacademie een voetbaltoernooi op het Trainingscentrum in Hengelo. De deelnemende clubs, PEC  Zwolle, Almere City FC, Sparta Rotterdam en FC Twente, namen niet met hun vaste teams deel. De indeling gebeurde namelijk niet naar de werkelijke leeftijd van de spelers, maar er wordt gekeken naar de biologische leeftijd. 

Imgl0542
“De fysieke ontwikkeling van jongens loopt nooit helemaal parallel."

Spelers van FC Twente onder 13 tot en met onder 16 werden door middel van een rekensom, er wordt gekeken naar staan-lengte, zit-lengte, gewicht en geboortedatum, in een team gedeeld van spelers met dezelfde biologische leeftijd. Dat betekent dat spelers van Onder 13 bij spelers van Onder 16, of deels nog Onder 17, ingedeeld konden worden. “Dit geeft een heel andere dynamiek”, weet Rob Boudrie, Manager Opleidingen. 

“De fysieke ontwikkeling van jongens loopt nooit helemaal parallel, hierdoor zie je in teams grote verschillen”, vertelt Jeffrey de Visscher, trainer van FC Twente onder 15. “Fysiek sterke jongens hebben het makkelijk en ondervinden weinig weerstand. Hun rendement is veel hoger, maar dit zegt niets over talent. Andere spelers moeten op hun tenen lopen en zijn daardoor soms minder succesvol. Dan ga je als speler ook ander voetbalgedrag vertonen wat uiteindelijk negatieve invloed heeft op de ontwikkeling. Door spelers van dezelfde biologische leeftijd met elkaar te laten spelen krijg je een heel ander beeld van de potentie van een speler. Goed voor de ontwikkeling van speler, maar ook om talentherkenning te verhogen.”

De Voetbalacademie kijkt sinds twee jaar naar de biologische leeftijden. Teams trainen regelmatig in andere samenstellingen en iedere maand wordt de biologische leeftijd van de jeugdspelers gemeten. Boudrie: “Binnen de Voetbalacademie trainen we op maandag en dinsdag op biologische leeftijd, waarbij ook de trainers rouleren. Richting de wedstrijden trainen de teams op donderdag en vrijdag in hun vaste samenstelling. Er zijn nog een paar clubs in Nederland die zo werken, maar zover ik weet zijn wij een van de eerste clubs die ook daadwerkelijk een biologisch toernooi organiseert. We willen kijken hoe heel andere samenstellingen van invloed is op individuele spelers en zijn benieuwd of nu heel andere spelers gaan opvallen doordat ze tijdens wedstrijden een beter podium krijgen om op te acteren.”

Boudrie ziet toekomst in het voetballen met biologische leeftijd. “Het ultieme doel zou kunnen zijn dat we vanuit de KNVB ooit competities krijgen op basis van biologische leeftijd. Omdat het een reëler beeld geeft over talentherkenning en talentontwikkeling van de spelers”, vertelt Boudrie. “Tegenwoordig worden er in de middenbouw van de jeugdopleiding nog teveel wedstrijden beslist door het grote verschil in fysiek bij de spelers. Het is voor jongens die in een minder fysiek sterk team spelen moeilijker zich te laten zien.”

Zaterdag 9 maart, Trainingscentrum Hengelo 

AanvangWedstrijdUitslag
10.00 uurAlmere City FC 1 - FC Twente 12-1
10.00 uur
PEC Zwolle 1 - Sparta Rotterdam 11-2
10.50 uurAlmere City FC 2 - FC Twente 21-3
10.50 uurPEC Zwolle 2 - Sparta Rotterdam 21-0
11.40 uurSparta Rotterdam 1 - Almere City FC 11-3
11.40 uurFC Twente 1 - PEC Zwolle 14-0
12.30 uurSparta Rotterdam 2 - Almere City FC 2
1-1
12.30 uurFC Twente 2 - PEC Zwolle 22-1
13.20 uurAlmere City FC 1 - PEC Zwolle 10-1
13.20 uurFC Twente 1 - Sparta Rotterdam 12-1
14.10 uurAlmere City FC 2 - PEC Zwolle 21-2
14.10 uurFC Twente 2 - Sparta Rotterdam 21-3


Eindstand teams 1

1: FC Twente
2: Almere City FC
3: PEC Zwolle
4: Sparta Rotterdam

Eindstand teams 2
1: FC Twente
2: PEC Zwolle
3: Sparta Rotterdam
4: Almere City FC