Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Terugblik Voetbalacademie: Onderbouw

De eerste seizoenshelft zit erop voor de teams in de Voetbalacademie van FC Twente. Tijd om terug te blikken. Vandaag deel 3, de onderbouw: Onder 13 (o13), Onder 12 (o12) en Onder 11 (o11). Het zijn de jongste voetballers in de Voetbalacademie van FC Twente, de spelers van o13, o12 en o11. In de jongste twee jeugdelftallen draait het vooral om plezier hebben in voetballen en individuele ontwikkeling.

Terugblik Bovenbouw en Middenbouw

 dhs6233

Voor de o11 en o12 geldt dat er geen ranglijsten worden bijgehouden. “Voor deze leeftijdscategorieën is een ranglijst ook totaal nog niet belangrijk”, zegt Manager Opleidingen Rob Boudrie. De o11 en o12 spelen wekelijks in de zogenaamde Twin Games competitie. Een voetbalvorm waarin teams het in achttallen tegen elkaar opnemen en die in het teken staat van talentontwikkeling bij jeugdspelers. Die wedstrijden spelen zich in een razend tempo af, spelers maken enorm veel balcontacten en doen veel ervaring op in verschillende spelsituaties. De individuele ontwikkeling van de spelers staat in deze wedstrijdvorm voorop.”

Voor de o11 geldt dat er, zeker in het begin, ontzettend veel op ze afkomt. Ze komen allemaal van verschillende amateurclubs uit de regio en spelen voor het eerst met elkaar samen. “Een andere omgeving dan dat ze gewend zijn, met allemaal nieuwe teamgenootjes. Ze gaan vaker trainen en ook wordt er op een andere manier getraind dan bij hun vorige clubs. De kinderen moeten daar aan wennen, dat vraagt tijd.”

Bij de o12 zijn we erg blij met de huidige Twin Games. “Spelen op een groot veld komt voor deze jongens nog te vroeg. De vele balcontacten en verschillende spelsituaties waarin spelers veelvuldig terecht komen zijn enorm belangrijk voor het kind in deze leeftijdsfase. Er wordt zo een stevig fundament aan basisvaardigheden ontwikkeld zodat een speler klaar is voor de o13.”

De o13 groep heeft zich de eerste seizoenshelft gehandhaafd op het hoogste niveau. “Het mooie aan onze huidige o13 is dat het een volledig regionaal elftal is. Het team speelt heel dominant voetbal, maar heeft soms wat moeite om dat in resultaten uit te drukken. Voor ons als opleiders is de ontwikkeling echter het primaire doel. Op dat vlak hebben zij het in de eerste seizoenshelft hartstikke goed gedaan’’

Onder 13: ‘Handhaving mooie beloning voor de jongens’

Met een team dat geheel bestaat uit regionale jongens, handhaafde o13 zich in de eredivisie hoog. Op de laatste speeldag stelde de ploeg van trainer Luc Stolker lijfsbehoud veilig door met 1-0 te winnen van Ajax.

“Dat we ons handhaven is een mooie beloning voor de jongens, want ze hebben er ontzettend hard voor gewerkt”, zegt Stolker. “Maar als trainers proberen we verder te kijken dan alleen naar het resultaat en vooral te focussen op de individuele- en teamontwikkeling. Voor de jongens in deze leeftijdscategorie verandert er ontzettend veel. Ze gaan naar een nieuwe school, komen voor het eerst met het openbaar vervoer naar de training, ze spelen voor het eerst op een groot veld. De focus voor deze jongens ligt aan het begin van het seizoen dan ook op de nieuwe schoolsituatie. Als daar alles goed gaat, werkt dat door naar het voetbal.”

Dat neemt niet weg dat de spelers van Onder 13 ook op voetballend vlak stappen hebben gezet. “Vooral in trainingen wordt een hoog niveau gehaald. In wedstrijden zie je dat nog niet altijd terug, maar je ziet wel individuele verbetering en in de onderling samenwerking. Onze verdedigende organisatie staat bijvoorbeeld steeds beter. In ons aanvalsspel zijn we sterk via de flank, maar willen we ons ook graag verbeteren met aanvallen door de as. Daardoor kunnen we nog meer variatie in ons spel krijgen. Dat zijn punten voor de tweede seizoenshelft.” Dan treft o13 opnieuw de beste jeugdteams van Nederland. Belangrijker dan de resultaten vindt Stolker echter het plezier dat zijn spelers hebben en uitstralen. “Het is altijd een feest op de training waar er ondertussen hard gewerkt wordt, ontwikkeling is dan het logische gevolg. Het plezier en de wil om te leren is bij iedereen aanwezig.”


Onder 12: ‘Kunnen steeds beter weerstand bieden’

O12 staat sinds september onder leiding van trainer Brian Hogeweide. Hij merkt dat het team stappen heeft gezet sinds de beginfase van de competitie. Hoewel er voor de spelers geen ranglijst wordt bijgehouden, spelen ze wel tegen leeftijdsgenoten die nagenoeg van hetzelfde niveau zijn. “Al voor mijn komst heeft o12 kwalificatiewedstrijden gespeeld om te bepalen of ze in klasse hoog, midden of laag terecht zouden komen”, zegt Hogeweide. “Uiteindelijk heeft het team zich geplaatst voor hoog. Daardoor spelen we onze Twin Games tegen de top van Nederland.”

Dat ging aan het begin van het seizoen niet altijd even makkelijk, ondervond Hogeweide. “We hadden het aanvankelijk heel zwaar en verloren soms fors. Maar ik merk dat we steeds beter weerstand kunnen bieden tegen de andere teams. Je ziet dat het gat kleiner wordt. Ook individueel zie ik de spelers groeien. Ze gaan in het veld steeds beter situaties herkennen in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. Door de steeds betere technische vaardigheden van de spelers, zijn ze in staat om sneller te handelen en daardoor ook betere keuzes te maken aan de bal. Daarnaast wordt ook de mentale weerbaarheid beter. Bij een achterstand lieten we eerst het hoofd nog weleens hangen, maar nu kunnen we steeds beter omgaan met tegenslag en weten we onze rug te rechten en door te gaan.”

Onder 11: “De jongste lichting van onze Voetbalacademie"

Voor de jongste lichting van de Voetbalacademie zijn de eerste maanden van het voetbalseizoen in de jeugdopleiding altijd bijzonder. Waar de talenten voorheen actief waren bij hun eigen amateurclub gaat de intensiteit in de Voetbalacademie omhoog.

“Dat is natuurlijk in het begin zwaar, daar moet je rekening meehouden”, vertelt trainer Ellery Cairo. “De jongens trainen vaker dan ze gewend waren en dat moet je goed opbouwen. Het is soms wel aanpoten voor de jongens, maar ze houden het goed vol”, zegt Cairo, die dit seizoen samen met Thomas Tijhuis trainer is van o11. Beiden zijn nieuw bij het team, net als teamleider Ellen Hemmers. “Je werkt met zijn allen voor het eerst met elkaar en dat is in het begin natuurlijk wennen, maar iedereen heeft een rol binnen bij het team.”

De spelers zijn in het begin nog op zoek naar hun plek binnen en buiten het veld. “Veel jongens speelden vorig seizoen bij hun amateurclub als aanvaller en scoorden elke wedstrijd zo’n acht keer. Dit seizoen hebben ze bij o11 veelal een andere rol en als trainers ga je in het begin op zoek naar de specifieke kwaliteiten van iedere speler. Binnen de ploeg gaat het zo veel mogelijk om de ontwikkeling van de spelers en wij als trainers willen de jongens daar zo goed mogelijk bij helpen.”