Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Terugblik Voetbalacademie: Middenbouw

De eerste seizoenshelft zit erop voor de teams in de Voetbalacademie van FC Twente. Tijd om terug te blikken. Vandaag deel 2, de middenbouw: Onder 16 (o16), Onder 15 (o15) en Onder 14 (o14). De teams van o16 en o15 draaiden in de eerste seizoenshelft mee in de top van hun competitie. O16 werd derde in Poule B en o15 eindigde als tweede in de eredivisie laag. o14 kwam uit in Poule A en werd zevende.

Terugblik Bovenbouw en Onderbouw

Acd 26%20o14 15
"Voor de ontwikkelingen van onze talenten is dat goed. Het zijn positieve prikkels”

Met name de promotie van o15 naar de eredivisie hoog stemde Manager Opleidingen Rob Boudrie tevreden. “We willen alle teams die in reguliere competities uitkomen graag op het hoogste niveau hebben. Dan praat je over de o19, o17, o15 en o13. Door de promotie is dat met o15 gelukt. Dat is mooi, want met deze lichting hebben we al een hele tijd niet meer op het hoogste niveau gespeeld. Zij komen nu terecht op het podium waar ze in onze ogen horen. o15 beschikt ook over een mooie mix van spelers, zowel aanvallend als verdedigend. Maar ook spelers met een ontzettende drive. Dat zie je terug in de resultaten. Het is een team dat echt graag wil winnen en dat doet met aanvallend voetbal.”

Voor o16 en o14 liggen de kaarten anders. Beide teams komen uit in een gesloten competitie, waarin alleen jeugdteams van betaald voetbalclubs uitkomen. Boudrie: “Bij o16 en o14 is de competitie minder van belang. Dat neemt niet weg dat we blij zijn met de derde plek van o16. Zij komen straks in de kampioenspoule terecht, waar ze wedstrijden spelen tegen Ajax, PSV en AZ. Voor de ontwikkelingen van onze talenten is dat goed. Het zijn positieve prikkels.”

Tegenover de goede resultaten van o16 en o15 staat de degradatie van o14. Poule A bleek voor dat team net iets te hoog gegrepen. “We wisten op voorhand dat zij het lastig zouden krijgen”, zegt Boudrie. “Het is een hele lichte groep. Veel spelers hebben nog geen groeispurt gehad. Daardoor hebben we het op fysiek vlak vaak af moeten leggen tegen de andere teams, waar veel jongens al wel die groeispurt hebben gehad. In deze leeftijdscategorie leggen we het vaker af. Het belangrijkste is dat we de rust bewaren en niet van slag raken of gekke dingen gaan doen, want qua voetballend vermogen zit er voldoende talent in deze groep.”


Onder 16: ‘Wisselvalligheid moet er nog uit’

O16 mag dankzij een derde plek in Poule B gaan strijden om het landskampioenschap. “Ontzettend leuk voor de jongens en ook goed voor hun ontwikkeling”, vertelt trainer Mourad El Idrissi. Toch blijft de oefenmeester kritisch op het spel. “Als je kijkt naar de teamontwikkeling vind ik ons nog te wisselvallig. We hebben fases waarin het echt goed gaat, maar ook fases waarin het beter moet. De uitdaging is om straks hele wedstrijden te kunnen domineren.”

“Als ik puur kijk naar de individuele ontwikkeling van spelers, dan zie ik mooie dingen. Een aantal jongens is echt boven zichzelf uitgestegen. Vier jongens hebben zich in de kijker gespeeld van het nationale team van Oranje of voor de futures, een selectie voor spelers met een ‘lagere’ biologische leeftijd. Daarnaast heeft Stanislav Dyulgerov een uitnodiging van de Bulgaarse bond gekregen, ook dat betekent dat we op de goede weg zijn met zijn allen.” Na de winterstop zal o16 het in de kampioenspoule opnemen tegen topteams als Ajax en PSV. “Ik ben benieuwd hoe we ons staande zullen houden. De jongens hebben uitgesproken voor de vierde plek te willen gaan. Als we minder wisselvallig worden denk ik best dat we dit voor elkaar kunnen krijgen.”

Onder 15: ‘Mooi dat we straks topwedstrijden krijgen’

Met voormalig eerste elftalspeler Jeffrey de Visscher als trainer veroverde o15 de tweede plaats. Het team komt daardoor in de tweede seizoenshelft uit in de eredivisie hoog, het hoogste podium. “Deze promotie is een mooie beloning voor de manier waarop we de afgelopen anderhalf jaar hebben gewerkt”, vindt De Visscher, die het gros van zijn selectie ook vorig jaar meemaakte bij o14. “We krijgen nu mooiere affiches dan in de eerste seizoenshelft. Het is een mooi moment om ons te meten met de top van Nederland.”

De promotie ging gepaard met vallen en opstaan. “Sommige tegenstanders speelden heel fysiek of heel verdedigend. Daar hebben we het lastig tegen gehad, maar daar hebben we gedurende het seizoen ook stappen in gezet. Het lukte steeds beter om zulke teams kapot te spelen, waardoor we op voorsprong kwamen. Vervolgens moest een tegenstander reageren, waardoor het ook voor ons makkelijker werd. Het is een van de punten waarop we ons hebben ontwikkeld. Maar ook op andere facetten zijn we gegroeid. Daarnaast hebben de spelers individueel stappen gezet. Belangrijk, want de weerstand zal na de winterstop een stuk hoger zijn. Onze doelstelling zal zijn ons te handhaven, zodat we volgend jaar ook in de eredivisie hoog kunnen beginnen.”


Onder 14: Wachten op de groeispurt

Voor o14 was het een pittige eerste seizoenshelft. Het team eindigde uiteindelijk als laatste in Poule A. “Op fysiek vlak kwamen we tekort in deze competitie”, zegt trainer Mike van Houten. “75 procent van ons team heeft nog geen groeispurt gehad, waar veel spelers van de tegenstanders die al wel hadden gehad. Sommige jongens hebben zelfs nog een biologische leeftijd van een o13-speler. Aan de inzet en passie van het team heeft het niet gelegen. Qua technische vaardigheden waren we ook zeker niet minder dan de tegenstanders. We hebben zelfs geregeld complimenten gekregen voor ons spel. Waar we konden hebben we ook altijd getracht aanvallend te voetballen. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Zo vind ik dat we in de omschakeling te snel kiezen voor de lange bal, in plaats van rustig te blijven en de bal te houden. Dat is iets waar we aan moeten werken. Net als aan ons scorend vermogen en het maken van de juiste keuze aan de bal. Dat zijn punten waar we na de winterstop mee aan de slag gaan.”