Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Terugblik Voetbalacademie: Bovenbouw

De eerste seizoenshelft zit erop voor de teams van de FC Twente Voetbalacademie. Tijd om terug te blikken. Vandaag beginnen we met de bovenbouw: Jong FC Twente, Onder 19 (o19)en Onder 17 (o17). De tweede plaats voor Jong FC Twente in de beloftencompetitie en de eerste plaats voor o19 in de eerste divisie. Het zijn resultaten die stroken met de ambities van de Voetbalacademie. Voor o17 verliep de eerste seizoenshelft minder succesvol. Het team eindigde als laatste in de eredivisie. Voor Rob Boudrie, Manager Opleidingen bij FC Twente, is dat echter geen reden om in paniek te raken.

Terugblik Onderbouw en Middenbouw

Onder17 1


"Op individueel vlak heeft aantal jongens goede stappen gezet."

“Het gaat in de opleiding om twee dingen: op de eerste plaats de individuele ontwikkeling en op de tweede de teamprestaties. Een aantal jongens (Thijs van Leeuwen, Mees Hilgers, Achraf Madi, Giovarny Sluiter en Simon Seppenwoolde) heeft een contract getekend of heeft meegetraind met de eerste selectie. Verder heeft een aantal spelers van o19 en o17 ook al minuten gemaakt in Jong FC Twente en zijn we met een aantal talenten vertegenwoordigd bij de nationale teams van Oranje. Op individueel vlak heeft een aantal jongens dus goede stappen gezet. Individuele ontwikkeling is een belangrijke doelstelling binnen de opleiding.”

Over de prestaties van Jong FC Twente en o19 kan Boudrie niet anders dan tevreden zijn. “Ze hebben het uitstekend gedaan. o19 beschikt over een talentvolle groep, met veelal spelers die eerstejaars o19-spelers zijn. Zij gaan in de tweede seizoenshelft spelen voor plaats in de eredivisie. Dat is ook het niveau waarop we willen acteren met onze jeugdteams. Jong FC Twente heeft het goed gedaan in de beloftencompetitie. Waar veel teams werken met spelers van de A-selectie, werken wij veelal met een vaste jonge groep spelers. Ook spelers van o19 en o17 hebben dit jaar in de competitiewedstrijden de nodige minuten gemaakt. Dat zij als tweede zijn geëindigd zegt veel over het talent in de groep.”

“Voor o17 wisten we dat het een lastig half jaar zou worden. In kwaliteit zweven we nog een beetje tussen de ere- en eerste divisie, net als vorig jaar. In de tweede seizoenshelft komen zij uit in de eerste divisie hoog. Als ze daar bij de eerste zes eindigen spelen ze volgend seizoen weer in de eredivisie. Uiteindelijk willen we ook met o17 structureel op het hoogste niveau spelen, maar zover zijn we nog niet.” 


Jong FC Twente: “Tevreden met ontwikkeling op en buiten het veld”

Met een kleine selectie staat Jong FC Twente-trainer Theo ten Caat dagelijks op het veld. Desondanks behaalde het team een knappe tweede plek in de beloftencompetitie. In de tweede seizoenshelft strijdt het team om het kampioenschap van Nederland.

“Ik moet het team complimenten maken voor de manier waarop we spelen. We willen voetbal spelen met pressie over het hele veld. Bij balverlies moet de bal zo snel mogelijk worden terugveroverd. We spelen altijd in een vaste organisatie. De jongens voeren dat heel goed uit. Bovendien hebben ze veel voor elkaar over. De spelvreugde spat er vanaf. Bovendien wordt er veel gelachen, ook buiten de lijnen is de sfeer goed. Een aantal jongens klopt op de deur.”

“In de tweede seizoenshelft gaan we strijden om het kampioenschap. Ik verwacht dat het team zich verder ontwikkelt. Wat onze kansen zijn, durf ik niet te zeggen. Daarvoor ken ik de teams die uit de andere competitie erbij komen niet goed genoeg. Bovendien ben je afhankelijk wat er in de winterstop gebeurt bij de eerste elftallen.”

Onder 19: “Toe aan stap hogerop”

Onder 19 sloot de eerste seizoenshelft af als ongeslagen koploper van de eerste divisie. In de tweede seizoenshelft gaat het team van trainer Niek Loohuis in de eerste divisie hoog proberen promotie naar de eredivisie af te dwingen. In deze competitie strijden de zes laagst geklasseerde teams uit de eredivisie en de beste teams uit de eerste divisie voor de eredivisie-plaatsen. 

Loohuis: “Dat hebben we keurig gedaan. We zijn ongeslagen gebleven, zijn bijna elke wedstrijd de bovenliggende ploeg geweest. Daarnaast hebben de jongens mentaliteit getoond. We zijn zes keer op achterstand gekomen, maar hebben het telkens om kunnen buigen." 

Ondanks de goede resultaten blijven er altijd verbeterpunten. "Het verval in wedstrijden is soms te groot. Een goede eerste helft wordt dan afgewisseld met een mindere tweede helft. Daar moeten we nog in groeien. We moeten leren om niet 60 minuten te domineren, maar de hele wedstrijd. Dat is een van de doelen voor de tweede seizoenshelft. Net als het veroveren van een plek in de eredivisie. In de eerste divisie hoog strijden we straks met tien teams om zes plaatsen op het hoogste niveau. We hebben er veel vertrouwen in dat we dat voor elkaar kunnen krijgen. Deze groep is toe aan een stap hogerop.”

Onder 17: “Wisten dat het lastig zou worden”

o17 eindigde als laatste in de eredivisie. In de tweede seizoenshelft komt de ploeg van trainer Job ten Thije daardoor uit in de eerste divisie hoog, waarin het een terugkeer naar het hoogste niveau wil bewerkstelligen.

Ten Thije: “Er is voorafgaand aan het seizoen een aantal mutaties in deze groep geweest, waardoor we wisten dat we het zwaar zouden krijgen. Dat we uiteindelijk maar vier punten hebben gepakt is teleurstellend. Veel individuele fouten beslisten onze wedstrijden. Dat wordt op eredivisieniveau direct afgestraft. We hebben daar veel over gesproken en weten dat het beter moet. Toch hebben we ons als team wel ontwikkeld. Tekenend daarvoor is dat we op het laatst nipt verloren (1-0) verloren van Feyenoord en af hebben gesloten met een 3-3 gelijkspel tegen Excelsior. Daar moeten we vertrouwen uit putten, als we in de tweede seizoenshelft in de eerste divisie hoog bij de bovenste zes ploegen willen eindigen. Dat wordt nog een mooie strijd.”

“Ook met de individuele ontwikkeling van de spelers gaat het goed. Een aantal jongens heeft al met het eerste meegetraind, of meegespeeld bij Jong FC Twente en o19. Dat gaat soms ten koste van teammomenten met o17, maar voor de ontwikkeling van de spelers is dat heel belangrijk.”