Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Terugblik Nieuwjaarsreceptie 2020

Dinsdagavond vond in De Grolsch Veste de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van FC Twente plaats. Ruim vijfhonderd sponsoren, supporters en overige genodigden waren aanwezig, waarbij Algemeen Directeur Paul van der Kraan het woord nam. Aansluitend tekenden FC Twente en Saxion een partnerovereenkomst.

 dhs6280
"2019 was ook het jaar van Noaberschap"

Nieuwjaarsspeech

“Normaal ben ik vooral van het vooruitblikken, maar een terugblik op 2019 is meer dan op zijn plaats”, sprak Paul van der Kraan. “Een onvergetelijk jaar, waarin we met voorsprong kampioen werden en terugkeerden naar de Eredivisie. Het aansluitende kampioensfeest maakte veel indruk. Het gaf aan hoezeer FC Twente leeft in de regio.” 

“2019 was ook het jaar van de financiële herstructurering, die nu eenmaal van levensbelang is voor FC Twente. De steun die we als club hebben gekregen van de gemeente Enschede, de sponsors en de supporters: het was hartverwarmend om te ervaren. In dat kader zeg ik: 2019 was niet alleen het jaar van de terugkeer, het was ook het jaar van Noaberschap. FC Twente is een sociale beweging, met een enorme saamhorigheid, diep geworteld in de samenleving. Dat merk je vooral in zware tijden. Als de club het moeilijk heeft, bieden sponsors en supporters de helpende hand. En komt er een oergevoel los.” 

Richting de rentree in de Eredivisie was begin dit seizoen alles gericht op de eerste wedstrijd: thuis tegen PSV. Van der Kraan: “De terugkeer op niveau was een waardige, zowel qua organisatie als resultaat (1-1). We zijn nu vijf maanden verder. En de grote vraag is natuurlijk: waar staan we op dit moment? We hebben enorme stappen gemaakt op financieel en organisatorisch vlak, maar dat is op dit moment niet het belangrijkste. Want FC Twente is boven alles een voetbalclub, die leeft en functioneert bij de gratie van resultaten. En in dat verband bestaat er natuurlijk bezorgdheid over de prestatiecurve van de laatste maanden. Kijken we puur naar de stand op de ranglijst, de twaalfde plaats, dan is dat zo ongeveer waar we op grond van de realistische verhoudingen horen te staan, maar de laatste wedstrijden waren niet goed."  

"Alles staat in het teken van handhaving in de Eredivisie, alles.”

“De start was spectaculair, maar we zijn nooit gaan zweven, in de wetenschap dat er ook mindere tijden zouden kunnen komen. Die kwamen er daadwerkelijk, maar het verval was erg groot. Daar is ook de bezorgdheid op gebaseerd, op de resultaten van de laatste maanden. Dat het beter had gekund en gemoeten, dat is duidelijk. Of het crisis is? Nee. Van paniekvoetbal is nooit iemand beter geworden. Maar inderdaad, de knop moet om. Daarom is het zaak om de rust te bewaren en de juiste dingen te doen. Alles staat in het teken van handhaving in de Eredivisie, alles.” 

“Ondertussen moeten we als club ook vooruit kijken. Het binnenstappen van een nieuw jaar, een nieuw decennium, is een mooie gelegenheid de moeilijke, stormachtige periode achter ons te laten. Natuurlijk, de schuldpositie is nog fors, die zullen we onder meer moeten verlagen met het ontwikkelen en het doorverkopen van spelers, maar laten we ons niet langer verschuilen achter het verleden, het is de toekomst die telt. Daarbij mogen we best wat bravoure tonen, want we willen vooruit. En dan moet je ambitieus zijn. We moeten terug naar de status van weleer, FC Twente moet weer FC Twente worden.”  

"Mogen best wat bravoure tonen, we willen vooruit"

“En dan bedoel ik: de subtop van Nederland. We zijn natuurlijk op veel gebieden al de vierde club, maar zonder arrogant over te komen, want dat past ons niet: op termijn moeten we structureel terugkeren in de subtop. Naar een positie rond die vierde plaats, zoals geformuleerd in het nieuwe beleidsplan 2020-2023, dat op dit moment wordt geschreven. Iedereen moet van die ambitie doordrongen zijn. We hebben een gigantische achterban die bereid is de club te steunen, sponsors en supporters met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een prachtig stadion met geweldige faciliteiten en supportersverenigingen met een grote ambassadeursfunctie in de regio.”  

“Ik merk dat bij FC Twente veel talent rondloopt. Iedereen doet zijn of haar ding, en die ruimte wordt ook gegeven. Er gaat heel veel goed, laat dat duidelijk zijn. Toch ontbreekt het links en rechts nog aan duidelijke kaders. En dat is waar we met z’n allen naartoe willen. De directie, zet daar vol op in. Maar wel op de wijze die ons past. Hierbij zoeken we altijd het overleg, de gemeenschappelijke deler. We kunnen beter mét elkaar praten dan over elkaar, omdat je dan tot verbeteringen komt. We moeten het samen doen. Noaberschap tonen.”

Foto's: Frank Hillen