Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Talent Tuesday: "Jongens hebben enorme drive"

Op Talent Tuesday is er aandacht voor een team van de FC Twente voetbalacademie. Deze week aandacht voor FC Twente onder 14, het team van trainer Luc Stolker en assistent-trainer Hermen van Nijen. 

Va 12

Afgelopen zaterdag won de ploeg met 3-2 van PSV. Stolker: “We speelden een redelijke eerste helft waarin we ongelukkig op een 0-1 achterstand kwamen door een verkeerde inschatting van onze kant. De tweede helft speelden we vooraal aan de bal beter, maar kwamen we tegen de verhoudingen in zelfs op een 0-2. Desondanks bleven we goed voetballen van achteruit en beloonden we onszelf door twee keer te scoren. Meteen na de 2-2 profiteerden wij van een fout achterin en scoorden we de 3-2. Met nog vijf minuten te spelen was het na het laatste fluitsignaal wel even feest en gezien de wedstrijd ook een terechte uitslag”, vertelt Stolker over het duel van afgelopen weekend.

Met de winst op onder andere PSV en Feyenoord heeft de Onder 14 de laatste weken mooie resultaten geboekt. Toch had de ploeg het met name in het begin van het seizoen lastig qua resultaten. “We spelen in een competitie waarin het fysieke verschil soms erg groot is. Dat past ook bij deze leeftijdsfase. Daarbij hebben we het zelf ook niet altijd goed gedaan als team bij de vele ongelukkige en vaak vroege tegengoals die we te verwerken hebben gekregen. Die konden we dan onvoldoende repareren tijdens het verdere verloop van de wedstrijd, met vaak een zure nederlaag als gevolg”, vertelt Stolker, die erg te spreken is over de ontwikkelingen binnen zijn spelersgroep. “Het niveau aan de bal, het herkennen van situaties en weten welke keuzes dan gemaakt moeten worden. Dit zijn dingen waarin de jongens als team, maar ook individueel grote stappen maken.”

"Een hechte groep"

Stolker was vorig seizoen bij de Onder 13 ook trainer van deze spelersgroep en kan daarom goed zien wat de verschillen tussen de Onder 13 en Onder 14 zijn. “De jongens kunnen grotere afstanden overbruggen, zowel in passing als in het lopen, hierdoor wordt het spel dynamischer en gaat het tempo weer omhoog.” Het meegaan met de spelersgroep naar de Onder 14 brengt volgens Stolker ook voordelen met zich mee. “Je kent de jongens en weet precies wat het instapniveau is. Hierdoor kun je doorwerken en vooral verfijnen om meer op details in te gaan."

Stolker haalt enorm veel plezier uit het werken met deze groep. “De jongens hebben een enorme drive en een aanstekelijk spelplezier. Langs de kant heb ik vaak het gevoel dat ik het liefst het veld in zou stappen om met ze mee te spelen. Daarnaast is het een hechte groep. Er zijn ook een aantal jongens die lang geblesseerd zijn, maar ook zij blijven erg betrokken bij de groep door mee te denken en praten. Dat vind ik erg mooi om te zien.”

FC Twente onder 14 neemt het zaterdag op tegen Ajax. De wedstrijd wordt om 11.00 uur gespeeld op sportpark de Toekomst.