Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Talent Tuesday: Eerste jaar bij FC Twente

Op Talent Tuesday is er aandacht voor een team van de FC Twente Voetbalacademie. Deze week aandacht voor het jongste team van de FC Twente Voetbalacademie: Onder 11. Het team staat dit seizoen onder hoede van Trainer Thomas Tijhuis en assistent-trainer Eusebio Paol. 

Va 23 2
"Plezier staat voorop"

Voor de spelers van Onder 11 is dit het eerste jaar binnen de FC Twente Voetbalacademie. De jongens hebben afgelopen maanden een behoorlijke overgang gehad door van een amateurvereniging naar een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) als FC Twente te gaan. "We vinden het dan ook belangrijk dat de ouders van de spelers  goed ge├»nformeerd worden over de manier van werken en de gang van zaken binnen de academie. Ellen Hemmers, onze teammanager van Onder 11, speelt hier een belangrijke rol in", vertelt Tijhuis. 

De overgang van de amateurs naar een BVO is een grote stap voor de jongens. "Het niveau, het tempo en de intensiteit liggen bij de trainingen en wedstrijden een stuk hoger dan ze gewend zijn. Vooral in de eerste weken is het wennen voor de jongens, maar je ziet dat zij het heel snel oppakken. Na een paar weken zie je al vooruitgang in wedstrijden, het gaat echt mega snel op die leeftijd", ziet Tijhuis, die aangeeft dat plezier voorop moet staan bij de Onder 11. "De jongens moeten het idee hebben dat ze tijdens trainingen aan het spelen zijn, terwijl ze tegelijkertijd bezig zijn met nieuwe dingen leren. Net als bij Onder 12 wordt er bij Onder 11 ook geen stand bijgehouden bij de wedstrijden, omdat de nadruk moet liggen op spelplezier en ontwikkeling." Net als Onder 12 speelt Onder 11 haar wedstrijden in de Twingames opzet. 

"De jongens maken een enorme groei door"

"Op voetballend gebied maken de jongens in de eerste maanden van dit seizoen een enorme groei door. Het tempo wordt steeds hoger, de techniek gaat omhoog en de spelers kunnen elkaar steeds makkelijker vinden in het veld." Naast de voetballende groei, ziet de oefenmeester ook hoe de groep steeds hechter wordt. "Het is een hele diverse groep. De jongens komen van veel verschillende amateurverenigingen uit de regio en dat is wennen aan het begin. Het is daarom mooi voor de jongens om bepaalde ervaringen op te doen. Een paar weken terug hebben we een tweedaags toernooi in Duitsland gespeeld. De jongens verbleven tijdens dat weekend in tweetallen bij Duitse gastgezinnen. Er komen dan ook andere dingen bij kijken dan alleen het voetbal en dat is ontzettend leerzaam voor de jongens. Daarnaast versterken dat soort ervaringen ook het groepsproces."

Naast het plezier dat voorop staat bij de Onder 11 is Tijhuis ook veel bezig met de individuele ontwikkeling van de spelers. "Door middel van evaluatiegesprekken en het bekijken van beelden willen wij de jongens individuele leerpunten aanreiken. Als trainer wil je ze natuurlijk beter maken, zodat zij de stap kunnen maken naar de Onder 12." Om ze voor te bereiden op de stap naar Onder 12, spelen de jongens van Onder 11 ook veel oefenwedstrijden tegen regionale Onder 12 teams. "Dit is perfect voor de jongens. Zo kunnen zij wennen aan het fysieke spel en de hoge intensiteit van Onder 12 teams." 

De leergierigheid en de groei die de jongens van deze leeftijdscategorie doormaken spreken Tijhuis erg aan. "Bijna elke week zie je weer vooruitgang in de trainingen en wedstrijden. Zodra je de jongens iets aanreikt, gaan zij er meteen mee aan de slag. Als trainer is het erg leuk om dat soort dingen mee te maken."   

Komende zaterdag speelt FC Twente Onder 11 de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.