Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Stilstaan bij 75 jaar bevrijding

Vandaag, woensdag 1 april, is het 75 jaar geleden dat Enschede werd bevrijd. De herdenkingen die in de stad gepland waren vinden vanwege het coronavirus geen doorgang. Toch werden op deze dag op de Oosterbegraafplaats de 21 Britse militairen die op 1 april 1945 omkwamen bij de bevrijding van Enschede op een bijzondere wijze herdacht. 

75 jr bevrijding 01

Micha Peters uit Enschede, veteraan en sergeant-majoor van de Luchtmobiele Brigade was samen met zijn dochter bij de herdenking aanwezig. Peters, tevens supporter van FC Twente, was een van de initiatiefnemers om de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard aanstaande zondag, in het teken te stellen van 75 jaar bevrijding. Hierbij zouden honderden Enschedese veteranen aanwezig zijn geweest. De namen van de 21 omgekomen Britse militairen zouden op de shirts van de spelers staan.

Micha’s dochter Lisa legde namens alle kinderen van de stad bloemen op de graven van de militairen. Junior-stadsdichter Sarah Vegter las een gedicht voor en speelde de Last Post op haar viool.

Gedicht van Junior-stadsdichter Sarah Vegter

Het is stil in de straat

Het is stil in de straat
de school is dicht
het stadsplein is leeg
"De grootste crisis sinds vredestijd"
zo sprak de president

Het is stil in de straat
Zoals toen er soldaten waren, 
En angst voor bommen
Toen er een vijand was om je voor te verschuilen
Maar het is al 75 jaar lang vredestijd. 

Het is stil in de straat
Twee minuten, doodstil
Er worden kransen gelegd, 
in gedachten herdenken we de oorlog
Het is stil in de straat
En er is vrede 

Foto's: Emiel Muijderman