Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Rood is onze Veste

“Rood is onze Veste, trots zijn alle Tukkers…”, galmt het al jaren door De Grolsch Veste. In deze zomerperiode hebben de Ultras van Vak-P het initiatief opgepakt om de bekende kreet nog meer eer aan te doen. Samen met andere supportersgeledingen zijn ze deze weken bijna dagelijks in en rondom het stadion te vinden en kleurt De Grolsch Veste steeds roder. Door middel van sponsoring en donaties wordt het stadion, aan zowel de binnen- als buitenkant, voorzien van nieuwe schilderingen.

15165
"Op een zaterdag liep er zeventig man”

“Hoe mooi zou het zijn als je het hele stadion rood maakt? We hadden het er jaren geleden al over”, zegt Joost Middelhof tegen Jasper Fransen. Met het project ‘Rood is onze Veste’ wordt het rood nog zichtbaarder. De initiatiefnemers zagen kansen in de afspraken rondom de heropening van het supportershome van Vak-P. “De basis van het idee ontstond toen de toegangspoorten naast het supportershome werden verzet”, zegt Jasper Fransen. “We vroegen ons direct af hoe het nieuwe home er dan uit zou gaan zien. Nu de toegangspoorten zijn verzet, hebben we eigenlijk een groot terras aan de binnenkant van het stadion. Maar daar ziet alles er zo grauw en grijs uit. Eigenlijk moet dat ‘Twente rood’ zijn.” Daarop stapten de initiatiefnemers naar de club, waar enthousiast werd gereageerd, de plannen concreet werden gemaakt en medewerking verleend.

Om te kunnen beginnen met het project deden de Business Clubs een financiële bijdrage. “Toen hebben we een ronde door het hele stadion gemaakt”, zegt Fransen. “We hebben er veel grafisch werk ingestoken. Tijdens die ronde zijn er foto’s gemaakt van iedere hoek. We hadden dertig pagina’s aan ideeën. Die hebben we meegegeven aan de TOS en de Gouden Talenten. Het is nog steeds groeiende, inmiddels zijn het al meer dan honderd pagina’s. Vanuit ons eigen werk hadden we bijvoorbeeld connecties voor hoogwerkers. Met drie hoogwerkers konden we beginnen en binnen enkele dagen stonden er al veertien.”  

Met steun vanuit verschillende hoeken zijn ze aan het werk gedaan. “We zijn begonnen met onze eigen jongens, maar we wilden het al snel breder aanpakken”, zegt Joost Middelhof. “Toen hebben we de supportersverenigingen benaderd, voor zowel materialen als jongens om te helpen schilderen. Op een zaterdag liep er zeventig man.”

Fransen: “We steken er veel tijd in. Dat doen we allemaal vrijwillig.” Middelhof knikt: “Je ziet hier de kracht van FC Twente. Waar we goed in zijn. Alles ligt stil, overal. Het is in deze tijd niet makkelijk het hoofd boven water te houden. Maar wij gaan door. Wij schilderen ons stadion gewoon rood.”  

Foto's: Bas Everhard