Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Onder 19 promoveert naar eredivisie

FC Twente onder 19 jaar keert terug op het hoogste niveau. Het team van trainer Niek Loohuis won dinsdag met 3-0 van FC Volendam en is daardoor zeker van promotie naar de eredivisie. Met nog vijf duels te spelen ligt het team bovendien op koers voor het kampioenschap.

Imgl6706

Loohuis was tijdens de winterstop duidelijk. Onder 19 is toe aan een stap hogerop. “Dat is ook de doelstelling van de club: we willen met de Onder 19 en de Onder 17 allebei naar het hoogste niveau. We hadden aan het begin van dit seizoen al door dat er veel kwaliteit in deze groep zat. Het niveau waarop we speelden was eigenlijk te laag. We vonden dat we op een hoger niveau thuishoorden, maar dat moet je dan nog wel waarmaken. Dat is gelukkig gelukt”, zegt Loohuis. 

Onder 19 plaatste zich als de ongeslagen nummer een van de eerste divisie voor de eerste divisie hoog. Daarin strijden tien teams voor zes plekken op het hoogste niveau. De Twentse talenten hadden al snel door dat het mogelijk moest zijn om bij die eerste zes te eindigen. “We hadden een heel goed begin”, blikt Loohuis terug. “We wonnen de eerste zeven wedstrijden. Vervolgens werden we van het veld geveegd door FC Utrecht. Dat was voor ons een wake-upcall dat we er iedere wedstrijd voor moesten blijven gaan en alles moesten geven. Daarna hebben we de draad eigenlijk weer opgepakt.”

Ontwikkeling

De kracht van het team schuilt niet alleen in de kwaliteit, maar ook in de hoofden van de jongens zit het goed. Het team toonde mentaliteit, onder andere door zich meerdere keren terug te knokken van een achterstand. “Daarnaast heeft het team een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Daarbij heeft een aantal spelers mij verrast.”

 Nu FC Twente onder 19 verzekerd is van promotie, jaagt het team op een nieuw doel: het kampioenschap in de eerste divisie hoog. Met nog vijf duels te spelen staat het team van Loohuis op de eerste plaats. “Een plek bij de eerste zes was in eerste instantie ons doel. Dat we bovenaan zouden staan hadden we niet verwacht. Maar nu we op die plek staan willen we ook vol voor het kampioenschap gaan. We hebben één punt voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld. We zijn dus vol goede moed.”

 Jong

De titel zou de kroon zijn op een uitstekend seizoen. Maar kampioen of niet, een ding is zeker: FC Twente onder 19 keer volgend seizoen terug in de eredivisie, waar het zich kan gaan meten met de grootste talenten van Nederland. Loohuis kijkt er naar uit. “We gaan met een soortgelijke groep de eredivisie in. Het team is relatief jong, veel jongens spelen dus ook volgend jaar in de Onder 19. Ik ben benieuwd wat dat ons gaat brengen.”