Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

​Onder 13 naar Dubai: “Unieke kans”

Er wacht een mooi avontuur voor de spelers van FC Twente onder 13. De ploeg kreeg onlangs een uitnodiging voor een internationaal toernooi in Dubai. Woensdagmorgen vliegt het team van trainer Luc Stolker naar Dubai waar het deelneemt aan de U13 Intercontinental Cup. Ook de jeugdteams van onder andere FC Barcelona, Real Madrid, Chelsea en Juventus nemen deel. 

362d80eb e48f 4ef4 84bf e068290117e8

"Heel bijzondere ervaring"

“Dit toernooi is ideaal om een nieuwe cultuur en nieuw land te leren kennen, maar vooral ook om voetballend veel te leren”, blikt trainer Luc Stolker vooruit. “We spelen immers tegen de wereldtop.” Afgelopen jaren deden de jongens al mooie ervaringen op tijdens toernooien in het Turkse Izmir, Zuid-Korea en op Sardinië. “Maar de enthousiaste reactie van de jongens toen ze hoorden van het toernooi in Dubai was er zeker niet minder om.”

Ingrid de Croon is teamleider van Onder 13 en legde begin 2018 contact met de toernooiorganisatie, waarna FC Twente eind oktober werd uitgenodigd. “Vorig jaar zag ik dat er in Dubai een mooi jeugdtoernooi werd gehouden waarna ik contact zocht met de organisatie”, vertelt ze. “Toen ik daar in april op vakantie was ben ik uitgenodigd door de Spanish Soccer School, die is opgericht door oud-voetballer Michel Salgado. We hebben over het toernooi gesproken en ik kreeg een rondleiding op het sportcomplex. De manager gaf aan het leuk te vinden als FC Twente hier ook aan deel zou nemen in 2019.”

Toen de uitnodiging eind oktober volgde bleek dat de organisatie niet de financiële middelen had om voor alle teams de accommodatie te bekostigen. Voor FC Twente een reden, ondanks het sterke deelnemersveld en de top faciliteiten, om niet in te gaan op deze uitnodiging. “Financieel was dit niet haalbaar en de organisatie vond het spijtig, maar had er alle begrip voor.”

"Het was allemaal heel kort dag"

Door een afmelding kwam er een plekje vrij en had Salgado zijn best gedaan om een sponsor te vinden voor de accommodatie. Twee weken geleden kreeg De Croon een appje uit Dubai met dit goede nieuws. “Ik heb dit direct met de trainer overlegd en samen hebben we alle voors en tegens op een rij gezet. Vervolgens hebben we de ouders gevraagd of deelname aan een toernooi in het buitenland problemen op zou leveren voor de spelers in die periode. Dat was gelukkig niet het geval. Het was allemaal heel kort dag, maar gezien het deelnemersveld en de faciliteiten van het toernooi wisten we dat het een unieke kans was die we met beide handen aan wilden grijpen.”

Vorige week, na de oefenwedstrijd tegen sc Heerenveen, kregen de spelers in de kleedkamer van de trainer te horen dat ze zouden gaan deelnemen aan een toernooi in Dubai. “De reacties waren natuurlijk heel enthousiast. De jongens wisten dat we bezig waren met een toernooi in het buitenland en dan spreekt Dubai natuurlijk wel aan”, vertelt Stolker. “Zeker een toernooi met zulke clubs als tegenstanders.”

In de poulefase speelt FC Twente onder 13 tegen de leeftijdsgenoten van Juventus, het Japanse JEF United en Al Nasr uit Dubai. “Ik weet niet hoe het niveau van de teams exact is, maar ik verwacht dat we het zeker lastig gaan krijgen. Het toernooi is al een heel bijzondere ervaring op zich, maar het zou mooi zijn als we door kunnen naar de kruisfinales.”Poulefase
DonderdagFC Twente - Al Nasr0-0
DonderdagFC Twente - Juventus
Doelpunten: Aymen Sliti,
Tijn Peters, Jannes Sassen.
3-1
VrijdagFC Twente - JEF United09.00 uur*
VrijdagKruisfinales16.00 uur
ZaterdagKruisfinales*Lokale tijd