Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Oefenduels met publiek op 1,5 meter

Beste FC Twente-supporter,

Maandag startte de selectie onder leiding van hoofdtrainer Ron Jans officieel het seizoen 20/21. Twee weken staan de spelers elke dag op het veld, daarna is er een week geen groepstraining en dan is het vanaf 27 juli nog zeven weken tot aan de competitiestart in het weekend van 12 en 13 september.

In de week van 3 augustus gaat de ploeg op trainingskamp naar De Lutte. Daarnaast wordt er een aantal oefenwedstrijden afgewerkt. De volgende wedstrijden staan vooralsnog gepland:

7 aug.                        FC Twente – Excelsior ’31 (besloten duel)
10 aug. 18.45 uur       FC Twente – Fortuna Sittard in De Grolsch Veste (live op FOX Sports)
16 aug. 16.45 uur       Feyenoord – FC Twente (live op FOX Sports)
22 aug. 18.00 uur       FC Twente – Go Ahead Eagles in De Grolsch Veste
5 sept. 19.00 uur        FC Twente – FC Emmen in De Grolsch Veste

Bovenstaande wedstrijden zijn nog wel onder voorbehoud van eventuele wijzigingen en goedkeuring van de lokale overheid.

01 veste

Protocol ‘Veilige start betaald voetbal’
Gisteren hebben we het protocol voor het spelen van wedstrijden met publiek binnen de 1,5 meter regelgeving van de KNVB ontvangen.Daarin wordt gesteld dat vanaf 1 juli voetballen met publiek in het stadion is toegestaan mits men zich houdt aan onder meer de basisregel dat onderling 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden. Om de benodigde ruimte hiervoor te creëren, kan helaas slechts een beperkt deel van de zitplaatsen in het stadion worden gebruikt. Het goede nieuws is echter dat het spelen met een beperkt publiek een nieuwe stap op weg naar het spelen met volle stadions is. Het gaat dus slechts om een tussenstop.

 Ook al is het spelen met een beperkt publiek een tijdelijke stap, het op een veilige en verantwoorde manier organiseren van de wedstrijden wordt uiterst serieus genomen. Dat is een ingewikkelde en veeleisende fase. We gaan vanaf maandag met collega’s van FC Twente, een afvaardiging van de supportersverenigingen, de politie, de gemeente, het Openbaar Ministerie en de GGD in overleg hoe we in eerste instantie de drie geplande oefenwedstrijden tegen Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles en FC Emmen als een soort van testcase ‘coronaproof’ kunnen organiseren. Zodra bekend is wat dit concreet betekent voor de supporters zullen we dit uiteraard bekend maken. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de drie oefenwedstrijden alleen toegankelijk voor seizoenkaarthouders en sponsoren.

Staatssteun
Onlangs maakte minister Van Rijn bekend  dat het betaald voetbal als gevolg van de geleden schade door de corona-uitbraak niet als geheel financiële steun vanuit politiek Den Haag krijgt, maar dat er specifiek per club naar ondersteuning wordt gekeken. De KNVB leverde onlangs een reddingsplan in - het zogenaamde Deltaplan - van maximaal 140 miljoen euro voor het totale profvoetbal. Er komt dus geen sector-specifieke steun. De volgende stap is om nu per club inzichtelijk te maken wat de clubs zelf al hebben gedaan, op basis van richtlijnen die door de KNVB en de ECV samen met het ministerie worden opgesteld. FC Twente is hier nu druk mee aan de slag. Zoals bekend stevent FC Twente door de corona-uitbraak af op een aanzienlijke schadepost.

Wout Brama
Wout Brama is gelukkig ook weer onderdeel van de selectie van FC Twente. Club en Wout hebben overeenstemming bereikt over een nieuw eenjarig contract. Onze technisch directeur Jan Streuer en hoofdtrainer Ron Jans zijn blij dat Wout komend seizoen deel uitmaakt van de selectie. Volgens hen heeft hij namelijk nog steeds de voetballende kwaliteiten om van waarde te kunnen zijn voor FC Twente. Bovendien brengt hij ervaring mee. Als geen ander kan Wout spelers bij de hand nemen, zowel binnen als buiten het veld. Daarnaast is het goed dat de problemen van vorig seizoen tussen Sander Boschker en Wout zijn uitgesproken. Iedereen kan nu verder.

Uitstel verkoop nieuwe shirts
In verband met problemen met de verscheping is de levering van de nieuwe wedstrijdkleding uitgesteld. Dat betekent dat de kleding niet op 24 juli arriveert maar zo’n twee weken later. Uiteraard vervelend voor de fans die niet kunnen wachten op een nieuw shirt, maar als club hebben we hier helaas geen enkele invloed op. Zodra de kleding er is, communiceren we dit direct.

Kidsclub & Young Reds
De leden van de Kidsclub & Young Reds hebben hun lidmaatschap weer massaal verlengd. Kidsclub & Young Reds beginnen dit seizoen met maar liefst 11.500 leden. Dat zijn ongelooflijke cijfers. Ook in het nieuwe seizoen kunnen weer veel leden genieten van allerlei activiteiten in en rond De Grolsch Veste.

Bijeenkomst supportersverenigingen
Woensdagavond hebben we een prima bijeenkomst gehad met de besturen van onze supportersverenigingen, waarbij onder anderen Ron Jans en Jan Streuer werden voorgesteld. De besturen werden bijgepraat over de actuele stand van zaken en over de start van het seizoen met de beperkte aanwezigheid van publiek. Vier vertegenwoordigers van de supportersverenigingen worden aangehaakt bij een werkgroep om een goede competitiestart voor de supporters in het stadion te realiseren. Het gisteren door de KNVB verstrekte protocol is daarbij het vertrekpunt.

Op bezoek bij het Stadionteam
Dagelijks zijn de leden van het Stadionteam te vinden in De Grolsch Veste, cliënten van Aveleijn die voor FC Twente klaar staan. Toen de corona-maatregelen werden afgekondigd, kwam er plotseling een eind aan het werk voor de 21 leden van het Stadionteam en tot op de dag van vandaag kunnen zij nog steeds niet actief zijn in De Grolsch Veste. Donderdagmiddag gingen de selectiespelers Joël Drommel, Gijs Smal, Godfried Roemeratoe, Xandro Schenk en Ennio van der Gouw bij hen op bezoek en brachten zij een leuke attentie. De dagbestedingen bij de zorginstellingen worden langzaam weer opgestart en hopelijk kunnen we het Stadionteam snel verwelkomen in ons stadion.

Dineren langs het veld
De afdeling Meetings & Events heeft een bijzonder arrangement ontwikkeld in De Grolsch Veste. Op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus kunnen liefhebbers op een unieke wijze dineren in De Grolsch Veste. Langs de rand van het speelveld staan die avonden sfeervol ingedekte tafels opgesteld waar maximaal 75 personen kunnen aanschuiven om te genieten van een heerlijk 4-gangendiner. Komende week volgt hierover meer informatie en hopelijk  smaakt dit naar meer.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur