Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Niet aan denken om in lege stadions te spelen

Beste FC Twente-supporter,

Zoals ik vorige week vanaf deze plek al memoreerde, het zijn bizarre tijden. Tijden waarin we meeleven met alle mensen die deze crisis treft en waarin we nogmaals onze dank uitspreken naar iedereen die belast is met de zorg van patiënten.

 j5a3646
Als alle branches in Nederland even geduld moeten hebben, dan kunnen wij dat denk ik ook opbrengen.

Minister president Mark Rutte maakte afgelopen dinsdag bekend dat de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april golden nu tot en met dinsdag 28 april van kracht zijn.

Onder andere de openstelling van sportaccommodaties werd verlengd van 6 april tot 28 april. Het betaald voetbal ligt in elk geval stil tot 1 juni. Het betaald voetbal valt – daar was eerder nog enige onduidelijkheid over -  onder vergunningplichtige evenementen en die zullen tot 1 juni verboden blijven.

Was er vorige week nog sprake van drie scenario’s wat betreft voortzetten van de Eredivisie. Na de nieuwe maatregelen van het kabinet zijn dat er nog twee:

1. De competitie wordt uitgespeeld na 1 juni, waarbij de UEFA aangeeft dat 3 augustus de streefdatum is om de competitie te hebben afgerond;

2. De competitie wordt niet uitgespeeld.

Overleg clubs, KNVB/ECV

Dinsdag a.s. is er weer contact met de andere clubs, de  KNVB en de ECV over de twee overgebleven scenario’s. Dan wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van beide scenario’s.

FC Twente stelt zich momenteel achter het standpunt van de KNVB/ECV, zij volgen de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Op dit moment verschijnen er meningen van individuele clubs in de media die aangeven per direct te willen stoppen met de competitie. Als je het mij persoonlijk vraagt zeg ik ook “Stoppen”, ik woon in Brabant en mij hoef je dus niet te zeggen hoe de situatie is, maar we zijn ook onderdeel van de branche Betaald Voetbal en ik probeer ook de algemene belangen te zien. Ik vind dat we eerst in beeld moeten brengen wat er allemaal aan consequenties op ons afkomt en hoe we anticiperen op eventuele claims. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen: mediagelden, sponsorgelden, seizoenkaarten, skyboxen, spelerscontracten en verzekeringstechnische kwesties. We luisteren naar de overheid en het RIVM. Als alle branches in Nederland even geduld moeten hebben, ik denk aan de horeca, de winkels, de kappers dan kunnen wij dat denk ik ook opbrengen. Als er niet gevoetbald kan worden zal er echt niet gevoetbald worden. We moeten er niet aan denken om in lege stadions te spelen.

Natuurlijk is voetbal momenteel totaal van ondergeschikt belang en moet nog steeds alles gericht zijn op het uitbannen van het virus en de zorg van patiënten, maar de situatie waarin we ons bevinden heeft  financiële consequenties. We zullen hoe dan ook niet ‘ongeschonden’ uit dit voetballoze tijdperk komen.

Vier thuiswedstrijden zouden we nog hebben te gaan. Mochten deze niet gespeeld worden of zonder publiek dan betekent dat er geen losse ticketverkoop is, dat er niet gegeten en gedronken wordt en dat er geen merchandise is. Daarnaast kunnen we geen evenementen en andere activiteiten op niet-wedstrijddagen in De Grolsch Veste organiseren. Dat gaat pijn doen.

Ook mooie dingen

Gelukkig zijn er op andere fronten binnen de club nog vele mooie dingen te melden. De verkoop van het T- shirt  met de tekst ‘Supporter van de zorg’ verloopt zeer voorspoedig. Sinds vorige week zijn er online via de webshop meer dan 700 exemplaren over de toonbank gegaan. Zoals bekend gaat de opbrengst volledig naar het personeel van het MST in Enschede. Een prachtig initiatief van onze supportersverenigingen. Ook het warme gebaar van onze supportersvereniging uit Haaksbergen richting de zorglocaties en supermarkten in het dorp is mooi om te zien.

Aanstaande zondag stond aanvankelijk FC Twente – Fortuna Sittard op het programma. Deze wedstrijd zou in het teken staan van ’75 jaar Vrijheid’ en daarom hadden we als eerbetoon ruim 900 veteranen uit Enschede uitgenodigd die hebben gediend tijdens oorlogssituaties of vredesmissies. Helaas kan dit geen doorgang vinden, maar het was indrukwekkend om te zien hoe FC Twente-supporter en veteraan Micha Peters deze week samen met zijn dochter Lisa op de Oosterbegraafplaats bloemen legde bij de graven van de 21 gesneuvelde Britse bevrijders van Enschede.

Eerste selectie en Voetbalacademie

De spelers van de eerste selectie zijn nog steeds thuis en wachten in spanning af of er dit seizoen nog gespeeld gaat worden. Dit geldt ook voor FC Twente Vrouwen, voor hen is het ook nog onduidelijk wat de toekomst brengt.

Onze buitenlandse spelers zijn op Aitor na - hij revalideert in ‘lock down’ Barcelona -  in Nederland en onderwerpen zich net als de andere selectiespelers aan de programma’s van de fysiek trainers.  Met name voor de buitenlanders is het in deze periode niet altijd gemakkelijk om niet bij hun familie te zijn.

De jeugdspelers van de Voetbalacademie weten inmiddels dat hun seizoen ten einde is. Voor hen gelden dezelfde maatregelen als voor het amateurvoetbal. Vanaf 1 april is Dominique Scholten aan de slag als Manager Opleiding, hij gaat zich voornamelijk bezighouden met alle organisatorische zaken rondom de Voetbalacademie. We wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie. Ondertussen zijn we nog op zoek zijn naar een Hoofd Opleiding. Inmiddels zijn de trainers voor alle jeugdelftallen, op Onder 15 na, vastgelegd.

De wereld zal de komende tijd nog volledig in de ban zijn van het bestrijden van het coronavirus. Daar gaat terecht alle aandacht naartoe. Hopelijk zien we spoedig de resultaten van de strategie van het RIVM en het kabinet en kunnen we al voorzichtig naar een gezondere wereld kijken.

Beste mensen, blijf gezond!

 

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur FC Twente