Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Maud Roetgering zet punt achter haar rijke carrière

Haar hele carrière speelde Maud Roetgering voor FC Twente, dertien jaar lang droeg zij het shirt van de club en behaalde ze alle grote successen. Aan deze rijke carrière komt nu een eind. De 27-jarige verdedigster uit Enter heeft besloten een punt achter haar actieve voetballoopbaan te zetten. Een carrière die haar veel moois heeft gebracht.

Ave 496701
“Doordat competitie vroegtijdig eindigde werd besluit nemen wel moeilijker”

“De helft van mijn leven loop ik hier al en FC Twente is altijd mijn thuis geweest, als ik op de club kom voelt dat als thuiskomen”, zegt Maud Roetgering. “Daarom ben ik hier nooit weggegaan.”

Voetbaldroom
Zes keer werd Roetgering landskampioen met FC Twente Vrouwen, de KNVB Beker werd veroverd en zes keer trad ze met de club aan in de UEFA Women’s Champions League. Roetgering, opgegroeid bij SV Enter, kwam in 2007 bij FC Twente. Ze speelde haar eerste wedstrijden voor Onder 17 en debuteerde op 16-jarige leeftijd in de Eredivisie Vrouwen. Het begin van het succes, maar ook de voetbaldroom die Roetgering van jongs af aan nastreefde.

“Toen ik in groep 8 zat moesten we op school een smoelenboek invullen. Bij de vraag ‘Wat wil je later worden?’ schreef ik: ‘Profvoetballer’. Terwijl die kans er toen bij lange na nog niet was”, vertelt Roetgering. In 2007, met de introductie van een vrouwencompetitie in Nederland en de jeugdopleiding voor meiden die FC Twente begon, kwam die kans er.

Zenuwachtig
“Mijn eerste moment bij FC Twente weet ik nog heel goed, ik was veertien jaar. In 2007 was er een talentendag op het Trainingscentrum. Meer dan 500 meiden uit heel Nederland hadden zich aangemeld, daarvan werden zestig speelsters voor drie teams geselecteerd, ik weet dat ik ontzettend zenuwachtig was. Ik ben begonnen bij de Onder 17 selectie en heb zo alles vanaf de start mee mogen maken. Ik ben heel blij dat ik daar al die jaren onderdeel van ben geweest. ”

De grote successen volgden elkaar op. Spelen in de UEFA Women’s Champions League blijft voor voetbalsters een bijzonder sportmoment. “Net als mijn doelpunt tegen Bayern München, tegen alle verwachtingen in schakelden we hen uit. Die goal was een persoonlijk hoogtepunt. Het kampioen in 2011 was speciaal, het was de eerste landstitel. Dat je daarna met dezelfde groep meiden weer vier keer kampioen werd maakte het alleen maar mooier. De titel van 2019 was ook erg bijzonder. We hadden een compleet nieuwe selectie met veel talent en bijzondere speelsters qua karakter, het was niet de beste selectie maar de klik was er en het lukte gewoon. Iedereen keek naar PSV en Ajax, maar wij gingen er met de schaal vandoor. Eigenlijk is elke prijs bijzonder en heeft elk seizoen een eigen verhaal. Aan succes raak je niet gewend.”

Vriendschappen
In dertien jaar FC Twente waren veel speelsters en trainers voor Roetgering een inspiratiebron. “Anouk Dekker was de beste aanvoerder. Ellen Jansen, Kirsten Bakker, Marthe Munsterman, Sari van Veenendaal, Siri Worm, Jill Roord, Larissa Wigger, Renate Jansen, Sabrine Ellouzi, Maayke Heuver, Danique Kerkdijk en Shanice van der Sanden hebben als teamgenoten en vriendinnen een grote bijdrage geleverd aan mijn plezier bij FC Twente. Het voetbal heeft mij veel vriendschappen gebracht. Wat ik mooi vind aan de verschillende speelsters waarmee je speelt, is dat je van iedere speelster wat leert. Aan de trainers Arjan Veurink, Ellery Cairo en Stefan Hoogsteder heb ik ontzettend veel gehad. De basis van mijn werklust is gelegd door Mary Kok-Willemsen en Jurgen Kok, de-niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit. Die principes heb ik ook geprobeerd om door te geven aan mijn latere teamgenoten.”

“Topsport is de essentie van mijn bestaan geworden. Ik was altijd al iemand die bij alles wilde winnen en die eigenschap is door de topsport alleen maar versterkt. Ik heb er altijd hard voor moeten werken. Vroeger was ik ontzettend verlegen, alles was spannend en in een restaurant durfde ik niet eens om een servetje te vragen. Ik kwam bij FC Twente steeds vaker in posities terecht waar ik mijn mond wel open moest trekken, dat heeft geholpen. Toen ik negen jaar bij FC Twente speelde werd ik aanvoerder, vanaf dat moment wil je ook een andere bijdrage leveren aan het team. Daar heb ik mij laatste jaren op gefocust.”

Lastige keuze
Nu komt er na dertien jaar een eind aan de actieve voetballoopbaan. “Het was een lastige keuze. Een beslissing die ik heb genomen met mijn hoofd en niet met mijn hart. Doordat de competitie vroegtijdig eindigde werd het besluit nemen wel moeilijker, zonder dat ik wist had ik mijn laatste wedstrijd al gespeeld. Uiteindelijk leer je weer van deze situaties,  je kan het leven niet kan plannen en het loopt zoals het loopt. Ik ben nu 27 jaar en ik wil wat gaan opbouwen. Bij FC Twente voetballen is een parttime baan en ik wil toewerken naar een fulltime functie. Daarom wil ik graag op zoek naar een andere uitdaging. Voor mij ligt de focus nu op afstuderen, deze zomer wil ik mijn opleiding Communication Science aan de Universiteit Twente afronden. Ik heb een grote passie voor mode en de studie technische textielkunde heb ik eerder afgerond. Actief blijven in de het voetbal is ook een optie, maar ik moet eerst alles rustig verwerken voordat ik ergens induik. Want als ik ergens aan begin, dan doe ik dat voor de volle 100%.”