Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Mannen van het eerste uur weer samen

Het zijn de mannen van het eerste uur, het FC Twente-team van 1965. Vrijdagavond kwam het oudste elftal uit de geschiedenis van de club bij elkaar voor de wedstrijd tegen Telstar. De club uit IJmuiden was in 1965 de eerste tegenstander van de club na de fusie tussen SC Enschede en Enschedese Boys. 

 dhs2731

“Nou, Egbert. Vanavond in de spits?”, roept een oud-ploeggenoot Egbert ter Mors toe in de skybox waarin het gezelschap verblijft. De eerste doelpuntenmaker in de geschiedenis van FC Twente beantwoord de opmerking met een spontane lach. Het is tekenend voor de sfeer waarin het eerste FC Twente-team elkaar na 54 jaar treft. Het is losjes, ontspannen. “Zo was het in 1965 ook al”, zegt Willem de Vries. “We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Zowel op het veld als daarbuiten. Er was nooit onenigheid. Het is niet voor niets dat veel van ons nog altijd contact met elkaar hebben. We wonen ook bijna allemaal in Twente.”

Eerste tegenstander

De coryfeeën van weleer zijn op uitnodiging van FC Twente de eregasten bij de wedstrijd tegen Telstar. De opponent uit IJmuiden was op 22 augustus 1965 in Het Diekman de eerste tegenstander van de club na de fusie tussen SC Enschede en Enschedese Boys. De illustere namen uit het verleden zijn inmiddels mannen op leeftijd, maar dat weerhoudt ze er niet van naar De Grolsch Veste te komen. Benno Huve is er, ooit de schrik van Johan Cruijff. Rechtsback Ruud Vondeling, die al grappend vraagt op welke positie hij deze avond in wordt gezet.

Of wat te denken van Kees Warringa, Issy ten Donkelaar of Job Hoomans? Maar ook minder bekende namen als Jan van der Molen, Hennie van ’t Ende en Gerrit Hemmers. “Die waren in het bezit van een studiebeurs en mochten daardoor geen contract tekenen bij FC Twente”, weet oud-doelman Henny Ardesch. “Bijna nergens in de geschiedenis van de club worden ze genoemd, maar die jongens trainden altijd mee. Ook in oefenwedstrijden speelden ze mee. Die hoorden gewoon bij de selectie.”

Anekdotes

Tijdens de bijzondere reünie vliegen de anekdotes over het verre verleden in het rond. Bij vrijwel iedere foto uit die tijd in het FC Twente Museum weten de mannen wel een verhaal te vertellen. Maar die eerste competitiewedstrijd tegen Telstar? Die is bij veel van de oud-spelers al ver weggezakt. “Ik weet dat Telstar op 1-0 kwam”, blikt Ter Mors terug. “Het was een moeilijke wedstrijd. Pas richting het einde kwamen we op 1-1. De bal werd voorgegeven en ik tikte hem binnen.” Een mooie treffer was het volgens Ter Mors niet. Maar wel een historisch doelpunt. De eerste in de geschiedenis van FC Twente. “Maar daar stond ik op dat moment helemaal niet bij stil”, zegt Ter Mors. “Pas een jaar of vijf later werd ik erop aangesproken. Toen kwam het besef pas dat ik voor altijd in de annalen van de club sta.”

Willem de Vries speelde eveneens mee tegen Telstar. Maar een hoogstaand duel was het volgens de verdediger allerminst. “Het was voor ons een bijzondere wedstrijd, omdat het de eerste uit de historie van de club was. Maar goed? Nee, dat was het niet. We waren als team zoekende. Dat is eigenlijk het hele seizoen zo gebleven. We speelden onderin de competitie mee. Pas in de jaren daarna werd het beter. Kees Rijvers kwam en er werd een aantal spelers uit het westen aangetrokken. Zij pasten zich moeiteloos aan, waardoor we doordrongen tot de top van Nederland.”

Bijpraten

Dat ze nu, 54 jaar later, samen vanuit een skybox naar de wedstrijd tussen FC Twente en Telstar kijken vinden de oud-gedienden best speciaal. Drie spelers uit het verleden zijn overleden, evenals trainer Friedrich Donenfeld (‘een bijzondere man’, aldus Frits Hilgerink), terwijl de buitenlanders Heinz Höher, Gyula Nemes en Ned Bulatovic vanwege gezondheidsredenen niet konden komen. Maar de overige spelers zijn allemaal aanwezig. “Heel bijzonder”, vindt Ter Mors. “Ik ben zelf bij iedere thuiswedstrijd van FC Twente en zie sommige jongens best vaak. Maar anderen ben ik uit het oog verloren. Het is erg leuk om ze hier dan weer te zien en bij te praten.”

De club gaat de mannen uit het verleden nog altijd aan het hart. De overwinning op Telstar wordt met gejuich en gebalde vuisten ontvangen. Dat ze ook zelf nog even het veld van de Grolsch Veste op mogen is voor de oud-gedienden de kers op de taart. En dat ze dan ook nog worden toegezongen door Vak-P? Het maakt de bijzondere reünie compleet. Ter Mors: “Prachtig toch? Een geslaagde dag.”

De eenzame Witte Leeuw

Aanvankelijk was het de bedoeling dat niet alleen de spelers van FC Twente, maar ook die van Telstar de wedstrijd in De Grolsch Veste bij zouden wonen. Door omstandigheden moesten veel van hen echter afzeggen, waardoor Jac Cleeren als enige Witte Leeuw van de partij was. “En dan te bedenken dat ik slechts invaller was in de wedstrijd tegen FC Twente. Ik speelde nog in de jeugd en mocht mee met het eerste. Een paar minuten voor tijd kwam ik in de ploeg. Maar ik vind het leuk om hier te zijn. Ik liep net bijvoorbeeld Eddy Achterberg tegen het lijf. Met hem heb ik nog samengespeeld in het Nederlands jeugdelftal. Het is leuk dat je elkaar hier dan weer treft.” Cleeren woont tegenwoordig in Zevenaar, maar als hij in IJmuiden is moet hij altijd sportpark Schoonenberg even bezoeken. Daar zette hij als zesjarige zijn eerste stappen. Hij heeft het stadion in zijn hart gesloten, maar ook de Grolsch Veste kan hem uitstekend bekoren. “Als je dat hier ziet al die supporters. En dat na een degradatie… Prachtig om te zien hoe gek al die mensen van de club zijn.”

Foto's: Frank Hillen 

De selectie van 1965 die aanwezig was in De Grolsch Veste: Kees Warringa, Kalle Oranen, Ruud Vondeling, Willem de Vries, Jan van der Molen, Gerrit Hemmes, Hennie van t Ende, Benno Huve, Issy ten Donkelaar, Dais ter Beek, Job Hoomans, Jan Bronkers, Herman Heskamp, Hennie Ardesch, Egbert ter Mors