Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

KNVB presenteert visie op vrouwenvoetbal 2018-2022

De KNVB heeft zaterdag voorafgaand aan de uitzwaai-interland Nederland - Australië in het Philips Stadion de visie op het vrouwenvoetbal in Nederland voor de periode 2018-2022 gepresenteerd. De visie sluit aan op de strategische agenda van de KNVB, waarvan het streven om meer vrouwen actief te krijgen in het voetbal een belangrijk onderdeel uitmaakt. Hans Siers, voorzitter van Stichting FC Twente Vrouwen was namens FC Twente aanwezig bij deze bijeenkomst.

Fc%20twente%20vrouwen%202

De KNVB presenteerde hun plan voorafgaand aan de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië, vlak voordat de Oranjeleeuwinnen vertrokken naar Frankrijk voor het WK 2019. 

Manager Vrouwenvoetbal KNVB Kirsten van de Ven lichtte in het bijzijn van media, clubs en genodigden de ambities toe: “We zijn er hartstikke trots op dat we met 158.562 voetballende vrouwen en meiden zijn uitgegroeid tot de bond met de meeste vrouwelijke leden. Vergeet niet dat het vrouwenvoetbal pas een kleine vijftig jaar onderdeel uitmaakt van de KNVB. Het is nu tijd voor de volgende stap. We willen de komende jaren nog meer en beter passende plekken voor spelers creëren en alles op alles zetten om ook vrouwen aan ons te binden in andere voetbalrollen, bijvoorbeeld als bestuurder, trainer en scheidsrechter. Of als supporter. Daar gaan we - en deze visie is hiervoor een eerste aanzet - met z’n allen de schouders onder zetten.” 

De ambitie is dat vrouwen in 2022 op alle fronten verder geïntegreerd zijn en onvoorwaardelijk deel uitmaken van het voetbal. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt de komende jaren de focus gelegd op vijf speerpunten:

  1. Meer vrouwen in voetbal
  2. Optimaal voetbalaanbod voor iedereen
  3. Optimale topsportomgeving
  4. Sterke Eredivisie Vrouwen
  5. Samenwerking in het landschap.

Eredivisie Vrouwen

Eén van de pijlers is het neerzetten van een sterkere Eredivisie Vrouwen, de competitie waarin FC Twente Vrouwen zich afgelopen seizoen de nummer één kon noemen. Van de Ven gaf aan dat de Eredivisie Vrouwen clubs en de KNVB de handen ineen slaan: “We hebben samen een lange termijn visie opgesteld. De Eredivisie Vrouwen bestaat nu twaalf jaar, de competitie heeft z’n waarde absoluut bewezen, maar we moeten en willen verder. Dat geldt zowel voor de clubs als voor ons als KNVB. De basis is een stabiele competitie met een topsportklimaat. En tegelijkertijd willen we de gegroeide commerciële waarde en potentie die je al ziet bij de OranjeLeeuwinnen, doortrekken naar de Eredivisie Vrouwen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de Eredivisie op allerlei fronten een impuls gaat geven en we, zowel sportief als commercieel, de volgende stap kunnen gaan zetten. De Eredivisie is een podium waar jonge meiden van dromen om te spelen, en tegelijkertijd vormt het de basis voor de prestaties van de OranjeLeeuwinnen."