Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Kees Rijvers benoemd tot erelid

Kees Rijvers is vanavond in De Grolsch Veste benoemd tot erelid van FC Twente. Kees Rijvers, die met recht gezien mag worden als de sportieve grondlegger van de club, is vanavond te gast bij de thuiswedstrijd tegen Willem II en werd aan het begin van de avond verwelkomd in het stadion door onder meer enkele oud-spelers van FC Twente.  

 j5a0599
Kees Rijvers; de sportieve grondlegger van FC Twente 

Kees Rijvers (93) leverde tussen 1966 en 1972 fantastisch werk in Enschede en was ook van 1986 tot 1989 werkzaam in Het Diekman Stadion.

Kees Rijvers kwam in 1966 van Breda naar Enschede en hij manifesteerde zich vanaf zijn komst bij de club als een bekwame opbouw-trainer. Zijn komst was een schot in de roos. Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in Het Diekman Stadion. Talentvolle jongens uit de regio kwamen tot wasdom en samen met jongens uit de Randstad vormde FC Twente een hecht collectief.

Zes jaar lang zwaaide Kees Rijvers de scepter bij FC Twente. Hij bouwde steeds weer aan een beter team, ook als spelers werden verkocht aan bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord of aan buitenlandse topclubs.

Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club. FC Twente is de vierde club van Nederland. Waar zou de club hebben gestaan als de clubleiding na de valse start in het seizoen 1965/1966 andere keuzes had gemaakt dan het aantrekken van Rijvers?

Kees Rijvers heeft nog altijd veel contact met de FC Twente-spelers uit de jaren ’70 en na de wedstrijd tegen Willem II is er weer een reünie gepland met ‘zijn jongens’ uit de beginjaren van FC Twente.

Van 1966 tot 1972 speelde FC Twente onder leiding van Kees Rijvers 232 officiële wedstrijden. Tijdens deze seizoenen vormde Rijvers de club en legde hij de basis waar op verder gebouwd kon worden. Daar is FC Twente hem veel dank voor verschuldigd. In 2000 kozen de supporters van FC Twente Kees Rijvers tot trainer van de eeuw.

Foto's: Carolien Abbink