Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

“Jan Streuer is juiste man op juiste plek”

Beste FC Twente- supporter,

Afgelopen maandag hebben we onder grote mediabelangstelling Jan Streuer gepresenteerd als de nieuwe technisch directeur. Streuer, die tussen 1969 en 1974 als speler het shirt van FC Twente droeg, keert terug bij de club waar hij als 18-jarige zijn profcarrière begon. Met zijn jarenlange ervaring in de (internationale) scouting en het technisch management van clubs in binnen- en buitenland denken we met hem de juiste man in huis te hebben gehaald. Het is mooi dat we begin juni de nieuwe technisch directeur in huis hebben. Hij kan meteen aan de slag met de aanstelling van een nieuwe technische staf en het complementeren van de selectie. We weten dat dat geen eenvoudige opgave is, maar het is mooi dat hij er niet voor wegloopt. Jan is de juiste man op de juiste plek. Samen hebben we er vertrouwen in.

Logo fctwente header

Eerste selectie, FC Twente Vrouwen en Voetbalacademie  
Zoals bekend liep na afgelopen seizoen het contract van Peet Bijen af. Peet heeft ervoor gekozen zijn loopbaan voort te zetten bij ADO Den Haag. Peet heeft vanaf zijn elfde voor (de jeugd van) FC Twente gespeeld en kwam tot 132 wedstrijden in de Eredivisie. Hij heeft zich altijd met ziel en zaligheid ingezet, een voorbeeldig prof. Iedereen binnen FC Twente wenst hem veel succes en geluk bij zijn nieuwe club.

De eerste selectie start het nieuwe seizoen op maandag 29 juni. De eerste twee dagen ondergaan de spelers allerlei testen en vanaf woensdag 1 juli starten de groepstrainingen. Uiteraard zal de nieuwe trainer dan voor de groep staan en zullen ook de eerste nieuwe spelers aansluiten. Ook de speelsters van FC Twente Vrouwen staan 1 juli weer voor het eerst op het veld met de nieuwe selectie.

Jayden Oosterwolde heeft zijn handtekening gezet onder een contract bij de FC Twente / Heracles Academie. De 19-jarige verdediger speelt sinds 2012 in de Voetbalacademie en zal komend seizoen deel uit gaan maken van de selectie van FC Twente/Heracles Academie Onder 21. Eerder tekenden Thijs van Leeuwen, Mees Hilgers, Casper Staring, Rohat Agca, Giovarny Sluiter, Luca Everink, Daan Rots en Simon Seppenwoolde hun contract bij de Academie.

Reddingsplan gepresenteerd 
Om deze coronatijd te overleven heeft het betaalde voetbal deze week een gezamenlijk reddingsplan gepresenteerd. De bedoeling is dat op deze manier de betaald voetbalclubs deze periode overleven. De totale omzet van de bedrijfstak is jaarlijks 620 miljoen euro. We gaan er absoluut niet van uit, maar als het hele komende seizoen in lege stadions gespeeld moet worden kost dat ruim 331 miljoen euro door minder recettes, sponsoring, merchandising en horeca. Door te snijden in kosten en loonoffers van voetballers, technische staf, medewerkers en directie kunnen de clubs en de KNVB samen 190 miljoen euro ophoesten om dat op te vangen. Er blijft dan nog een tekort over van 140 miljoen. Voor dit bedrag is aangeklopt bij de overheid. Elke speelronde die wel met publiek kan worden afgewerkt betekent een verlaging van 5 tot 7 miljoen euro. Ook is er minder geld nodig als de clubs ook na september nog gebruik kunnen maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een regeling voor bedrijven die door de coronacrisis minimaal 20 procent van hun omzet verliezen. 

Het overheidsgeld is nadrukkelijk niet bedoeld om tekorten bij de clubs weg te werken, leningen af te lossen of transfers te bekostigen. Ajax, Feyenoord, PSV en AZ zien in principe af van overheidssteun. In het reddingsplan staat daarnaast tot in detail beschreven hoe wedstrijden coronaproof dienen te verlopen. Van dit laatste blijven we hopelijk bespaard.

Transferperiode in twee delen
De zomerse transferperiode die in de meeste Europese landen loopt van 1 juli tot en met 31 augustus zal dit jaar uit twee delen bestaan . De eerste periode loopt van 1 juli tot en met 21 juli. Wanneer de tweede periode (fase van negen weken) ingaat is nog niet bekend. Die moet wel overeen komen met de laatste negen weken van de meeste andere Europese landen. In landen waar de competitie wordt uitgespeeld schuift het begin van de zomerse transfertermijn op, totdat de competitie is uitgespeeld.

Op dit moment hebben bijna 14.000 supporters hun seizoenkaart verlengd, elke dag loopt de teller op. Mooi om te zien dat na de spectaculaire start op zaterdag 16 mei de supporters blijven verlengen. Deze mogelijkheid is er nog tot 30 juni. De verkoop voor nieuwe supporters start op 13 juli.

Tenslotte hebben we deze week de cheque van ruim €12.000 ontvangen uit handen van de supporterssites Twentefans.nl en TwenteInsite.nl. Met dit bedrag zijn 50 seizoenkaarten aangeschaft die worden ingezet voor nog nader te bepalen goede doelen.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan 

Algemeen Directeur