Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

“In Twente zijn we gewend te knokken”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie richtte de directie het woord tot de ruim 750 aanwezigen in de Hatrans Plaza van De Grolsch Veste. Dit keer ging het net wat anders dan gebruikelijk. De medewerkers – die veelal achter de schermen werken – keken dit keer terug op het jaar.

 dhs5271


Lees ook: “FC Twente allang niet meer zondagmiddag half 3”

“Bij bouwen horen investeringen”

“We beleven met elkaar diepte- en hoogtepunten”, reageerde Velderman op de video. “Maar we klimmen omhoog en zijn weer aan het bouwen met FC Twente. En bij bouwen hoort ook dat je weer investeringen doet. In ons geval niet alleen op sportief gebied, maar ook in belangrijke randvoorwaarden.” Velderman heeft het dan bijvoorbeeld over moderne automatisering (“daardoor weten we financieel veel beter waar we staan”), een nieuwe website (“achterban staat aan de basis ervan”), een ‘app’ voor de wedstrijdorganisatie (“betere onderlinge communicatie”) en contactloos betalen (“munten verdwijnen op termijn, straks snel makkelijk en veilig betalen”). 

“Vliegwiel weer vinden” 

 “Investeren moeten we natuurlijk met name in onze corebusiness: het voetbal”, vervolgt Velderman. “In topsportklimaat, in faciliteiten en in onze spelersgroep. Beleid, deskundigheid en creativiteit alleen zijn niet genoeg: we hebben ook middelen nodig. Uiteindelijk moet het kapitaal op het veld staan. En met dat kapitaal, maak je ook weer nieuw kapitaal. Dat is dat vliegwiel dat FC Twente weer moet zien te vinden.”

“Schuldenreductie van 34 miljoen euro” 

 Velderman: “Doordat we met zijn allen de schouders eronder zetten, hebben we vanaf juni 2015 de schuld van de club teruggebracht van 95 naar 61 miljoen euro (waarvan 39 langlopend). Een schuldenreductie dus van ca. 34 miljoen euro. Dat is een gigantisch bedrag! Het maakt het allemaal een stuk overzichtelijker. Het zorgt ook voor een stabieler cijferbeeld. Ons verlies is verder opgeschoond, we zitten stevig in KNVB-categorie 2 en onze inkomsten stabiliseren. Sterker nog: we zien zelfs een klein plusje. En dat zie ik natuurlijk graag als financiële man.”

“Sponsorinkomsten gestabiliseerd” 

 “De stip op de horizon is helder”, nam Van Halst het woord over. “We weten waar we naar toe willen, maar dat gaat nooit zo snel als je wilt. En daarin gaat zeker niet alles in 1 keer goed. Ons geduld wordt op de proef gesteld. Maar ik weet ook: dit is er écht één van de lange adem. Dat besef is er gelukkig ook bij u. Sterker nog: ik heb soms het idee dat we ‘onze weg terug’ bijna cultiveren. Maar dan in positieve zin. Ga maar na: waar bij veel clubs de bezoekersaantallen dalen, hebben wij dit seizoen juist meer jaarkaarten verkocht. Zitten de uitvakken bomvol. Ook de sponsorinkomsten zijn zelfs in deze moeilijke tijden gestabiliseerd, we realiseren dit jaar zelfs een klein plusje.”

“Helaas nog onvoldoende op ranglijsten te zien” 

 Van Halst ziet ook de jeugdopleiding opkrabbelen. “We zien zeker dat de weerstand en de kwaliteit van onze jeugdteams toeneemt. Helaas is dat nog onvoldoende op de ranglijsten te zien, maar we merken het wel in andere zaken. Bijvoorbeeld dat scouts van topclubs weer steeds vaker komen kijken en aan onze jeugdspelers trekken. Je kunt zeggen: dat is vervelend, maar wij zien het juist als een bevestiging dat we langzaam weer op de goede weg zijn. In het seizoen 2020/2021 hebben we nog steeds de doelstelling dat onze teams weer op het hoogste niveau spelen, dat 50% van onze eerste selectie uit zelf opgeleide spelers bestaat (waarvan minimaal vier basisspelers). Dat is ambitieus, maar daar gaan we wel voor.”

“Zaterdag eerste gevecht: Roda-uit” 

 “De harde realiteit met het eerste elftal is dat we met onze huidige 16e positie onder de streep staan”, aldus Van Halst. “We vechten tegen degradatie. Ook dit gevecht gaan we winnen. Want – zoals Erik al zei –  wij zijn in Twente gewend om te knokken. Onze prioriteit ligt uiteraard bij handhaving, maar in het bekertoernooi zijn we twee wedstrijden van de Kuip verwijderd. We weten allemaal wat dat met onze club kan doen, het zou voor een enorme boost zorgen. Maar het eerste gevecht begint uiteraard zaterdag: uit tegen Roda.”

Foto's: Frank Hillen