Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

In de BASIS - Ron Jans: “De trots van de mensen is ongekend groot"

Vanuit de 14e editie van ons businessmagazine BASIS, die september 2020 uitkwam, wordt er wekelijks een artikel uitgelicht. Deze week het interview met hoofdtrainer Ron Jans, waarbij er onder andere gesproken wordt over de keuze voor FC Twente, de betrokkenheid bij de club en het uitdagen van zijn selectie. 

3452352

Onderstaand interview stond afgelopen maand in het businessmagazine van FC Twente

Continu brandt het vuur van de passie

Met mensenmens Ron Jans aan het roer is FC Twente het tijdperk van het ‘nieuwe normaal’ binnengestapt. De geboren Zwollenaar geldt als een enthousiaste, gedreven vakman, die op basis van kraakheldere communicatie het beste in mensen en elftallen naar boven tracht te halen. Ofwel: op het eerste gezicht dé ideale man om FC Twente door stormachtige (corona)tijden te loodsen. “Het is een prachtige uitdaging deze geweldige club er bovenop te helpen”, zegt Jans zelf.

Het is zo’n voorbeeld van een match die er ooit moest komen, linksom of rechtsom: Ron Jans als trainer van FC Twente. Niet eens omwille van een ongrijpbaar fenomeen als carrièreplanning, maar omdat het DNA van beide partijen haast organisch in elkaar overloopt. Van het eeuwig brandende vuur van de passie tot de nuchtere grondhouding van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Daar komt nog bij dat Jans een bouwer is, een ontwikkelaar. Dat komt goed uit, want (het elftal van) FC Twente moest – niet voor de eerste keer – letterlijk vanuit het niets opgebouwd worden.

Geweldige uitdaging

“Ik heb na het telefoontje van FC Twente heel even getwijfeld”, kijkt Jans terug. “Want er was geen selectie, geen staf, geen geld. Wel waren er de verhalen over de laatste jaren, over intriges en machtsspelletjes. En als ik ergens niet mee geconfronteerd wil worden… Maar na met mijn vrouw en mijn zoons gesproken te hebben, de mensen die ik per definitie raadpleeg bij grote beslissingen, en een positief advies had gekregen, zei ik ook tegen mezelf: het is wel FC Twente, hè. Tegen zo’n grote club zeg je niet zomaar ‘nee’. Er schuilt natuurlijk een geweldige uitdaging in deze klus: een grote club er bovenop helpen. Dat geeft me plezier. En energie. Pure energie.”

"Verliezen kan, maar niet zonder strijd te hebben geleverd."

Toewijding

Dat Jans bij een grote club, de vierde club van Nederland, is beland, merkt hij aan alles. Oké, hij werkte in België kort bij Standard Luik, een club met een soortgelijk vurig karakter, maar in vergelijking met zijn gewezen broodheren in Nederland, FC Groningen (2002-2010), Heerenveen (2010-2012) en PEC Zwolle (2013-2017), is FC Twente van een iets andere orde. “Zonder die clubs ook maar iets tekort te doen, merk ik dat FC Twente groter is. Dat zit ‘m in van alles. In de geschiedenis van de club, de grootte van het stadion, de financiële potentie, maar vooral ook in de toewijding van de mensen.”

Betrokkenheid

Overal waar hij komt, ervaart hij betrokkenheid. Met de club, met de regio. Op straat in zijn nieuwe woonplaats De Lutte, bij het tankstation, in de supermarkt en uiteraard in en rondom De Grolsch Veste. “De trots van de mensen is ongekend groot. Het ‘noaberschap’ evenzeer. Elkaar helpen, het met elkaar willen doen. Dat spreekt mij bijzonder aan, daar wil ik graag bij horen.” Via een reeks presentaties stelde hij zich in juni, samen met technisch directeur Jan Streuer, voor aan sponsors en supporters. Op bevlogen wijze deelde hij zijn plannen en filosofieën met de achterban. Op één van die avonden draaide Jans de rollen om en kroop hij zelf in de rol van interviewer. Hij stelde vragen als ‘waarom ben je supporter van FC Twente?’ en ‘wat verwacht je het komend seizoen van de spelers?’. “Van die antwoorden hebben we een filmpje gemaakt en die getoond aan de spelers. Dat vind ik belangrijk, dat de spelers de cultuur van club en supporters leren kennen. Wout Brama weet precies hoe de hazen lopen, maar de meeste jongens zijn nieuw.” Jans keek niet op van de antwoorden. “De supporters willen strijd zien, passie. En ze willen uiteraard dat we winnen. Verliezen kan, maar niet zonder strijd te hebben geleverd.”

Hecht team
In zijn ambitie FC Twente in een handomdraai tot een competitieve eredivisionist te doen uitgroeien, legde teambuilder Jans prioriteit bij het samenstellen van een uitgebalanceerde technische staf. “Zoals het elftal een hecht team moet zijn, geldt dat ook voor de staf. Dus heb ik gekeken naar kwaliteiten én leeftijdsopbouw. Ik ben zelf 61, de assistenten Andries Ulderink, Sander Boschker en Ivar van Dinteren zijn respectievelijk 51, 49 en 41 jaar, en fysiektrainer Nick Segers is 32. Met jongere professionals werken, ook dat geeft energie.”

“De trots van de mensen is ongekend groot."

Over jonge professionals gesproken: Jans gaat vol mee in de nieuwe filosofie dat talenten uit de jeugdacademie een kans moeten krijgen hun neus aan het venster van het eerste elftal te drukken. In de voorbereiding kreeg de jeugd volop de kans. “De bedoeling is dat de jeugdopleiding weer een levensader van de club wordt”, zegt hij. “Supporters identificeren zich het liefst met de jongens uit hun eigen regio. Uiteraard moeten ze wel kwaliteit meebrengen, want garanties bestaan niet in het voetbal, maar de wetenschap dat ze de kans krijgen zich te laten zien, dat er perspectief is, levert bij de talenten al een enorme geldingsdrang en een ongekende energie op.” Hij is positief verrast over hun inbreng in de voorbereiding. “Of het allemaal diamanten-in-wording zijn, weet ik niet, maar er zitten zeker een paar edelstenen tussen. Dat geeft hoop. Ze zijn leergierig en slurpen de info op die wij ze geven. Er zullen er zeker een paar aansluiten bij de selectie van het eerste elftal, dat heb ik allang gezien, maar er zullen ook een aantal spelers zijn die voorlopig terug moeten naar de Onder-21. Om daar veel speeltijd te pakken. De vraag is hoe ze daar in mentaal opzicht mee omgaan. Kunnen ze de motivatie vasthouden? Daar ben ik benieuwd naar.”

Prikkelen en uitdagen

Jans, als voetballer een relatief veel scorende linksbuiten bij clubs als PEC Zwolle, FC Groningen en Roda JC, is zeker ook benieuwd naar de reikwijdte van ‘zijn’ FC Twente. Met een leger aan nieuwe spelers, onder wie veel huurlingen (“aan die constructie ontkomen we nog even niet”), lijkt er zeker de nodige potentie in zijn elftal te schuilen. Voetballers als Cerny, Danilo, Markelo, Pierie, Lamprou, Ebuehi en Jeremejeff, elders (nog) niet echt doorgebroken, staan te popelen zich aan het grote publiek te bewijzen. Een kolfje naar de hand van Jans, die graag voetballers prikkelt en uitdaagt om ze optimaal te kunnen laten presteren.

Hij betrekt ze ook nadrukkelijk bij het vastleggen van de speelwijze. Jans: “We hebben ze gevraagd hoe ze denken over de te hanteren tactiek. Daarbij konden ze zelf vier spelprincipes aandragen, zowel verdedigend als aanvallend/in balbezit. Het antwoord was duidelijk: deze ploeg wil diep spelen, niet in de breedte. Dat is de intentie voor het seizoen.” Waar hij de potentiële valkuil ziet? “We hebben veel goede voetballers in de ploeg, aardige gasten ook. Combineren kunnen ze wel, maar ik wil ook gif en onverzettelijkheid zien. Duels winnen, passie tonen. Met het kweken van de winnaarsmentaliteit moeten we nog aan de slag.”