Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

In de BASIS: "FC Twente is een sterk merk, daar moeten we met zijn allen van profiteren"

Vanuit de 14e editie van ons businessmagazine BASIS, uitgekomen in september 2020, wordt er wekelijks een businessinterview uitgelicht. Deze week het interview met TOS-voorzitter Coen Brinkman en Gouden Talenten-voorzitter Gerrit Stoker. Ze bespreken hierin de gezamenlijke plannen van beide businessclubs en kijken alvast vooruit op het huidige seizoen, welke voor FC Twente misschien wel als een van de meest uitzonderlijke uit de clubgeschiedenis kan worden gezien. Door de coronacrisis zal er namelijk veel anders zijn dan normaal. 

Interview coen%20brinkeman%20en%20gerrit%20stoker 1

Foto's: Barbara Trienen

Maar eerst even terug naar de jaargang 2019/2020. Met nog acht wedstrijden te spelen werd er een eind gemaakt aan de competitie. FC Twente zou het in eigen huis nog opnemen tegen ADO Den Haag, Fortuna Sittard, VVV-Venlo en Feyenoord. De corona-uitbraak gooide echter roet in het eten. “Sportief gezien kwam het misschien helemaal niet slecht uit”, blikt Brinkman terug. “We willen niemand beschadigen, maar het ging gewoon niet goed. Dankzij corona zijn we in veilige haven gekomen. Al weet je natuurlijk nooit hoe het anders was afgelopen. Voor onze leden was de corona-uitbraak jammer. Ze misten de laatste vier thuiswedstrijden en we zouden met een aantal TOS-leden nog naar Ajax-FC Twente gaan. Iedereen had er echter vrede mee.”

“We hebben al onze deelnemers persoonlijk gebeld en gevraagd hoe het met ze ging”

Stoker laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ook de deelnemers van Gouden Talenten konden zich vinden in de beslissing van de KNVB om een punt achter de competitie te zetten. “De gedachten lagen op dat moment wel ergens anders dan bij het voetbal. Het ging alleen maar over corona.” Brinkman: “Tegelijkertijd is de corona-uitbraak ook sneu geweest voor de club. Financieel zagen de cijfers er heel goed uit, en dan overkomt je iets waar je geen invloed op hebt. Dat is best cru.” “Ik heb me in het begin ook zorgen gemaakt of FC Twente deze klap kon overleven”, vult Stoker aan. Niet alleen voor FC Twente, maar ook voor veel ondernemers waren het onzekere tijden. Toch hebben de meeste TOS-leden en Gouden Talenten-deelnemers relatief weinig hinder ondervonden van de coronacrisis. Stoker: “We hebben al onze deelnemers persoonlijk gebeld. Gevraagd hoe het met ze ging. Voor ondernemers die in onzekerheid verkeerden hebben we samen geprobeerd te zoeken naar een oplossing. Gekeken waar we ze konden helpen, zodat we ze binnenboord kunnen houden bij de businessclub. Dat is heel goed ontvangen. Wel denk ik dat veel ondernemers kritischer zijn geworden naar waar ze hun geld aan uitgeven.”

Dichterbij elkaar
Inmiddels heeft het leven weer iets normalere vormen aangenomen. Er wordt weer gevoetbald in De Grolsch Veste en verschillende ondernemers hebben hun gezicht weer laten zien in de businessruimten. Door alle coronamaatregelen belooft het een ander seizoen dan anders te worden. Maar wel een jaar waarin Gouden Talenten en TOS dichterbij elkaar zijn gekomen. Beide businessclubs hebben de intentie uitgesproken om meer te gaan samenwerken. “Veel ondernemers zitten verspreid door het stadion”, vindt Brinkman. “Waar je bij een bezoek aan Go Ahead Eagles echt het gevoel hebt dat je in aanraking komt met het Deventer bedrijfsleven, heb ik hier niet het gevoel dat je echt het Twentse bedrijfsleven binnenstapt. Het is te versplinterd over verschillende plekken in het stadion. Door meer samen te werken hoop ik dat dat gevoel verbetert. FC Twente is een sterk merk in de regio. Dat moeten we met zijn allen willen omarmen en daar moeten we van profiteren. De tribune is in mijn ogen een maatpak voor het bedrijfsleven, waar iedereen zich thuis moet voelen. Bovendien denken de TOS en Gouden Talenten over veel zaken al hetzelfde, hebben we vaak dezelfde belangen en komen we met dezelfde oplossingen. Een eerste stap die we daarom hebben gezet richting samenwerking is om meer samen te overleggen.” Stoker vult aan: “De spelerspresentatie en de nieuwjaarsreceptie deden we al samen. Maar je hebt bij de TOS en Gouden Talenten wel met verschillende groepen mensen te maken. Twee verschillende smaken op een Twents platform is niet verkeerd. Maar we willen wel meer naar elkaar toegroeien. Dat heeft alleen wel tijd nodig.” 

Hoofdtribune
Een van de uitkomsten van de nauwere samenwerking is een nieuw prijsmodel voor de hoofdtribune. Stoelprijzen voor nieuwe leden van de TOS en Gouden Talenten zijn gelijkgetrokken. Bovendien is de stoelprijs beduidend lager komen te liggen dan in het voorgaande seizoen. Een goede ontwikkeling volgens Stoker en Brinkman. “De nieuwe prijzen zijn meer marktconform”, zegt Stoker. “De prijzen die de club hanteerde pasten niet bij de plek op de ranglijst. Nu is het meer in evenwicht. Ook maken de nieuwe prijzen het laagdrempeliger voor nieuwe ondernemers om in te stappen. Dat biedt voor ons kansen om te groeien.”

“De nieuwe prijzen maken het laagdrempeliger voor nieuwe ondernemers om in te stappen”

De beide businessclubs zaten ook met FC Twente om tafel over het aantal wedstrijden dat dit seizoen bezocht kan worden. Zeker is dat door de coronacrisis niet alle duels voor iedereen toegankelijk zullen zijn. Ondernemers zullen zich moeten inschrijven voor wedstrijden. “We zijn positief gestemd over de uitkomst”, zegt Stoker. “De club heeft ons een prima oplossing geboden. Tenzij de overheid met nieuwe maatregelen komt, maar daar heeft iedereen dan weer mee te maken.” Brinkman is eveneens tevreden met het aantal wedstrijden dat de TOS-leden dit seizoen kunnen bezoeken. “In eerste instantie zag het er nog naar uit dat er tot 1 januari geen supporters bij wedstrijden aanwezig mochten zijn. Ik ben dan ook heel tevreden met de plannen van FC Twente. Daarnaast hebben we met de club een goede compensatieregeling getroffen, mochten er door corona toch veel wedstrijden wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan een voucher voor het geval een wedstrijd niet doorgaat, of een tegoed op de Vestekaart.” 

Gemist
De coronaperikelen ten spijt, Stoker en Brinkman zijn blij dat het seizoen weer begint. Ze hebben het gemist. De tweewekelijkse gang naar het stadion. De contacten met andere ondernemers in het stadion en op de tribune. Al zal het anders zijn dan voorheen. “Feesten en dansen na afloop in de lounge zal er niet bij zijn”, zegt Brinkman. “Bezoekers wordt toch zoveel mogelijk verzocht te gaan zitten in de lounge.” Wel zijn beide heren benieuwd naar de mogelijkheden van het nieuwe FC Twente van trainer Ron Jans. Brinkman: “Organisatorisch gezien heb ik het gevoel dat de club aan de bal is: de directie zit er kort op en kan goed schakelen. Ook als er iets onverwachts gebeurt zoals nu met de coronacrisis. Sportief gezien ben ik onder de indruk van het enthousiasme van de staf en de jeugdige spelers.” Stoker: “Dat enthousiasme zie ik ook. Ik heb het gevoel dat er meer inzit dan vorig seizoen. In mijn ogen moeten we met deze selectie een goede middenmoter kunnen zijn.”