Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Hoi papa, het boek over de herrijzenis van Michel Boerebach

Michel Boerebach speelde van 1993 tot 1996 in het shirt van FC Twente. In 2003 verloor hij bij een auto-ongeluk zijn zoontjes Lesley (12) en Sven (9). De ex-voetballer van – naast Twente - Go Ahead Eagles, PSV, Roda JC, Real Burgos ging door een hel, maar kan zestien jaar later eindelijk weer van het leven genieten. Over de worsteling met het verlies, en over de mensen die hem geholpen hebben te overleven, verschijnt vandaag het boek Hoi papa, geschreven door de Enschedese auteur Eddy van der Ley.

Boerebach%20michel%200014

Wil jij kans maken op een exemplaar van het boek?
Op de Facebook-pagina van FC Twente is een speciale winactie. 

In het boek ook aandacht voor zijn periode bij FC Twente. Boerebach verhaalt onder meer over zijn moeizame relatie met trainer Hans Meyer (‘hij wilde dat ik mijn matje afknipte’), over de 5-1 zege op Feyenoord (in 1993), over het feit dat hij de met rood weggestuurde keeper Sander Westerveld als keeper verving (tegen NAC, in 1996) en over de actie van een sponsor, die het publiek bij de Europa Cup-wedstrijd tegen Bayern München (3-4) trakteerde op beschuit met muisjes. “Twee dagen ervoor was Sven geboren in het ziekenhuis van Enschede. Een prachtig gebaar van die sponsor.”  

De dood van zijn twee zoontjes zette het leven van Michel Boerebach in 2003 volledig op zijn kop. Om de pijn van het verdriet te verzachten bezocht hij psychiaters en lotgenoten, schreef gedichten en columns, maar vluchtte ook in de drank. Het zorgde voor heftige spanningen in zijn relatie met vriendin Angela, die hem in 2007 zoon Lyns schonk.

Boerebach, die eerder dit jaar ook nog zijn broer René (52) moest begraven, toonde echter veerkracht. Met behulp van familie, vrienden en werkgever Go Ahead Eagles – waar hij tot vorig seizoen assistent-trainer was en tot dit seizoen scout - slaagde hij erin een weg te vinden uit de duisternis. Zestien jaar later kan hij het leven weer waarderen, al leeft de nagedachtenis aan Lesley en Sven onverminderd intens voort. “Helemaal verwerken zal nooit lukken”, zegt hij. Zoals er ook die eeuwige angst om Lyns is. “Ik ben constant bang dat hem iets overkomt.”

Voor Hoi papa gaat Boerebach met Eddy van der Ley op bezoek bij mensen die van grote betekenis voor hem zijn, zoals Hugo Borst, René Eijkelkamp, Willem van Hanegem en Wim Kieft. “Het levert niets verhullende, intieme, soms hartverscheurende en vaak grappige gesprekken op, over voetbal, de dood en het leven”, zegt Van der Ley. “Uit die dialogen blijkt nadrukkelijk dat Michel zijn humor en levenskracht terug heeft, na jaren van ellende. In feite is Hoi Papa het dankwoord van een zelfkritische vader die zichzelf opnieuw heeft moeten leren uitvinden.”

In 2005 kwam er al een boek over Boerebach uit, getiteld ‘Nooit meer zaterdag’. “Dat was relatief kort na het ongeluk, toen de wereld nog donker was”, zegt hij. “Veertien jaar later is alles gelukkig anders. Veel positiever. Ik kan wel zeggen dat de oude Michel Boerebach is gestorven en de nieuwe is opgestaan.” Hoi papa is óók een boek voor de voetballiefhebber. “Er staan genoeg geinige anekdotes en verhalen in. Over Erik ten Hag, Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, Roda JC, Go Ahead Eagles, noem maar op.”

De twaalf gesprekspartners in het boek laten vaak hun verrassende kanten zien.

Hoi papa, de herrijzenis van Michel Boerebach is onder meer te bestellen bij BoekenGilde