Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Folkertsma: “Weer belangrijk zijn voor het team”

Zondag, om 14.30 uur, speelt FC Twente Vrouwen de uitwedstrijd bij vv Alkmaar. Omdat het thuisduel met Ajax vorige week werd afgelast betekent dit dat de competitie na een lange winterstop zal worden hervat, en de ploeg van trainer Tommy Stroot op jacht gaat naar de eerste drie punten in 2020. Sisca Folkertsma blikt vooruit op het treffen in Noord-Holland. 

Sisca%20folkertsma

Het zou zomaar eens kunnen dat de Friezin voor het eerst sinds 23 maart 2019 speelminuten gaat maken in de Eredivisie Vrouwen. Folkertsma scheurde de kruisband in haar linkerknie toen volledig af tijdens de wedstrijd tegen Ajax. “Ik ben er tien maanden uit geweest.”

Trots  

Waar Sisca Folkertsma haar medespeelsters door moesten gaan in de strijd om de titel begon voor haar een lange revalidatie bij de KNVB in Zeist. “Ik revalideerde individueel, dus was ik minder betrokken bij het team. In het begin zat ik vooral in het krachthonk. Later ging ik ook het veld weer op, met andere speelsters die individueel revalideerden.”

Des te mooier was het voor Folkertsma om vorige maand voor het eerst in een lange tijd weer speelminuten te maken in oefenwedstrijden en in het bekertoernooi. “In het begin was het onwennig. Het was ineens weer een hel andere situatie dan alleen maar trainen. Maar het was vooral erg mooi om er weer te staan. Daar geniet je van, en ben je toch ook best wel trots op.”  

Stabiele factor

In 2017 maakte Sisca Folkertsma nog onderdeel uit van de Oranje Leeuwinnen die naar het Europees Kampioenschap gingen. Nu ze weer speelminuten gaat maken voor FC Twente Vrouwen hoopt ze in de toekomst ook weer voor het nationale elftal te worden opgeroepen. Toch is dit voor haar geen prioriteit. “Ik hoop weer naar het nationale elftal toe te kunnen werken, maar dat is niet waar ik op het moment mee bezig ben. Ik wil vooral weer belangrijk zijn voor het team. Ik kan een stabiele factor zijn op het middenveld, en daar zou ik ook de leiding in kunnen nemen. Vanuit daar moet ik verder kijken wat er mogelijk is.”

Sisca Folkertsma had graag vorig weekend al gespeeld tegen Ajax, maar die wedstrijd ging door zware windstoten niet door. “We hadden veel zin in de wedstrijd. We waren er ook klaar voor. Maar we moesten snel weer vooruitkijken naar de wedstrijd tegen Alkmaar. We gaan voor de drie punten.”