Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

FC Twente Vrouwen zondag thuis tegen Ajax

Zondag, om 14.30 uur, hervat FC Twente Vrouwen op Sportcampus Diekman in Enschede de competitie na een lange winterstop. Met de thuiswedstrijd tegen directe concurrent Ajax wacht voor FC Twente een grote opgave, waarin de achterstand op de nummer twee kan worden teruggebracht tot twee punten. Trainer Tommy Stroot maakt de balans op na de eerste seizoenshelft, en blikt vooruit op wat er nog komen gaat.

Ave 4502
"We hebben het goed gedaan, maar zijn nog niet helemaal tevreden."

De Duitse oefenmeester kwam in 2016 over van SV Meppen en is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen in Enschede. De trainer maakte van de winterstop gebruik om op te laden, maar ook om zijn 31e verjaardag te vieren, “De hele familie was bij elkaar, dat gebeurt zelden. Vakantietijd is dan mooi, daar geniet je dan wel even van.”

Traditie

Vorig seizoen werden Tommy Stroot en zijn ploeg landskampioen in de Eredivisie Vrouwen. Nu, halverwege het seizoen 2019-2020, staat FC Twente Vrouwen op een derde plaats. Met het oog op de kampioenspoule en eerdere ervaringen maakt Tommy Stroot zich hier in ieder geval weinig zorgen over. “Vorig jaar gingen we als nummer twee de kampioenspoule in. Alles kan dus nog. We hebben het vaker meegemaakt, en hebben een achterstand zelfs al eens rechtgezet in de laatste wedstrijden. Het is bijna onze traditie. Tot het laatste moment zullen we moeten blijven meedraaien. Of we dan nou voor het kampioenschap spelen, of voor de tweede plaats.”

Ervaring heeft Stroot geleerd dat zijn ploeg in het seizoen kan groeien. “Je kan je op heel veel dingen instellen. We hebben dat gedaan zoals het jaar daarvoor. De eerste seizoenshelft is vaak niet zo goed als de tweede. Dat kan ook niet, omdat we altijd met een nieuwe ploeg werken en we daarmee nieuwe dingen moeten creëren. Maar toch moeten we dan zo veel mogelijk punten behalen, om wel bovenin mee te kunnen draaien. We hebben het goed gedaan, maar zijn nog niet helemaal tevreden. We hebben soms te makkelijk punten weggegeven in de competitie. We willen vooral leren van de eerste periode, en dat meenemen naar de tweede. We willen dan ook echt laten zien wat we die eerste zes maanden hebben bereikt.”

Jonge Ploeg

Maar de titel is voor Tommy Stroot eigenlijk niet het meest belangrijk. De hoofdtrainer beseft zich dat hij dit seizoen over een talentvolle, maar erg jonge ploeg beschikt. “We moeten de focus niet te veel op het kampioenschap leggen. We zijn vorig seizoen kampioen geworden, dus mensen verwachten veel van ons. Maar we hebben een jonge ploeg, dus is dat niet vanzelfsprekend. Het is vooral onze eigen ambitie.”

De ploeg van Stroot is relatief jong, maar gooide afgelopen seizoen hoge ogen in Europa. In de UEFA Women’s Champions league werden de achtste finales bereikt, waarin grootmacht VfL Wolfsburg over twee wedstrijden te sterk was. Het bereiken van het hoofdtoernooi was voor hem dan ook het hoogtepunt van de eerste seizoenshelft. “We hebben heel veel beleefd. Voor de kwalificatie hadden we weinig tijd om dingen neer te zetten. Iedereen wilde het hoofdtoernooi spelen, dus dat was een erg belangrijke week. Daar kunnen we met trots op terugkijken. Uiteindelijk ging dat nog een ronde verder, en met zo’n jonge ploeg is dat ontzettend knap.” 

En zelfs aan die uitschakeling geeft Tommy Stroot graag een positieve draai. Zonder Champions League afleiding zie ik genoeg mogelijkheden en kansen om in de Eredivisie Vrouwen nog beter te spelen dan de eerste zes maanden.”