Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

“FC Twente allang niet meer zondagmiddag half 3”

Jan van Halst maakte op de nieuwjaarsreceptie van de gelegenheid gebruik om de explosieve groei van de club te benoemen.

“In 1998 – toen ik als speler het FC Twente-shirt droeg – kwamen er in het oude Diekman per seizoen 100.000 supporters”, begon Van Halst. “Nu zijn dat er een half miljoen per jaar. Vroeger kon ik als speler op de Open Dag iedereen persoonlijk een hand geven, nu is het een groot familiefeest met ruim 20.000 bezoekers. Ons stadion is allang niet meer van Enschede of van Hengelo alleen, maar is het huis van heel Twente.”

Nieuwjaarsreceptie

Lees ook: “In Twente zijn we gewend te knokken”


“Uit alle hoeken van Twente vertrekken ieder weekend bussen vol supporters” 

 “In 2002 hadden we drie supportersverenigingen, nu 28 en een overkoepelende ledenvereniging, Twente verenigt! Uit alle hoeken van Twente vertrekken er ieder weekend bussen vol supporters om hier samen te komen, of om in andere stadions hun club te steunen. Bij de verenigingen ontstaan spontaan maatschappelijke initiatieven, met het FC Twente-logo als grote aanjager. Zoals dit seizoen met het zieke Schotse jongetje Andrew, die hier met zijn familie de dag van zijn leven beleefde. Als de vriendschapsband met het Schotse stadje  Stranraer ons 1 ding leert, dan is het wel dat een club ongelooflijk veel betekent in het leven van mensen. Dat maken we met ‘Scoren in de wijk’ dagelijks mee. Als we naar scholen, buurthuizen of de wijk in gaan. De deur staat altijd open voor FC Twente. Vanuit een voetbaltoernooi voor gehandicapten, hebben we nu – samen met onze partners –  20 structurele projecten voor jong en oud.”

“Eerst langs de club, dan het gemeentehuis”

“Ook op het vrouwenvoetbal mogen we in Twente echt trots zijn. Vele Twentse meisjes voetballen bij hun amateurclub met maar 1 doel voor ogen: in het FC Twente shirt spelen. Deze zomer – tien jaar na de eerste competitiewedstrijd (hier toen nog in het Arke Stadion) – waren wij het absolute middelpunt van het Europese vrouwenvoetbal met het EK en die prachtig gewonnen finale. Wat een evenement! En dan onze Kidsclub: die groeit als kool. In het kampioensjaar hadden we 3000 leden, nu zijn dat er om precies te zijn: 12.435! Allemaal jongetjes en meisjes die in hun FC Twente-pyjama onder hun FC Twente-dekbed slapen en naar school gaan met hun FC Twente-broodtrommeltje. Dames en heren, geloof het of niet, we maken het hier echt mee: kersverse ouders die eerst langs het stadion fietsen om hun pasgeboren zoontje of dochter aan te melden en dan pas doorfietsen naar het gemeentehuis.”

“Alles aanwezig om sportief ook weer club te worden die we willen zijn” 

 “We krijgen hier verliefde stellen die op de middenstip trouwen of juist mensen die troost zoeken na het overlijden van een familielid. We vieren hier dus met elkaar, maar we rouwen ook samen. Wat ik met al deze voorbeelden wil zeggen? FC Twente is allang niet meer zondagmiddag half 3, maar een instituut dat we met elkaar hebben opgebouwd. Een unieke club! Dat betekent ook dat alles hier aanwezig is om straks ook sportief weer de club te worden, die we willen zijn. Maar dan moeten we nu wel rechtovereind blijven staan en hier doorheen komen.”

Foto's: Frank Hillen